
Tot nu toe 712 gevallen apenpokken, prikken begint maandag
DEN HAAG (ANP) - Het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus in Nederland is opgelopen tot 712. In de afgelopen week zijn 163 nieuwe gevallen aan het licht gekomen. Dat is de snelste toename sinds het virus in april in Nederland opdook.
De meeste mensen die het virus hebben opgelopen, zijn mannen die seks hebben met mannen (MSM). Daarom kunnen mensen met een hoog risico vanaf maandag uit voorzorg een prik tegen het virus krijgen, kondigt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) donderdag aan. In de regio's Amsterdam en Den Haag worden donderdag de eerste uitnodigingen verstuurd. Daar zijn de meeste besmettingen vastgesteld. In Amsterdam krijgen maandag zo'n vijftig mensen hun eerste inenting. Na twee prikken zijn mensen volledig gevaccineerd.
In totaal komen ongeveer 32.000 mensen in Nederland in aanmerking voor de prik. Het gaat om MSM en transgender personen die hiv-positief zijn of die medicijnen nemen om te voorkomen dat ze hiv oplopen. Vergeleken met andere groepen lopen zij een verhoogd risico om apenpokken op te lopen en bovendien is de groep redelijk makkelijk te benaderen, adviseerden deskundigen onlangs aan Kuipers.
Vijf vrouwen besmet
Ook andere mensen kunnen het virus oplopen, benadrukt Kuipers. Tot nu toe zijn vijf vrouwen positief getest, twee meer dan bij de laatste update van maandag. Een tijdje geleden bleek een basisscholier het virus te hebben opgelopen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overlegt donderdag over de apenpokkenuitbraak. Het virus wordt mogelijk uitgeroepen tot internationaal gevaar voor de volksgezondheid. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau. Als de WHO besluit dat dit voortaan geldt voor het apenpokkenvirus, is dat volgens Kuipers "vooral een signaal dat de situatie wereldwijd zorgelijk is. Voor het beleid in Nederland heeft dit geen directe gevolgen."
Algehele malaise
Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Eén patiënt in Nederland heeft in het ziekenhuis gelegen om te worden behandeld aan de huidklachten die bij de besmetting horen. Hij is hersteld en weer thuis. Apenpokken is geen geslachtsziekte, maar verspreidt zich vooral via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.
In Europa is het virus vastgesteld bij ruim 10.000 mensen, vrijwel alleen maar mannen. De meesten zijn dertigers en veertigers. Meer dan negenhonderd van hen hebben hiv.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
3 dagen geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
6 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 week geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden