Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toussaint grijpt naast medaille in herhaling van finale 100 rug

Toussaint grijpt naast medaille in herhaling van finale 100 rug

BOEDAPEST (ANP) - Zwemster Kira Toussaint heeft bij de EK in Boedapest alsnog naast een medaille gegrepen op de 100 meter rugslag. Ruim 2 uur nadat ze zilver dacht te hebben gepakt, tikte Toussaint als vierde aan in de finale die moest worden overgezwommen vanwege problemen met het startsignaal. De zege was, net als eerder op de avond in de ongeldig verklaarde finale, voor de Schotse Kathleen Dawson.

Toussaint eindigde als vierde in 59,32, drie tienden van een seconde langzamer dan eerder op de avond toen ze aantikte in 59,02. Maaike de Waard finishte als laatste in de finale in 1.00,64, nadat ze daarvoor gedeeld zesde was geworden. Dawson pakte het goud in 58,49.

De finale van de 100 rug moest worden overgezwommen vanwege technische problemen. "Het startsignaal haperde, of zo", zei Toussaint na haar oorspronkelijke 'zilveren' race. "Maar ja, als je een signaal hoort, dan ga je. Maar ik twijfelde wel, dus ik heb onder water nog gekeken naar de rest. Toen zag ik dat de rest ook was gegaan."

Verbaasd

Louise Hansson bleef in baan 8 als enige aanvankelijk aan het startblok hangen, terwijl de zeven andere zwemsters al van start gingen. De Zweedse keek even verbaasd om zich heen en dook daarna alsnog het water in. Ze eindigde vanzelfsprekend als laatste.

De organisatie besloot na het Zweedse protest de uitslag ongeldig te verklaren en de finale later op de avond opnieuw te laten zwemmen. De Nederlandse bond KNZB stelde voor om de finale naar zaterdag te verplaatsen, maar dan staat ook de 200 meter rugslag op het programma.

Medaille verspeeld

In nieuwe en droge pakken hoopten Toussaint en De Waard zich aan het einde van een lange avond te verbeteren, maar het pakte anders uit. Toussaint, die eerder deze week de Europese titel veroverde op de niet-olympische 50 rug, was op in de laatste meters en verspeelde daar een medaille. De Waard, goed voor brons op de 50 meter, was ook langzamer dan in de eerste poging en tikte als laatste aan. Hansson werd zesde.

Toussaint pakte deze week naast het goud op de 50 rug zilver met de estafetteploegen op de 4x100 vrij en 4x100 wissel (gemengd).

Meer uit Sport

Hockeysters in Pro League na sterk vierde kwart langs Argentinië

SANTIAGO DEL ESTERO (ANP) - De Nederlandse hockeysters hebben de tweede wedstrijd van de vijfde editie van de Pro League weten te winnen. Tegen rivaal Argentinië werd het 4-1 na een sterk vierde kwart.

7 uur geleden
Handbalsters overklassen ook Oekraïne op WK: 40-21

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn na opnieuw een riante zege zo goed als zeker van een plek in de kwartfinales van het WK in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Het team van bondscoach Per Johansson versloeg in het Deense Frederikshavn het zwakke Oekraïne met 40-21 en klom met de behaalde punten naar de eerste plaats in poule uit de hoofdronde met 8 punten. Spanje en Tsjechië staan op 6 punten.

10 uur geleden
Oekraïne: toelaten Russen op Spelen is 'beschamend besluit'

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft in felle bewoordingen het besluit van het IOC om Russische en Belarussische sporters onder neutrale vlag toe te laten op de Olympische Spelen in Parijs veroordeeld. "Het IOC heeft Rusland feitelijk groen licht gegeven om de Olympische Spelen te bewapenen", zei minister Dmytro Koeleba van Buitenlandse Zaken op X. "Omdat het Kremlin iedere Russische en Belarussische sporter als wapen zal gebruiken in de oorlogspropaganda."

11 uur geleden
Verstappen krijgt bokaal op FIA-gala en voorspelt zwaarder seizoen

BAKOE (ANP/RTR) - Formule 1-coureur Max Verstappen denkt dat het behalen van een eventuele vierde wereldtitel in 2024 een lastige opgave zal worden. "Alle teams leren bij, dus het zal volgend jaar echt wel een stuk dichter bij elkaar zitten", voorspelde de Nederlander in Bakoe.

11 uur geleden
NOC*NSF: controle op voorwaarden Russische deelname Spelen lastig

ARNHEM (ANP) - NOC*NSF verwacht dat het lastig zal zijn om goed te controleren of individuele sporters uit Rusland en Belarus aan de gestelde voorwaarden voldoen om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat meldt de sportkoepel in een korte reactie op het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om individuele sporters uit de twee landen onder strenge voorwaarden toe te laten.

12 uur geleden
Van der Poel denkt in 2024 ook aan deelname Luik-Bastenaken-Luik

BENICASSIM (ANP) - Wielrenner Mathieu van der Poel denkt serieus aan deelname aan de heuvelklassieker Luik-Bastenaken-Luik in 2024. Hij reed de eendaagse voorjaarswedstrijd alleen in 2020 en werd toen zesde. De Nederlandse wereldkampioen op de weg beseft wel dat de concurrentie bij een nieuwe deelname enorm is.

12 uur geleden
Schouten zwemt naar goud op 200 meter school bij EK kortebaan

OTOPENI (ANP) - Zwemster Tes Schouten heeft op de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië met groot vertoon van macht het goud veroverd op de 200 meter schoolslag. Ze won de finale in een Nederlands record van 2.16,09.

14 uur geleden