
Tot nu toe 700 asielaanvragen van derdelanders uit Oekraïne
DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 700 van de 2900 zogeheten derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven, hebben hier asiel aangevraagd, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het gaat om mensen die zijn gevlucht vanwege de oorlog maar eigenlijk uit een ander land komen. Ze hadden bijvoorbeeld een tijdelijke verblijfsvergunning voor Oekraïne vanwege studie, werk of asiel. In Nederland kregen zij tot nu toe dezelfde bescherming en opvang als Oekraïners maar die regeling loopt op 4 september af.
Dat betekent dat de derdelanders binnen 28 dagen Nederland moeten verlaten of asiel aanvragen. Het ministerie houdt er rekening mee dat de komende dagen nog meer derdelanders een asielverzoek zullen indienen. Volgens demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kan het merendeel van de derdelanders die zijn gevlucht in principe terug naar hun land van herkomst. "Behalve als zij daar te vrezen hebben voor geweld of vervolging, dan kunnen zij hier asiel aanvragen", aldus de bewindsman.
Nederland was een van de weinige landen in Europa die ook derdelanders opving. De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND was de afgelopen tijd al begonnen met de behandeling van asielaanvragen van derdelanders. Voorrang bij de procedure kregen de personen die uit veilige landen kwamen - en dus relatief snel afgewezen kunnen worden - en mensen uit Jemen en Syrië die juist veel kans maken op een asielstatus in Nederland.
Gefaseerde overplaatsing
De komende weken worden de derdelanders die in de asielprocedure zitten, gefaseerd overgeplaatst naar opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De meesten zaten tot nu toe in locaties waar Oekraïners worden opgevangen, die gemeenten hebben geregeld. Het is niet duidelijk of de asielaanvragen door derdelanders de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel verhogen. Het COA heeft al rekening gehouden met extra aanvragen door deze groep mensen, maar het is afwachten of er nog meer aanvragen komen dan de tot nu toe ongeveer 700 bekende. Oekraïners hoeven geen asiel aan te vragen. Inmiddels zijn er ongeveer 97.000 Oekraïners in Nederland.
Een aantal derdelanders is in beroep gegaan tegen het besluit van de IND om hun bescherming te beëindigen. De rechtbank van Rotterdam heeft geoordeeld dat dit besluit rechtmatig is. Degenen die deze uitspraak aanvechten, moeten in beginsel Nederland ook binnen vier weken verlaten. Tenzij de hogere rechter hen alsnog gelijk geeft.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het voorgenomen besluit van demissionair staatssecretaris Jean Rummenie (BBB - Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) om verloren gegane natuur door de aanleg van Maasvlakte II te compenseren, voldoet volgens natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, "volstrekt niet aan de wettelijke eisen".
27 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
2 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
6 uur geleden