Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toyota blijft ondanks onderdelentekorten optimistisch over winst

Toyota blijft ondanks onderdelentekorten optimistisch over winst

TOYOTA CITY (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autoproducent Toyota blijft bij zijn eerdere winstverwachtingen, ondanks onderdelentekorten. Die zaten het bedrijf, de grootste automaker ter wereld qua aantallen verkochte auto's, in de laatste drie maanden van 2022 nog altijd dwars. Maar de zwakke yen helpt Toyota weer. Auto's die de onderneming verkoopt in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Europa leveren meer op in de Japanse munteenheid.

Voor het hele boekjaar, dat bij Toyota loopt tot en met maart, verwacht de automaker nog altijd een operationele winst van 2,4 biljoen yen. Dat is omgerekend iets meer dan 17 miljard euro. In het derde kwartaal van Toyota's boekjaar, de maanden oktober tot en met december, ging het om een operationele winst van omgerekend 6,8 miljard euro.

Na afloop van het boekjaar 2023 geeft de huidige topman Akio Toyoda, de kleinzoon van Toyota-oprichter Kiichiro Toyoda, het stokje over aan Koji Sato. Die is nu nog verantwoordelijk voor Toyota's luxemerk Lexus.

Nissan

Ook branchegenoot Nissan hield vast aan zijn jaarverwachtingen. Die automaker denkt ook dat chiptekorten en andere leveringsproblemen blijven zorgen dat het bedrijf niet zoveel auto's kan produceren als het zou willen. Maar door "strenge financiële discipline" wil Nissan toch de winst op peil houden.

Wel denkt Nissan die winst te behalen met de verkoop van 8 procent minder voertuigen. De partner van het Franse Renault rekent erop 3,4 miljoen auto's te verkopen.

Winstdaling Nissan

Tot en met Nissans derde kwartaal, de periode van april tot en met december, daalde de winst wel hard ten opzichte van het jaar ervoor. Die ging 43 procent omlaag tot omgerekend 816 miljoen euro. Topman Makoto Uchida noemde met name het derde kwartaal "zeer uitdagend". Maar Nissan is optimistisch. "De nieuwe modellen die we hebben geïntroduceerd zijn in alle markten zeer goed ontvangen door klanten."

Meer uit Financieel

Activisten proberen Tesla-fabriek nabij Berlijn binnen te dringen

BERLIJN (ANP/DPA) - Activisten hebben vrijdag geprobeerd de grote autofabriek van Tesla nabij Berlijn binnen te dringen. Demonstranten houden daar opnieuw een protestactie tegen de uitbreidingsplannen voor de fabriek. Ze willen voorkomen dat er een stuk bos voor wordt gekapt.

1 uur geleden
Bereidheid EU-bedrijven om te investeren in China op dieptepunt

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China verliest zijn glans als topland voor Europese bedrijven om in te investeren, meldt de Kamer van Koophandel van de Europese Unie in China. Slechts 13 procent van de ondervraagde bedrijven ziet het land nog als een topbestemming voor investeringen. Dat is het laagste niveau sinds het begin van het verzamelen van de gegevens in 2010.

3 uur geleden
Australisch pensioenfonds buigt voor kritiek beleggingen Israël

SYDNEY (ANP/BLOOMBERG) - Cbus, een van de grootste pensioenfondsen van Australië, herziet zijn investeringsbeleid na druk van een grote vakbond. Die had het fonds opgeroepen niet meer te beleggen in bedrijven die wapens en defensietechnologie aan Israël leveren.

3 uur geleden
British Airways-moeder kent weinig verstoringen en verhoogt winst

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van onder meer luchtvaartmaatschappijen British Airways en Vueling heeft niet zoveel last van de onrust in het Midden-Oosten als zijn concurrenten Air France-KLM en Lufthansa. Mede daardoor boekte het in Londen gevestigde IAG, dat ook eigenaar is van het Spaanse Iberia, afgelopen kwartaal betere resultaten. IAG voerde meer en tevens beter gevulde vluchten uit in Europa en richting Noord-Amerika, zijn belangrijkste markten. Daardoor groeide de operationele winst van 9 miljoen naar 68 miljoen euro.

4 uur geleden
Loonstijging in nieuwe cao-afspraken neemt verder af

DEN HAAG (ANP) - De loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in april verder afgenomen, meldt AWVN. Volgens de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers kwamen de loonafspraken vorige maand uit op gemiddeld 4,8 procent. In maart en februari was dat nog respectievelijk 5,3 procent en 6,4 procent.

4 uur geleden
Apple verontschuldigt zich voor reclamespot nieuwste iPad Pro

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple heeft zich verontschuldigd voor een reclamespotje voor de nieuwste iPad Pro, die dinsdag werd aangekondigd. In het filmpje suggereert Apple volgens critici elke vorm van creativiteit de grond in te drukken. Apple erkent "de plank te hebben misgeslagen", maar trekt de reclame niet in. Wel zou de spot niet meer op televisie komen.

5 uur geleden
AEX-index scherpt recordstand verder aan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omhoog. De hoofdindex scherpte daarmee de recordstand van Hemelvaartsdag verder aan. De stemming op de beursvloeren blijft optimistisch door de hoop dat de centrale banken spoedig zullen beginnen met het verlagen van de rentetarieven, nu de inflatie is afgenomen.

6 uur geleden