Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tot 8 jaar cel om drugslab in bossen bij Venlo

Tot 8 jaar cel om drugslab in bossen bij Venlo

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft de 59-jarige Venlonaar Dori X. veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor de productie van synthetische drugs, onder meer in een beschermd natuurgebied bij Venlo. Twee medeverdachten, een 37-jarige man uit Eersel en een 44-jarige man uit Deurne, gaan respectievelijk zeven en zes jaar de cel in.

Volgens de rechtbank vormden de mannen een criminele organisatie. Ook moeten de verdachten een rekening van 140.000 euro betalen voor het opruimen van drugsafval. Bovenop de opgelegde straf bepaalde de rechtbank dat X. een eerdere voorwaardelijke invrijheidstelling van drie jaar alsnog moet uitzitten.

Het Openbaar Ministerie had eerder elf jaar en acht maanden tegen X. geëist en drie jaar extra wegens de eerdere voorwaardelijke invrijheidstelling. Tegen de twee andere verdachten eiste het OM acht jaar cel.

Meermaals veroordeeld

Volgens de rechtbank waren de mannen betrokken bij drugslabs in natuurgebied Zwart Water in Venlo en bij het erf van mensen in de buurt. Daarnaast op een vakantiepark bij Venray en bij het bedrijf waar de man uit Deurne medevennoot was. Het drugsafval werd op meerdere plekken in Zwart Water gedumpt.

De Venlonaar is meermaals veroordeeld tot forse straffen om drugsdelicten, en liep bovendien in een proeftijd. Dat weerhield hem er niet van nieuwe misdrijven te plegen, aldus de rechtbank. "Hij blijkt extreem hardleers. Alleen het opsluiten van deze verdachte blijkt herhaling te kunnen voorkomen."

Drugsdelicten

X. is nog niet van justitie af. Er loopt nog een onderzoek naar hem als verdachte van andere drugsdelicten. Daarvoor moet hij zich later voor de rechtbank in Den Bosch verantwoorden.

Een tijdje geleden had de rechtbank Dori X. in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak tijdelijk op vrije voeten gesteld. Maar half oktober pakte de politie de man weer op. Volgens het OM wilde hij naar Turkije vluchten om daar Turks staatsburger te worden en zo zijn vervolging en straf te ontlopen.

Meer uit Binnenland

Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

31 minuten geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

1 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

2 uur geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

2 uur geleden
Vrachtwagen Defensie met militaire uitrusting deels leeggeroofd

DEN HAAG (ANP) - Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

5 uur geleden
Weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel, derde nacht op rij

TER APEL (ANP) - Voor de derde nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zondag op maandag ging het om 1949 mensen, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit betekent dat het COA het maximumaantal van 2000 niet overschreed en dus geen dwangsom hoeft te betalen.

5 uur geleden
Boeren worden overladen met maatregelen, zegt LTO

DEN HAAG (ANP) - Boeren worden "overladen" met maatregelen rond natuur, stikstof, water en klimaat en nog zijn die maatregelen niet voldoende om aan de huidige plannen van het kabinet te voldoen. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland in een reactie op het rapport van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

6 uur geleden