Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toyota en Nissan leggen fabrieken in Japan stil na aardbeving

Toyota en Nissan leggen fabrieken in Japan stil na aardbeving

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De autofabrikanten Toyota en Nissan hebben de productie in enkele fabrieken in het noorden van Japan tijdelijk stopgezet. De stap volgt op de zware aardbeving voor de kust van de Japanse prefectuur Fukushima woensdagavond laat (lokale tijd).

Het werk in de fabrieken van Toyota in de prefecturen Iwate en Miyagi lag donderdagochtend nog steeds stil en het bedrijf beslist later op de dag of de productie zal worden hervat, zei een woordvoerster van de Japanse autofabrikant. In die fabrieken wordt onder meer het populaire compacte Yaris-model gemaakt.

Nissan heeft woensdag de productie stopgezet in zijn fabriek in de stad Iwaki in Fukushima na de aardbeving. De fabriek zou donderdag en vrijdag al gesloten blijven vanwege het vaccinatieprogramma voor werknemers, zei een woordvoerster van Nissan.

Schade

Hoewel er enige schade is aan de fabrieken van Toyota, zijn er volgens het bedrijf geen meldingen van gewonden onder de werknemers. Nissan zei dat al zijn werknemers veilig zijn geëvacueerd en dat er geen schade is gemeld of dat er gewonden zijn gevallen in de fabriek in Iwaki.

In een fabriek van Denso, een belangrijke onderdelenleverancier van Toyota, in Fukushima is apparatuur beschadigd door de aardbeving. Volgens een woordvoerster wordt nog onderzocht wat de impact daarvan op de productie is. Toyota legde ook de activiteiten in zijn motorfabriek in Miyagi tijdelijk stil, maar de productie wordt daar donderdag weer hervat na veiligheidscontroles.

Ook de Japanse chipmaker Renesas, een belangrijke toeleverancier van Toyota, heeft de productie in twee fabrieken stilgelegd en onderbreekt de werkzaamheden in een derde fabriek. Volgens het bedrijf is het nog niet duidelijk wanneer de productie in de fabrieken, waar halfgeleiders worden gemaakt, kan worden hervat.

Meer uit Financieel

Beleggers beginnen nieuwe beursmaand voorzichtig

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is licht hoger begonnen aan de nieuwe beursmaand juni. Beleggers deden het voorzichtig aan in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week. Algemeen wordt verwacht dat de ECB het rentetarief in de eurozone donderdag gaat verlagen, hoewel de inflatie in het eurogebied weer wat is opgelopen.

56 minuten geleden
La Place gaat verder als zelfstandige organisatie, meldt Jumbo

VEGHEL (ANP) - La Place gaat verder als een zelfstandige organisatie, meldt eigenaar Jumbo van de restaurantketen. De supermarktketen wil La Place onderbrengen in een gezamenlijke onderneming. Jumbo en cateraar Vermaat Groep moeten daarvan de aandeelhouders worden.

1 uur geleden
Storingen waardoor gasprijs flink steeg is veroorzaakt door barst

AMSTERDAM (ANP/RTR) - De onverwachte storingen waardoor de Europese gasprijs maandag flink is gestegen, zijn veroorzaakt door een barst in een pijplijn. Netbeheerder Gassco uit Noorwegen meldt dat de barst in een pijplijn op het Sleipner Riser-platform zit, in het Noorse deel van de Noordzee.

1 uur geleden
Kleine beleggers stutten koers GameStop op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computerspellenverkoper GameStop schoot maandag omhoog op de aandelenbeurzen van New York. De koerssprong volgde op een nieuw bericht op Reddit van financieel analist Keith Gill. Gill, beter bekend als 'Roaring Kitty" onthulde daarin een positie van 116 miljoen dollar in GameStop te hebben. Gill was in 2021 een belangrijke aanjager van de zogeheten Reddit-rally, waarbij particuliere beleggers op dat berichtennetwerk elkaar aanmoedigden massaal in GameStop en andere kleine bedrijven te stappen om grote beleggingsfondsen die gokten op een koersdaling dwars te zitten.

3 uur geleden
Douane verwerkte in 2023 flink meer aangiften, ruim een miljard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane heeft vorig jaar voor het eerst meer dan een miljard aangiften verwerkt. Dat staat in de jaarrapportage van de dienst. Het aantal verwerkte aangiften stijgt al jaren, vooral omdat mensen in toenemende mate bij webshops buiten de Europese Unie bestellingen doen. Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) pleit voor beter passende Europese regelgeving.

3 uur geleden
Duitse FTI, derde touroperator van Europa, dreigt om te vallen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het op twee na grootste reisconcern van Europa, het Duitse FTI, dreigt om te vallen. Moederbedrijf FTI Touristik is maandag bij de rechtbank in München een faillissementsprocedure gestart. Het concern zegt zich in te zetten voor klanten die nog op reis zijn, zodat deze reizen "volgens plan kunnen worden afgerond". Reizen na 4 juni zullen volgens FTI slechts gedeeltelijk of helemaal niet meer worden uitgevoerd.

5 uur geleden
Microsoft wil miljarden steken in AI en clouddiensten in Zweden

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Microsoft wil miljarden investeren in het uitbreiden van zijn clouddiensten en kunstmatige intelligentie (AI) in Zweden, meldt het techbedrijf. Het bedrijf wil hierin in twee jaar tijd 33,7 miljard Zweedse kronen steken, zo'n 3 miljard euro. Het is de grootste investering van Microsoft in Zweden.

5 uur geleden