Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TotalEnergies investeert niet meer in nieuwe projecten Rusland

TotalEnergies investeert niet meer in nieuwe projecten Rusland

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - TotalEnergies zal niet langer geld steken in nieuwe energieprojecten in Rusland. De Franse onderneming doet daarmee een bescheiden concessie aan de toenemende politieke druk om Rusland economisch te isoleren vanwege de inval in Oekraïne. TotalEnergies gaat namelijk niet zo ver als branchegenoten BP, Equinor en Shell, die hun handen aftrekken van Rusland.

TotalEnergies is betrokken bij grote projecten voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Rusland. De Russische activiteiten van het Franse concern zijn goed voor circa 1,5 miljard dollar van zijn totale kasstroom, wat neerkomt op 5 procent van het totaal. TotalEnergies bezit ongeveer een vijfde van de gasproducent Novatek. Ook hebben de Fransen een groot belang in het Yamal lng-project, Ruslands grootste producent van vloeibaar gemaakt aardgas. Ook heeft TotalEnergies een aandeel van 10 procent in de toekomstige ontwikkeling van Arctic LNG 2.

In slechts twee dagen tijd hebben enkele van de grootste energiebedrijven van Europa tientallen miljarden dollars aan Russische investeringen gedumpt. Dat zijn bezittingen die decennialang werden gekoesterd. Daarbij zijn de bedrijven naar verwachting langdurig buitengesloten van 's werelds grootste energie-exporteur.

De stap van Shell om zich terug te trekken uit het Sakhalin-2 lng-project, een investering die dateert uit het Jeltsin-tijdperk, volgt op de aankondiging van BP van zondag om zijn belang in de Russische staatsolieproducent Rosneft te verkopen. De stappen van de Britse bedrijven en van het Noorse Equinor tonen aan dat westerse mogendheden bereid zijn om ver te gaan om de Russische president Vladimir Poetin te straffen voor de invasie in Oekraïne.

Meer uit Financieel

Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

25 minuten geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

17 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

18 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

19 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

21 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

21 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

23 uur geleden