Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Touroperator: honderden Nederlanders geëvacueerd in Slovenië

Touroperator: honderden Nederlanders geëvacueerd in Slovenië

DEN HAAG (ANP) - In het door noodweer getroffen Slovenië zijn ook honderden Nederlanders tijdelijk geëvacueerd. Ze konden in bijvoorbeeld sporthallen of scholen overnachten. Veel van hen zijn inmiddels weer terug op hun camping, maar voor sommige mensen is dat onmogelijk vanwege overstromingen. Dat zegt manager touroperating Pieter Melieste van ACSI Kampeerreizen. Zijn bedrijf heeft ongeveer tweehonderd campinggasten in het gebied, maar hij weet dat er nog veel meer Nederlanders zitten.

"Dit is de drukste week van het jaar en Slovenië is redelijk populair bij Nederlanders. Van een van de grootste campings daar weet ik dat er ongeveer 2000 gasten zijn. Ruim de helft van hen is Nederlander", vertelt Melieste na berichtgeving door de NOS. Bij die camping zijn de meeste gasten inmiddels weer teruggekeerd, weet hij. Ook kan het zijn dat ze hun spullen hebben gepakt en al weer doorgereisd zijn naar een ander gebied. Maar het terrein van die grote camping zou nog niet helemaal zijn vrijgegeven.

Bij een andere camping lijkt de schade volgens Melieste veel groter. "Daar zijn veel tenten en materiaal en mogelijk ook auto's verloren gegaan." Teruggaan naar de camping om de vakantie voort te zetten is daar geen optie, schat Melieste in. Maar precieze cijfers heeft hij niet. Hij raadt vakantiegangers met schade aan contact op te nemen met hun verzekeraar. Van de tweehonderd mensen die via ACSI hebben geboekt weet Melieste dat ze in ieder geval veilig zijn. "Maar we hebben nog niet met iedereen persoonlijk contact kunnen opnemen."

Nederlanders omgekomen

De Nederlandse alarmcentrales SOS International, Eurocross en de ANWB ontvingen zo'n honderd hulpverzoeken uit Slovenië, lieten ze zaterdag weten. Het gaat vooral om kapotte voertuigen of weggespoelde spullen. Vooralsnog zijn er geen plannen om vakantiegangers in Slovenië op te halen met bussen, zoals in Italië is gebeurd. Na het noodweer in Italië kwamen zo'n 1400 hulpverzoeken binnen.

Slovenië wordt sinds donderdagavond getroffen door hevige regenval en overstromingen. Meerdere dorpen in het getroffen gebied zijn volgens autoriteiten door het water van de buitenwereld afgesloten. Vrijdag werd al bekend dat twee Nederlanders uit Gouda zijn omgekomen in het land. Zaterdag zei het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er ook vijf Nederlanders als vermist zijn opgegeven. Het zijn met name meldingen van familieleden die geen contact hebben kunnen krijgen met in Slovenië verblijvende Nederlanders, vermoedde een woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Uitspraak in grote sextortionzaak met tientallen slachtoffers

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet woensdag uitspraak in de zaak tegen Gianni de W. (25) uit Etten-Leur, die verdacht wordt van het online misbruiken van dertig veelal minderjarige slachtoffers. Die stuurden hem grote aantallen naaktfoto's en expliciete seksvideo's.

48 minuten geleden
Joost Klein begint aan cruciale repetities in Malmö

MALMÖ (ANP) - Na bijna anderhalve week in Malmö breken de dagen van de waarheid aan voor Joost Klein op het Eurovisie Songfestival. Voordat donderdagavond de tweede halve finale op het programma staat, moet de Nederlander eerst nog drie generale repetities doorlopen.

48 minuten geleden
Hinder op wegen Rotterdam door werk tijdens hemelvaartsweekend

ROTTERDAM (ANP) - In het lange hemelvaartsweekend moeten weggebruikers rekening houden met hinder en vertraging op meerdere wegen rond Rotterdam. Weggebruikers kunnen in deze periode geen gebruikmaken van een deel van snelweg A16 bij Rotterdam.

49 minuten geleden
Kans op drukke avondspits door lang hemelvaartsweekend

DEN HAAG (ANP) - De ANWB houdt rekening met een drukke avondspits vanwege de start van een lang hemelvaartsweekend. Vorig jaar stond er ruim 1000 kilometer file aan de vooravond van Hemelvaart. Zo druk zal het woensdag niet worden, verwacht de ANWB, omdat veel mensen al de meivakantie vieren.

51 minuten geleden
Hof beslist over onder meer vervolg hoger beroep Marengo

SCHIPHOL (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam beslist woensdag over de verzoeken van advocaten in het liquidatieproces Marengo. Deze verzoeken zijn vorige maand gedaan, tijdens de allereerste zittingen in het hoger beroep van de omvangrijke strafzaak.

52 minuten geleden
Eerste landen plaatsen zich voor finale Eurovisie Songfestival

MALMÖ (ANP) - Kroatië, Oekraïne en Ierland zijn zoals verwacht de eerste finalisten van het Eurovisie Songfestival. Ook Servië, Portugal, Slovenië, Litouwen, Finland, Cyprus en Luxemburg kregen dinsdag tijdens de eerste halve finale genoeg stemmen van het publiek.

4 uur geleden
Politie treedt nog niet op tegen de bezetting van UvA-terrein

AMSTERDAM (ANP) - De politie zal vooralsnog niet optreden tegen de bezetting van het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door demonstranten. Dat heeft de driehoek besloten (politie, OM en stadsbestuur).

4 uur geleden