
Toyota blijft ondanks onderdelentekorten optimistisch over winst
TOYOTA CITY (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autoproducent Toyota blijft bij zijn eerdere winstverwachtingen, ondanks onderdelentekorten. Die zaten het bedrijf, de grootste automaker ter wereld qua aantallen verkochte auto's, in de laatste drie maanden van 2022 nog altijd dwars. Maar de zwakke yen helpt Toyota weer. Auto's die de onderneming verkoopt in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Europa leveren meer op in de Japanse munteenheid.
Voor het hele boekjaar, dat bij Toyota loopt tot en met maart, verwacht de automaker nog altijd een operationele winst van 2,4 biljoen yen. Dat is omgerekend iets meer dan 17 miljard euro. In het derde kwartaal van Toyota's boekjaar, de maanden oktober tot en met december, ging het om een operationele winst van omgerekend 6,8 miljard euro.
Na afloop van het boekjaar 2023 geeft de huidige topman Akio Toyoda, de kleinzoon van Toyota-oprichter Kiichiro Toyoda, het stokje over aan Koji Sato. Die is nu nog verantwoordelijk voor Toyota's luxemerk Lexus.
Nissan
Ook branchegenoot Nissan hield vast aan zijn jaarverwachtingen. Die automaker denkt ook dat chiptekorten en andere leveringsproblemen blijven zorgen dat het bedrijf niet zoveel auto's kan produceren als het zou willen. Maar door "strenge financiële discipline" wil Nissan toch de winst op peil houden.
Wel denkt Nissan die winst te behalen met de verkoop van 8 procent minder voertuigen. De partner van het Franse Renault rekent erop 3,4 miljoen auto's te verkopen.
Winstdaling Nissan
Tot en met Nissans derde kwartaal, de periode van april tot en met december, daalde de winst wel hard ten opzichte van het jaar ervoor. Die ging 43 procent omlaag tot omgerekend 816 miljoen euro. Topman Makoto Uchida noemde met name het derde kwartaal "zeer uitdagend". Maar Nissan is optimistisch. "De nieuwe modellen die we hebben geïntroduceerd zijn in alle markten zeer goed ontvangen door klanten."
Meer uit Financieel
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
29 minuten geledenBEIJING (ANP) - China heeft het verbod op de levering van Boeing-vliegtuigen aan Chinese luchtvaartmaatschappijen opgeheven. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De stap volgt op de doorbraak in het handelsoverleg tussen Washington en Beijing. Beide landen besloten daardoor hun importheffingen tijdelijk te verlagen.
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.
1 uur geledenLEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
11 uur geleden