
TotalEnergies scherpt CO2-doelen aan, milieuorganisaties kritisch
PARIJS (ANP/AFP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft zijn doelen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen aangescherpt. De uitstoot van alle verkochte olieproducten moet over twee jaar met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van 2015. Eerder gold die doelstelling nog voor 2030. Milieuorganisatie Greenpeace blijft sceptisch.
Ook de totale uitstoot van de eigen installaties en de energie die TotalEnergies zelf inkoopt mag in 2025 niet boven de 38 miljoen ton CO2 uitkomen, terwijl het bedrijf eerst 40 miljoen ton CO2 als bovengrens voor dat jaar had gesteld. In 2021 lukte het TotalEnergies al om onder die nieuwe grens voor CO2-uitstoot te blijven.
TotalEnergies wil in 2050 per saldo helemaal geen broeikasgassen meer uitstoten. Maar in de tussenliggende periode ziet het bedrijf een grote rol weggelegd voor aardgas en vooral vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Die brandstof stoot bij verbranding namelijk minder CO2 uit dan olieproducten, zoals benzine of diesel, of steenkool.
Grotere investeringen
Greenpeace wijst in een reactie dan ook op de veel grotere investeringen die TotalEnergies voorlopig doet in fossiele energie dan in hernieuwbare energie. TotalEnergies verhoogt zijn investeringen in schonere energiebronnen met 1 miljard dollar tot een totaal van 5 miljard dollar in 2023. Dit terwijl het totale investeringspakket tussen de 16 miljard en 18 miljard dollar ligt.
Ook na 2030 investeert TotalEnergies zo'n 30 procent van het budget in nieuwe olie- en gasprojecten. Een derde van alle investeringen gaat naar energiebronnen die weinig CO2 uitstoten en de rest naar onderhoud van bestaande fossiele projecten.
Greenpeace noemt de aankondiging van TotalEnergies "greenwashing". "Ondanks de inspanningen om zijn klimaatstrategie aan te prijzen, blijft het overgrote deel van de investeringen van TotalEnergies tussen 2023 en 2030 voornamelijk gericht op fossiele energie", stelt de milieuorganisatie. Een andere milieuorganisatie, Reclaim Finance, roept beleggers op het bedrijf op de vingers te tikken vanwege "dit onvolledige plan". Dat zou niet in lijn zijn met het doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius in vergelijking met het einde van de negentiende eeuw.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent.
14 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
10 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiƫn Eelco Heinen.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
13 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.
14 uur geleden