Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TotalEnergies bij verliezers op beurs Parijs na stakingsrompslomp

TotalEnergies bij verliezers op beurs Parijs na stakingsrompslomp

AMSTERDAM (ANP) - TotalEnergies stond maandag bij de verliezers op de beurs in Parijs. Het Franse olie- en gasconcern heeft in eigen land te maken met stakingen door personeel dat meer loon eist. Door de acties, die samenvallen met stakingen bij twee raffinaderijen van ExxonMobil, zitten ondertussen duizenden tankstations in Frankrijk zonder brandstof. TotalEnergies verloor in Parijs dik 2 procent. Vakbond CGT zei dat de stakingen voorlopig voortduren.

In Amsterdam verloor branchegenoot Shell 0,5 procent. De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 0,9 procent op 641,21 punten. Betalingsbedrijf Adyen was de sterkste daler in Amsterdam met een verlies van 3,6 procent. Supermarkconcern Ahold Delhaize was dagwinnaar. Het fonds won 3,1 procent geholpen door een adviesverhoging.

De Nederlandse chipbedrijven Besi, ASML en ASMI verloren tot 3,4 procent, na de eerdere verliezen bij Chinese chipbedrijven. Dat was weer het gevolg van nieuwe Amerikaanse exportregels voor materialen en apparatuur die chipfabrikanten nodig hebben. De regels zijn bedoeld om de technologische en militaire vooruitgang van China te vertragen.

Olie

De algehele stemming op Europese beurzen bleef terughoudend na de forse verliezen van afgelopen vrijdag. Het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport galmde nog na op de financiƫle markten. De aanhoudende sterke arbeidsmarkt in de Verenigde Staten geeft de Federal Reserve de ruimte om de rente stevig te blijven verhogen in de strijd tegen de hoge inflatie. Beleggers maken zich ook op voor het cijferseizoen. Zo komen aan het einde van de week de grote Amerikaanse banken met hun kwartaalupdate

De beurs in Frankfurt sloot nagenoeg vlak. De Duitse rente op staatsleningen schoot omhoog na het nieuws dat Berlijn voorstander is van het uitgeven van Europese schuldpapieren om de energiecrisis te bezweren. Tot voor kort was Duitsland, net als Nederland, tegen dit plan. Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent. In Parijs steeg Renault 2,4 procent. Het Franse autoconcern bevestigde gesprekken te voeren met Nissan om mogelijk een deel van zijn belang in de Japanse autofabrikant te gelde te maken.

De euro was 0,9691 dollar waard, tegen 0,9782 dollar op vrijdag. De olieprijzen vielen wat terug na de opmars afgelopen week. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 92,07 dollar en Brentolie kostte 0,9 procent minder op 97,05 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nintendo komt met opvolger Switch

KYOTO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo komt binnenkort met een opvolger van de Switch. Het is voor het eerst in negen jaar dat Nintendo met een nieuwe spelcomputer komt.

57 minuten geleden
Hoge inflatie in 2023 kwam volgens DNB vooral door gestegen lonen

AMSTERDAM (ANP) - De hoge inflatie van vorig jaar kwam vooral door de gestegen lonen van Nederlandse werknemers. Ook de winsten van bedrijven droegen bij aan het oplopen van de prijzen, maar dat effect nam gaandeweg het jaar wel af. Dit komt naar voren uit onderzoek door De Nederlandsche Bank (DNB).

1 uur geleden
AEX gaat verder omhoog en nadert 900 puntengrens

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag verder gestegen en nadert de 900 puntengrens. De hoofdgraadmeter op het Damrak eindigde maandag al op een nieuw slotrecord van 891,13 punten.

1 uur geleden
Aantrekkende verkoop nieuwbouwwoningen geeft Heijmans vertrouwen

ROSMALEN (ANP) - Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

2 uur geleden
Meer vraag naar kleding via Zalando na drie kwartalen krimp

BERLIJN (ANP/RTR) - Webwinkel Zalando groeit weer, nadat klanten drie kwartalen lang juist minder kleding, schoenen en accessoires kochten via het Duitse platform. Het bedrijf wijst voor de toegenomen vraag naar de verbeterde kwaliteit, toegenomen aanbod en meer logistieke partners.

2 uur geleden
AEX richting hogere opening, cijfers Heijmans en Kendrion

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam lijkt dinsdag met winst te gaan openen, in navolging van de hogere koersen op Wall Street. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 sloot maandag nog met een plus van 0,4 procent op een nieuw slotrecord van 891,13 punten. Mogelijk gaat de AEX nu door de belangrijke grens van 900 punten.

2 uur geleden
Lagere prijs verblijf bungalowpark drukte op inflatie in april

DEN HAAG (ANP) - De inflatie in Nederland is in april uitgekomen op 2,7 procent, tegen 3,1 procent in maart. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een definitief cijfer dat overeenkomt met een snelle raming. Volgens het CBS is die daling vooral het gevolg door lagere prijzen voor verblijven in bungalowparken.

3 uur geleden