Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tot drie jaar cel opgelegd in zaak over vergisontvoering Cruquius

Tot drie jaar cel opgelegd in zaak over vergisontvoering Cruquius

HAARLEM (ANP) - De rechtbank in Haarlem heeft vrijdag straffen van een jaar tot drie jaar opgelegd in de zaak over de brute 'vergisontvoering' in Cruquius (Noord-Holland). De zaak draait om een gewelddadige ontvoering van een destijds 56-jarige man uit Hoofddorp. Het Openbaar Ministerie had tegen negen verdachten gevangenisstraffen van vijf jaar en zes maanden geëist en zeven jaar cel tegen de tiende verdachte, die nog voortvluchtig is.

Het slachtoffer werd op 5 augustus 2021 met gestolen auto's klemgereden in de buurt van de woonboulevard in Cruquius (Noord-Holland). Onder bedreiging van een vuurwapen is hij met fysiek geweld in een bestelbus geduwd. Hij werd vastgetapet en geschopt en geslagen. Zijn ontvoerders meldden op agressieve toon dat hij cocaïne gestolen zou hebben, maar bleken zich daarin te hebben vergist.

De man werd eerst vastgehouden in een garagebox in Gouda, waar in de buurt van het Vogelplein dezelfde avond nog zes verdachten zijn opgepakt nadat ze kentekenplaten hadden verwisseld. Het slachtoffer werd daarop overgebracht naar een loods aan de Staalweg in Delft. Uiteindelijk werd hij op 11 augustus na middernacht uit een auto gezet in Delft, met over zijn hoofd een vastgebonden vest en ducttape rond zijn mond.

Gevolgen voor naasten slachtoffer

De rechtbank rekent het de verdachten zwaar aan dat ze een drugsconflict kennelijk wilden oplossen met een ontvoering. "Dit is op zichzelf al zeer afkeurenswaardig, maar dat zij hier een volstrekt onschuldig slachtoffer bij hebben betrokken, maakt dit nog veel erger", aldus de rechtbank. "Ook heeft de ontvoering grote gevolgen gehad voor de naasten van het slachtoffer. Zij hebben meerdere dagen in onzekerheid en angst geleefd over diens welzijn en terugkeer."

Na de ontvoering volgde een serie geweldsincidenten in Alblasserdam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. In deze omgeving van het werkelijk beoogde doelwit Alex R. waren ontploffingen en werd een woning beschoten. De voortvluchtige Mohand G. (44) uit Brussel is volgens de rechtbank schuldig aan deze poging tot afpersing en bedreiging. Hij is veroordeeld tot twaalf maanden cel, maar is bij gebrek aan bewijs vrijgesproken van de ontvoering.

Ook vrijspraak

Vier verdachten zijn veroordeeld tot drie jaar cel, twee verdachten krijgen drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk. Twee verdachten krijgen (deels voorwaardelijke) celstraffen van 24 maanden omdat zij een kleinere rol hadden bij de ontvoering. Eén verdachte is vrijgesproken.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

12 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

19 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

19 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

20 uur geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

20 uur geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

23 uur geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

1 dag geleden