Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toyota blijft ondanks onderdelentekorten optimistisch over winst

Toyota blijft ondanks onderdelentekorten optimistisch over winst

TOYOTA CITY (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autoproducent Toyota blijft bij zijn eerdere winstverwachtingen, ondanks onderdelentekorten. Die zaten het bedrijf, de grootste automaker ter wereld qua aantallen verkochte auto's, in de laatste drie maanden van 2022 nog altijd dwars. Maar de zwakke yen helpt Toyota weer. Auto's die de onderneming verkoopt in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Europa leveren meer op in de Japanse munteenheid.

Voor het hele boekjaar, dat bij Toyota loopt tot en met maart, verwacht de automaker nog altijd een operationele winst van 2,4 biljoen yen. Dat is omgerekend iets meer dan 17 miljard euro. In het derde kwartaal van Toyota's boekjaar, de maanden oktober tot en met december, ging het om een operationele winst van omgerekend 6,8 miljard euro.

Na afloop van het boekjaar 2023 geeft de huidige topman Akio Toyoda, de kleinzoon van Toyota-oprichter Kiichiro Toyoda, het stokje over aan Koji Sato. Die is nu nog verantwoordelijk voor Toyota's luxemerk Lexus.

Nissan

Ook branchegenoot Nissan hield vast aan zijn jaarverwachtingen. Die automaker denkt ook dat chiptekorten en andere leveringsproblemen blijven zorgen dat het bedrijf niet zoveel auto's kan produceren als het zou willen. Maar door "strenge financiële discipline" wil Nissan toch de winst op peil houden.

Wel denkt Nissan die winst te behalen met de verkoop van 8 procent minder voertuigen. De partner van het Franse Renault rekent erop 3,4 miljoen auto's te verkopen.

Winstdaling Nissan

Tot en met Nissans derde kwartaal, de periode van april tot en met december, daalde de winst wel hard ten opzichte van het jaar ervoor. Die ging 43 procent omlaag tot omgerekend 816 miljoen euro. Topman Makoto Uchida noemde met name het derde kwartaal "zeer uitdagend". Maar Nissan is optimistisch. "De nieuwe modellen die we hebben geïntroduceerd zijn in alle markten zeer goed ontvangen door klanten."

Meer uit Financieel

Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

1 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

1 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

3 uur geleden
Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

AALSMEER (ANP) - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

4 uur geleden
ING-personeel Noord-Holland, Utrecht en Flevoland staakt dinsdag

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van ING-kantoren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht gaan dinsdag staken. Dat meldt vakbond FNV, die medewerkers van ING-kantoren in de provincies oproept naar Amsterdam te komen voor een manifestatie. Deze week legde het ING-personeel uit Noordoost-Nederland al het werk neer.

4 uur geleden
Kazachstan wil olieleveringen aan Duitsland vervijfvoudigen

ASTANA (ANP/DPA) - Kazachstan wil de olie-export voor de maand april verhogen van 20.000 ton naar 100.000 ton. Kazachstan begon begin dit jaar met het leveren van de olie, waardoor Duitsland minder afhankelijk is van Russische olie.

5 uur geleden
Philips opnieuw dagwinnaar AEX op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Philips stond aan het einde van de handelsdag vrijdag opnieuw bovenaan de AEX met een stijging van 2,4 procent. Dat is voor de tweede dag op rij, nadat het zorgtechnologieconcern donderdag ook al de grote winnaar was op Beursplein 5. Beleggers lijken nog altijd positief gestemd over uitlatingen van topman Roy Jakobs, die verklaarde waarschijnlijk dit jaar een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door defecte slaapapneuapparaten.

5 uur geleden