
TotalEnergies bij verliezers op beurs Parijs na stakingsrompslomp
AMSTERDAM (ANP) - TotalEnergies stond maandag bij de verliezers op de beurs in Parijs. Het Franse olie- en gasconcern heeft in eigen land te maken met stakingen door personeel dat meer loon eist. Door de acties, die samenvallen met stakingen bij twee raffinaderijen van ExxonMobil, zitten ondertussen duizenden tankstations in Frankrijk zonder brandstof. TotalEnergies verloor in Parijs dik 2 procent. Vakbond CGT zei dat de stakingen voorlopig voortduren.
In Amsterdam verloor branchegenoot Shell 0,5 procent. De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 0,9 procent op 641,21 punten. Betalingsbedrijf Adyen was de sterkste daler in Amsterdam met een verlies van 3,6 procent. Supermarkconcern Ahold Delhaize was dagwinnaar. Het fonds won 3,1 procent geholpen door een adviesverhoging.
De Nederlandse chipbedrijven Besi, ASML en ASMI verloren tot 3,4 procent, na de eerdere verliezen bij Chinese chipbedrijven. Dat was weer het gevolg van nieuwe Amerikaanse exportregels voor materialen en apparatuur die chipfabrikanten nodig hebben. De regels zijn bedoeld om de technologische en militaire vooruitgang van China te vertragen.
Olie
De algehele stemming op Europese beurzen bleef terughoudend na de forse verliezen van afgelopen vrijdag. Het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport galmde nog na op de financiële markten. De aanhoudende sterke arbeidsmarkt in de Verenigde Staten geeft de Federal Reserve de ruimte om de rente stevig te blijven verhogen in de strijd tegen de hoge inflatie. Beleggers maken zich ook op voor het cijferseizoen. Zo komen aan het einde van de week de grote Amerikaanse banken met hun kwartaalupdate
De beurs in Frankfurt sloot nagenoeg vlak. De Duitse rente op staatsleningen schoot omhoog na het nieuws dat Berlijn voorstander is van het uitgeven van Europese schuldpapieren om de energiecrisis te bezweren. Tot voor kort was Duitsland, net als Nederland, tegen dit plan. Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent. In Parijs steeg Renault 2,4 procent. Het Franse autoconcern bevestigde gesprekken te voeren met Nissan om mogelijk een deel van zijn belang in de Japanse autofabrikant te gelde te maken.
De euro was 0,9691 dollar waard, tegen 0,9782 dollar op vrijdag. De olieprijzen vielen wat terug na de opmars afgelopen week. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 92,07 dollar en Brentolie kostte 0,9 procent minder op 97,05 dollar per vat.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
16 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
17 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
20 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
27 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden