Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toyota en Nissan leggen fabrieken in Japan stil na aardbeving

Toyota en Nissan leggen fabrieken in Japan stil na aardbeving

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De autofabrikanten Toyota en Nissan hebben de productie in enkele fabrieken in het noorden van Japan tijdelijk stopgezet. De stap volgt op de zware aardbeving voor de kust van de Japanse prefectuur Fukushima woensdagavond laat (lokale tijd).

Het werk in de fabrieken van Toyota in de prefecturen Iwate en Miyagi lag donderdagochtend nog steeds stil en het bedrijf beslist later op de dag of de productie zal worden hervat, zei een woordvoerster van de Japanse autofabrikant. In die fabrieken wordt onder meer het populaire compacte Yaris-model gemaakt.

Nissan heeft woensdag de productie stopgezet in zijn fabriek in de stad Iwaki in Fukushima na de aardbeving. De fabriek zou donderdag en vrijdag al gesloten blijven vanwege het vaccinatieprogramma voor werknemers, zei een woordvoerster van Nissan.

Schade

Hoewel er enige schade is aan de fabrieken van Toyota, zijn er volgens het bedrijf geen meldingen van gewonden onder de werknemers. Nissan zei dat al zijn werknemers veilig zijn geëvacueerd en dat er geen schade is gemeld of dat er gewonden zijn gevallen in de fabriek in Iwaki.

In een fabriek van Denso, een belangrijke onderdelenleverancier van Toyota, in Fukushima is apparatuur beschadigd door de aardbeving. Volgens een woordvoerster wordt nog onderzocht wat de impact daarvan op de productie is. Toyota legde ook de activiteiten in zijn motorfabriek in Miyagi tijdelijk stil, maar de productie wordt daar donderdag weer hervat na veiligheidscontroles.

Ook de Japanse chipmaker Renesas, een belangrijke toeleverancier van Toyota, heeft de productie in twee fabrieken stilgelegd en onderbreekt de werkzaamheden in een derde fabriek. Volgens het bedrijf is het nog niet duidelijk wanneer de productie in de fabrieken, waar halfgeleiders worden gemaakt, kan worden hervat.

Meer uit Financieel

Wall Street terughoudend, beleggers wachten op nieuwe rentehints

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York waren maandag de gehele dag voornamelijk terughoudend, om uiteindelijk hoger te sluiten. Beleggers lijken uit te kijken naar nieuwe macro-economische rapporten die later deze week verschijnen. Daaruit wordt mogelijk duidelijk in hoeverre het beleid van de Amerikaanse centrale bank effect sorteert. Vorige week liet de Federal Reserve de rente nog ongewijzigd, al bleek uit prognoses dat de rentes mogelijk langer dan verwacht hoog zullen blijven.

22 minuten geleden
Air France-KLM bestelt vijftig schonere vliegtuigen bij Airbus

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een overeenkomst getekend voor de levering van vijftig nieuwe vliegtuigen van Airbus. Het gaat om het type A350, dat volgens KLM geldt als "het zuinigste en stilste model van zijn generatie". KLM benadrukt dat de aanschaf nog wel onder voorbehoud is van advies van de ondernemingsraad.

2 uur geleden
TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

3 uur geleden
Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

4 uur geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

4 uur geleden
EU verbiedt scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgras

BRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

4 uur geleden
Getty komt met AI-tool voor materiaal uit eigen beeldbank

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.

4 uur geleden