Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tot levenslang voor vergismoord buurthuis Amsterdam

Tot levenslang voor vergismoord buurthuis Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Voor de vergismoord op de 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi in een Amsterdams buurthuis heeft de rechtbank vrijdag Emylio G. (30) veroordeeld tot een levenslange celstraf. Medeverdachte Randall D. (41) kreeg een celstraf van 29,5 jaar opgelegd. Het Openbaar Ministerie had in mei tegen beide verdachten levenslang geëist.

D. en G. waren beiden niet bij de uitspraak aanwezig, tot ergernis van de rechtbank met het oog op de aanwezige nabestaanden. De rechtbank hoorde pas op het laatste moment van de afzegging.

Volstrekt onschuldig

De strafzaak ging ook over twee liquidaties in 2015 in Amsterdam-Zuidoost en Zaandam, maar daarvan werden beide verdachten door de rechtbank vrijgesproken.

De volstrekt onschuldige Bouchikhi kwam in januari 2018 om het leven toen twee gewapende mannen het buurthuis in de buurt Wittenburg binnendrongen en de stagiair aanzagen voor iemand anders.

Kalasjnikov

De jonge Amsterdammer lag op zijn buik om zich te beschermen tegen het geweld, toen een van de schutters met een kalasjnikov het vuur op hem opende. Bij de schietpartij raakten twee anderen gewond, onder wie het vermoedelijke eigenlijke doelwit en een vrouw die door kogels in beide benen is geraakt. De rechtbank sprak van zeer schokkende feiten. De vergismoord geeft volgens de rechtbank "blijk van ongekende koelbloedigheid".

Voor de rechtbank staat vast dat G. en D. de schutters waren en dat G. met de kalasjnikov schoot en D. een handvuurwapen heeft gebruikt.

Basisschoolleerlingen

G. en D. stonden daarnaast terecht voor de moord op de 24-jarige honkballer Siegmar Flaneur aan het Leerdamhof in Amsterdam-Zuidoost in februari 2015. Het slachtoffer werd 's nachts van dichtbij en van achteren neergeschoten. Voor deze moord werden beiden verdachten vrijgesproken, wegens gebrek aan doorslaggevend bewijs. Het bewijs was vooral gestoeld op een anonieme getuige, die het van horen zeggen had, en dat vond de rechtbank onvoldoende.

Om dezelfde reden werd D., die in de zomer van 2021 werd opgepakt op Curaçao, door de rechtbank vrijgesproken van de liquidatie van crimineel Lucas Boom (43) in juni 2015. Dat gebeurde voor de ogen van tientallen basisschoolleerlingen naast een schoolplein in Zaandam. Er zijn op klaarlichte dag volgens het OM 38 kogels afgevuurd met automatische wapens. Daarbij zou een van de schutters de laser van zijn wapen zelfs op een kind hebben gericht. In de straat lagen tientallen hulzen en raakten geparkeerde auto’s beschadigd. De advocaten van D. en G. gaan in hoger beroep.

Meer uit Binnenland

Demonstranten op bezet terrein UvA houden zich stil

AMSTERDAM (ANP) - De demonstranten op het bezette terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) proberen geen geluidsoverlast te veroorzaken. Mensen proberen elkaar stil te houden zodat de politie niet hoeft op te treden tegen geluidsoverlast.

18 minuten geleden
Demonstranten bezetten terrein UvA in centrum Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Demonstranten hebben een terrein bezet van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van Amsterdam. Het gaat om het zogeheten Binnengasthuisterrein.

2 uur geleden
Carrie ten Napel maakt vooravondshow op vrijdag bij NPO 1

HILVERSUM (ANP) - Carrie ten Napel gaat vanaf dit najaar op vrijdag de vooravondshow van NPO 1 maken. Dat heeft Omroep MAX bevestigd na berichtgeving van het AD.

3 uur geleden
Betogers bouwen barricades bij UvA-complex in centrum Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Demonstranten bouwen meerdere barricades bij een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van Amsterdam. Het gaat om een complex bij de Oudemanhuispoort. De barricades bestaan onder meer uit pallets en fietsenrekken. Ook meubels, zoals stoelen en tafels, en bouwhekken worden gebruikt.

3 uur geleden
Tientallen demonstranten bij universiteitsbieb in centrum Utrecht

UTRECHT (ANP) - Tientallen mensen demonstreren bij de Universiteitsbibliotheek in Utrecht tegen de situatie in de Palestijnse gebieden. Er is inmiddels contact geweest tussen de universiteit en vertegenwoordigers van de demonstranten, laat een woordvoerster van de universiteit dinsdagavond weten.

5 uur geleden
Politie slaat in op demonstranten UvA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag ingeslagen op betogers die meedoen aan een demonstratie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat ziet een ANP-verslaggever ter plaatse. Zeker twee agenten zouden een wapenstok hebben gebruikt. Het gebeurde ter hoogte van het Holocaust Namenmonument.

5 uur geleden
Honderden betogers bij nieuwe demonstratie UvA

AMSTERDAM (ANP) - Bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben zich dinsdagmiddag honderden mensen verzameld om solidariteit te uiten met pro-Palestijnse studenten die daar maandag een protestkamp opzetten en door de politie uiteindelijk werden verwijderd.

6 uur geleden