Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tot 23 jaar cel voor moordaanslag op Enschedese advocaat Schol

Tot 23 jaar cel voor moordaanslag op Enschedese advocaat Schol

ALMELO (ANP) - De rechtbank in Almelo heeft twee mannen celstraffen tot 23 jaar opgelegd voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. Het tweetal, de Hengeloërs Bert Jan ten V. (48) en Maikel T.T. (32), vuurde op 6 november 2019 vanuit een rijdende auto meerdere kogels af op Schol, in de buurt van diens huis in het Duitse Gronau. Schol liet op dat moment zijn hond uit en raakte ernstig gewond. Volgens de rechtbank was de moordpoging "een aanslag op de rechtsstaat".

De opgelegde straffen zijn conform de eisen van het Openbaar Ministerie: 23 jaar voor Ten V. en 18 jaar voor T.T. Ten V. is ook veroordeeld voor de beschieting van een sportschool in Losser, een maand voor de aanslag op advocaat Schol. T.T. was daar niet bij. In de sportschool was op dat moment nog een klant aanwezig.

Beide incidenten houden verband met elkaar. Schol trad op als curator bij het faillissement van de sportschool, evenals bij faillissementen van verwante sportscholen. Een en ander ging gepaard met conflicten, waarbij ook aan het adres van Schol bedreigingen zijn geuit. In Gronau en Losser is hoogstwaarschijnlijk hetzelfde wapen gebruikt. In beide gevallen was er volgens de rechtbank sprake van een opdracht. De twee verdachten waren in te huren voor incassoklussen.

Moordplan

De aanslag op Schol omschreef de rechtbank als "een grondig en langdurig voorbereid moordplan". Wie er heeft geschoten, is niet vastgesteld. Dat maakt niet uit, aldus de rechtbank. De twee verdachten hadden dezelfde bedoeling - het vermoorden van de advocaat - en zijn samen opgetrokken bij de uitvoering van het plan. Het duo heeft ontkend, in weerwil van het volgens de rechtbank ruim voldoende bewijs.

De rechtbank benadrukte het feit dat de poging tot moord op Schol amper twee maanden na de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum plaatsvond. "De schok die deze moord in Nederland en daarbuiten met zich meebracht heeft de mannen er niet van weerhouden om meerdere kogels op de curator af te vuren", aldus de rechter in het vonnis. De rechtsstaat én de professionals die de rechtsstaat dienen, moeten beschermd worden, zette de rechtbank bij de onderbouwing van de opgelegde straffen uiteen.

De aanslag was voor Schol "een extreem traumatische gebeurtenis", aldus de rechtbank, die het leven van hem en zijn naasten voorgoed heeft veranderd. De advocaat werd door een kogel geraakt in zijn bovenbeen, waardoor hij een slagaderlijke bloeding opliep. Slagvaardig optreden van buurtgenoten en voorbijgangers heeft zijn leven gered. Sinds de moordpoging draagt Schol een kogelvrije jas.

Meer uit Binnenland

Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

36 minuten geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

7 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

7 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

7 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

8 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

8 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

8 uur geleden