Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TotalEnergies boekt recordwinst dankzij hoge prijzen olie en gas

TotalEnergies boekt recordwinst dankzij hoge prijzen olie en gas

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies heeft in het tweede kwartaal een recordwinst geboekt. Het concern bleef profiteren van de hoge prijzen voor energie en brandstof door de oorlog in Oekraïne. Het bedrijf gaat daarbij de aandeelhouders belonen door voor een extra 2 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen.

De Britse concurrent Shell kondigde eveneens een extra aandeleninkoopprogramma aan van 6 miljard dollar na een nieuwe miljardenwinst in het afgelopen kwartaal. TotalEnergies zag de winst stijgen tot 9,8 miljard dollar, van 3,5 miljard dollar een jaar eerder. Het bedrijf versloeg daarmee de verwachting van marktkenners. TotalEnergies moest daarentegen wel 3,5 miljard dollar afschrijven op de waarde van zijn belang in de Russische gasproducent Novatek vanwege de westerse sancties tegen Rusland.

"De invasie van Rusland in Oekraïne bleef de energiemarkten in het tweede kwartaal beïnvloeden", zei topman Patrick Pouyanné, die aangaf dat de marges bij de raffinage-activiteiten een recordhoogte hebben bereikt. Ook verwacht hij dat de prestaties van de handelsactiviteiten op het gebied van gas, vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en elektriciteit sterk zullen blijven.

De forse winsten van de olieproducenten trekt ook de aandacht van politici die hogere belastingen op deze winsten willen om de pijn van de hoge benzineprijzen en stijgende inflatie voor consumenten te verzachten. De Franse overheid lijkt vooralsnog af te zien van een dergelijke extra belasting maar zet de oliebedrijven wel onder druk om de prijzen te verlagen. TotalEnergies biedt deze zomer al kortingen op de prijzen van benzine en diesel bij zijn tankstations en heeft beloofd ook na de zomermaanden kortingen te blijven geven.

Meer uit Financieel

Brussel wil dat VS belastingvoordeel bij aankoop e-auto schrappen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de Verenigde Staten een passage over belastingvoordelen voor kopers van elektrische auto's uit een wetsvoorstel verwijderen. De voordelen gelden alleen als een bepaald deel van de batterijonderdelen uit de VS komt. Het dagelijks EU-bestuur meent dat hierdoor producten van buiten de VS worden benadeeld en dringt erop aan de wet in overeenstemming te brengen met de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

1 uur geleden
OPEC denkt minder olie op te hoeven pompen

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC verwacht dit kwartaal minder olie op te hoeven pompen. Niet-OPEC-landen als de Verenigde Staten produceren meer olie, waardoor de landen van het kartel het rustiger aan kunnen doen. Ook is de vraag naar olie lager dan de OPEC eerder verwachtte. Dat laatste is opvallend, omdat het Internationaal Energieagentschap de vraag naar olie juist ziet toenemen.

1 uur geleden
Disney schiet omhoog op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Disney is donderdag ruim 8 procent omhooggeschoten na de opening van de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de sterke resultaten van het Amerikaanse entertainmentconcern. Vooral de sterke aanwas van nieuwe kijkers voor streamingdienst Disney+ viel goed na eerdere tegenvallende cijfers van concurrent Netflix. Disney boekte verder meer omzet en winst dan verwacht en kondigde aan de prijzen voor Disney+ te verhogen.

1 uur geleden
McDonald's wil weer vestigingen openen in Oekraïne

CHICAGO (ANP/RTR/AFP) - McDonald's wil de komende maanden weer restaurants openen in Oekraïne. Die beslissing volgt op verzoeken van personeel in het door Rusland binnengevallen land om weer aan het werk te kunnen, zegt internationaal directer Paul Pomroy.

1 uur geleden
IAO: werkgelegenheid jongeren nog niet op niveau van voor corona

GENÈVE (ANP/BELGA) - De wereldwijde werkgelegenheid voor jongeren zit nog niet op het niveau van voor corona. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die is verbonden aan de Verenigde Naties. Zo blijken jongeren meer dan andere leeftijdsgroepen de dupe van de coronapandemie.

2 uur geleden
Verkoop stekkerauto's sterk gestegen, veel verkopen in China

READING (ANP) - De verkoop van elektrische auto's en plug-inhybrides lag in de eerste zes maanden van dit jaar twee derde hoger dan vorig jaar. Dat meldt onderzoeksbureau Canalys, dat stelt dat er wereldwijd 4,2 miljoen stekkerauto's de showroom verlieten. Meer dan de helft daarvan werd in China verkocht.

2 uur geleden
ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

AMSTERDAM (ANP) - Het is op dit moment waarschijnlijker dat de huizenprijzen stabiliseren dan dat de prijzen komende tijd flink omlaag gaan. Dat schrijven economen van ING in een nieuw rapport over de woningmarkt.

3 uur geleden