Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TotalEnergies: olieconcerns zitten mogelijk vast in Rusland

TotalEnergies: olieconcerns zitten mogelijk vast in Rusland

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Olieconcerns als Shell en BP moeten mogelijk hun Russische bezittingen vasthouden ondanks het feit dat ze hebben gezegd dat ze het land zullen verlaten uit protest tegen de invasie van Oekraïne. Dat zei de topman van het Franse concern TotalEnergies.

Volgens Patrick Pouyanné heeft nog geen van de concurrenten die hebben gezegd Rusland te zullen verlaten dat ook gedaan. Ook omdat ze niet weten hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen, aldus de TotalEnergies-topman op RTL-radio.

Shell en BP hebben gezegd dat ze Rusland helemaal zullen verlaten, maar zijn tot nu toe nog niet met concrete stappen gekomen over hoe ze dat gaan bereiken. In tegenstelling tot de concurrentie heeft TotalEnergies gezegd dat het zijn belangen in bedrijven en bepaalde projecten in het land zal behouden, waarmee het kritiek van Greenpeace en de Church of England van de hand wijst.

Novatek

TotalEnergies bezit ongeveer een vijfde van de Russische gasproducent Novatek. Ook bezitten de Fransen, rechtstreeks of via Novatek, grote belangen in Russische projecten op het gebied van vloeibaar gemaakt aardgas. In totaal heeft het concern bijna 13 miljard dollar geïnvesteerd in deze Russische installaties, en het heeft geen plannen om ze te verkopen, zei Pouyanné tegen RTL. Wel worden verdere investeringen stopgezet.

"Deze fabrieken zullen blijven werken, of ik nu wegga of niet. Als ik me terugtrek, geef ik 13 miljard dollar aan Rusland voor nul, want niemand wil deze fabrieken vandaag de dag kopen", aldus Pouyanné. "Wilt u dat ik activa in Rusland opgeef om Russen te verrijken die wij onder sancties hebben geplaatst? Ik zal daar niet aan toegeven, want dat is volksverlakkerij."

TotalEnergies stopt wel met de aankoop van Russische ruwe olie en diesel tegen het einde van het jaar, wanneer zijn contracten aflopen. Wat langlopende gascontracten betreft, zou een eenzijdige stopzetting van de aankoop betekenen dat Total miljarden dollars schadevergoeding zou moeten betalen aan Russische bedrijven, tenzij die onder regeringssancties worden geplaatst, aldus Pouyanné

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

6 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

7 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

9 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

11 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

13 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden