Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TotalEnergies boekt recordwinst dankzij hoge prijzen olie en gas

TotalEnergies boekt recordwinst dankzij hoge prijzen olie en gas

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies heeft in het tweede kwartaal een recordwinst geboekt. Het concern bleef profiteren van de hoge prijzen voor energie en brandstof door de oorlog in Oekraïne. Het bedrijf gaat daarbij de aandeelhouders belonen door voor een extra 2 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen.

De Britse concurrent Shell kondigde eveneens een extra aandeleninkoopprogramma aan van 6 miljard dollar na een nieuwe miljardenwinst in het afgelopen kwartaal. TotalEnergies zag de winst stijgen tot 9,8 miljard dollar, van 3,5 miljard dollar een jaar eerder. Het bedrijf versloeg daarmee de verwachting van marktkenners. TotalEnergies moest daarentegen wel 3,5 miljard dollar afschrijven op de waarde van zijn belang in de Russische gasproducent Novatek vanwege de westerse sancties tegen Rusland.

"De invasie van Rusland in Oekraïne bleef de energiemarkten in het tweede kwartaal beïnvloeden", zei topman Patrick Pouyanné, die aangaf dat de marges bij de raffinage-activiteiten een recordhoogte hebben bereikt. Ook verwacht hij dat de prestaties van de handelsactiviteiten op het gebied van gas, vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en elektriciteit sterk zullen blijven.

De forse winsten van de olieproducenten trekt ook de aandacht van politici die hogere belastingen op deze winsten willen om de pijn van de hoge benzineprijzen en stijgende inflatie voor consumenten te verzachten. De Franse overheid lijkt vooralsnog af te zien van een dergelijke extra belasting maar zet de oliebedrijven wel onder druk om de prijzen te verlagen. TotalEnergies biedt deze zomer al kortingen op de prijzen van benzine en diesel bij zijn tankstations en heeft beloofd ook na de zomermaanden kortingen te blijven geven.

Meer uit Financieel

Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

46 minuten geleden
Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

3 uur geleden
Aandacht voor energie en kwartaalcijfers in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Prijzen voor olie en gas zullen in de eerste dagen van de nieuwe beursweek veel aandacht krijgen. Iran voerde dit weekend vanaf eigen grondgebied een grotendeels afgeslagen aanval met drones en raketten uit op Israël, wat de angst aanwakkert voor een groot conflict in het Midden-Oosten. Dat jaagt doorgaans ook de energieprijzen op.

9 uur geleden
Na Iraanse aanval nog hogere benzineprijzen verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De directe Iraanse aanval op Israël van dit weekend belooft de olieprijzen op te drijven, en daarmee de pijn voor automobilisten aan de pomp te vergroten. Energiemarkten zijn erg gevoelig voor spanningen in het Midden-Oosten, die de toevoer uit olierijke landen kunnen belemmeren. Daarnaast kaapten Iraanse militairen zaterdag een schip in de voor energiemarkten belangrijke Straat van Hormuz, zegt energie-analist Hans van Cleef van adviesbedrijf Publieke Zaken.

11 uur geleden
Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

17 uur geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

18 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 dag geleden