Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tot 23 jaar cel voor moordaanslag op Enschedese advocaat Schol

Tot 23 jaar cel voor moordaanslag op Enschedese advocaat Schol

ALMELO (ANP) - De rechtbank in Almelo heeft twee mannen celstraffen tot 23 jaar opgelegd voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. Het tweetal, de Hengeloërs Bert Jan ten V. (48) en Maikel T.T. (32), vuurde op 6 november 2019 vanuit een rijdende auto meerdere kogels af op Schol, in de buurt van diens huis in het Duitse Gronau. Schol liet op dat moment zijn hond uit en raakte ernstig gewond. Volgens de rechtbank was de moordpoging "een aanslag op de rechtsstaat".

De opgelegde straffen zijn conform de eisen van het Openbaar Ministerie: 23 jaar voor Ten V. en 18 jaar voor T.T. Ten V. is ook veroordeeld voor de beschieting van een sportschool in Losser, een maand voor de aanslag op advocaat Schol. T.T. was daar niet bij. In de sportschool was op dat moment nog een klant aanwezig.

Beide incidenten houden verband met elkaar. Schol trad op als curator bij het faillissement van de sportschool, evenals bij faillissementen van verwante sportscholen. Een en ander ging gepaard met conflicten, waarbij ook aan het adres van Schol bedreigingen zijn geuit. In Gronau en Losser is hoogstwaarschijnlijk hetzelfde wapen gebruikt. In beide gevallen was er volgens de rechtbank sprake van een opdracht. De twee verdachten waren in te huren voor incassoklussen.

Moordplan

De aanslag op Schol omschreef de rechtbank als "een grondig en langdurig voorbereid moordplan". Wie er heeft geschoten, is niet vastgesteld. Dat maakt niet uit, aldus de rechtbank. De twee verdachten hadden dezelfde bedoeling - het vermoorden van de advocaat - en zijn samen opgetrokken bij de uitvoering van het plan. Het duo heeft ontkend, in weerwil van het volgens de rechtbank ruim voldoende bewijs.

De rechtbank benadrukte het feit dat de poging tot moord op Schol amper twee maanden na de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum plaatsvond. "De schok die deze moord in Nederland en daarbuiten met zich meebracht heeft de mannen er niet van weerhouden om meerdere kogels op de curator af te vuren", aldus de rechter in het vonnis. De rechtsstaat én de professionals die de rechtsstaat dienen, moeten beschermd worden, zette de rechtbank bij de onderbouwing van de opgelegde straffen uiteen.

De aanslag was voor Schol "een extreem traumatische gebeurtenis", aldus de rechtbank, die het leven van hem en zijn naasten voorgoed heeft veranderd. De advocaat werd door een kogel geraakt in zijn bovenbeen, waardoor hij een slagaderlijke bloeding opliep. Slagvaardig optreden van buurtgenoten en voorbijgangers heeft zijn leven gered. Sinds de moordpoging draagt Schol een kogelvrije jas.

Meer uit Binnenland

Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

3 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

6 uur geleden
Paar honderd demonstranten bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de Overijsselse gemeente Tubbergen, dat is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, zijn donderdagavond opnieuw veel demonstranten op de been. Het gaat om enkele honderden honderd bewoners die aanwezig zijn voor een plaatselijk protest tegen de komst van asielzoekers.

7 uur geleden
Bijna 95 procent van bedden voor Oekraïners bezet

DEN HAAG (ANP) - Het aantal beschikbare bedden voor gevluchte Oekraïners neemt amper toe, terwijl bijna 95 procent al bezet is. De bezettingsgraad was niet eerder zo hoog. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

10 uur geleden
Dutch Grand Prix wil duurzamer worden, weert auto's waar mogelijk

ZANDVOORT (ANP) - Elektrische bussen, deelscooters en fietsen. De organisatie van de Dutch Grand Prix zet dit jaar in op het verduurzamen van het Formule 1-weekend in Zandvoort en neemt daarbij afscheid van de auto. Reguliere bezoekers moeten het circuit op andere manieren bereiken.

10 uur geleden
Cel- en werkstraf voor uitlokken blokkade A18

ARNHEM (ANP) - Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen van de politierechter in Arnhem voor het initiëren van een boerenprotest op de A18 bij Westendorp eind vorige maand. Hierbij werd de weg geblokkeerd en is afval gedumpt.

14 uur geleden
Amsterdamse scholier (15) aangehouden om wurgspel

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft begin deze maand een 15-jarige jongen laten aanhouden die vier scholieren buiten bewustzijn zou hebben gebracht tijdens het zogeheten stikspel, ook wel 'choking game' genoemd. De raadkamer van de rechtbank heeft de jongen uit voorlopige hechtenis geschorst, zodat hij "aan zijn gedrag gaat werken". Justitie maakt zich grote zorgen om de toenemende populariteit van het spel.

15 uur geleden