Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tot 8 weken cel voor bedreigen RIVM-directeur Van Dissel

Tot 8 weken cel voor bedreigen RIVM-directeur Van Dissel

DEN HAAG (ANP) - Een van de vrouwen die RIVM-directeur Jaap van Dissel op internet bedreigde is woensdag veroordeeld tot een celstraf van acht weken waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter achtte de 54-jarige Geertruida T. uit Apeldoorn ook schuldig aan opruiing. Ze had in de chatgroep "iedereen succes gewenst die naar het huis van Van Dissel gaat".

De vrouwen hadden in een groepsapp van berichtendienst Telegram opgeroepen tot het plegen van geweld tegen de RIVM-directeur. In die chat werd ook diens huisadres gedeeld en opgeroepen om 'met bakstenen' naar de verjaardag van de RIVM-directeur te gaan.

De 53-jarige Dieuwke P. uit Terneuzen is veroordeeld tot zes weken cel waarvan vier voorwaardelijk. Ze had in de chatgroep met ruim 200 leden foto's en video's geplaatst van een Nederlandse vlag waarop ze had geschreven dat Van Dissel een pedo is. Die vlag werd in brand gestoken. Beide vrouwen zijn twee weken geleden aangehouden en zaten sindsdien vast.

Geen actieve rol

T. betuigde in de rechtbank meerdere keren spijt, ze had nooit bedreigende dingen in de chatgroep moeten zetten. "Ik had beter na moeten denken." Ze speelt geen actieve rol in groepen die zich bezighouden met complottheorieën, in tegenstelling tot medeverdachte P.

P. gelooft in de complottheorie dat er een satanistisch en elitair pedonetwerk bestaat, waar Van Dissel ook toe zou behoren. Op vragen van de rechter waarom ze in de chatgroep zat en waar ze al dan niet in gelooft, wilde ze geen antwoord geven. Ze is het niet eens met hoe het nu gaat in Nederland, vertelde ze de rechter. De vrouw uit Terneuzen is een keer bloemen gaan leggen op een begraafplaats in Bodegraven, een belangrijke locatie voor deze complotdenkers. Zij denken dat daar mensen begraven liggen die het slachtoffer zijn van een satanistisch pedofielennetwerk waar de complotdenkers in geloven.

Grens

Namens Van Dissel sprak Hans Brug, directeur-generaal van het RIVM, in de rechtbank. Hij gaf aan dat aan het incasseringsvermogen van het RIVM een grens zit. "Het RIVM kan echt wel tegen een stootje. We gaan kritische geluiden niet uit de weg, integendeel. Echter, de zaak van vandaag gaat verder, het richt zich nu tegen één persoon." Volgens hem zijn er "grenzen aan wat te accepteren is".

Het politieonderzoek naar de Telegram-groep loopt nog door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, zei de officier van justitie.

Meer uit Binnenland

Onderzoeker: voor carnaval vervroegde toets is in strijd met wet

NIJMEGEN (ANP) - Het is in strijd met de wet om de doorstroomtoets voor kinderen in groep 8 eerder af te nemen dan het daarvoor vastgelegde moment, vindt promovendus Job Buiting aan de Radboud Universiteit. Hij doet juridisch onderzoek naar de autonomie van de leraar bij het geven van onderwijs en is daarnaast ook wetgevingsjurist.

27 minuten geleden
Afscheidstournee Youp van 't Hek volledig uitverkocht

AMSTERDAM (ANP) - De afscheidstournee van Youp van 't Hek is volledig uitverkocht. Dat heeft zijn impresariaat Hekwerk gemeld. Van 't Hek speelt zijn laatste tournee al vanaf oktober 2021. De allerlaatste voorstelling van De Laatste Ronde!, zoals zijn afscheidsvoorstelling heet, is op 25 mei 2024 in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

1 uur geleden
Jeugdzorg: bankroeten als gemeenten niet helpen met loonstijging

UTRECHT (ANP) - Een groot aantal jeugdzorgorganisaties dreigt failliet te gaan als de stijgende loonkosten onvoldoende gecompenseerd worden door gemeenten. Daarvoor waarschuwt Jeugdzorg Nederland dat advies- en accountancyfirma EY heeft gevraagd om een aantal toekomstscenario's door te rekenen met het oog op de cao-onderhandelingen voor de branche.

1 uur geleden
Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

7 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

11 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

12 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

13 uur geleden