
Tot 17,5 jaar cel voor verdachten fatale incasso Bergen
ROERMOND (ANP) - De rechtbank in Roermond heeft donderdag vier verdachten van betrokkenheid bij een fatale incasso in het Noord-Limburgse dorp Bergen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 520 dagen tot 17,5 jaar. De vier mannen waren volgens de rechtbank betrokken bij het afpersen van de 58-jarige Duitse bioboer Thomas Schwarz in diens woning op 26 november 2019, een afpersing die hem uiteindelijk het leven kostte.
Drie verdachten, Amerikaanse oud-militairen, werden volgens de rechtbank ingehuurd door de 54-jarige Zwitser Lukas F., omdat het slachtoffer nog een grote schuld bij F. zou hebben. Een van de Amerikanen, Jacob M., heeft het slachtoffer uiteindelijk gedood, aldus de rechtbank, zodat hij en zijn mededader ongestraft weg konden komen. Jacob M. kreeg hiervoor 17,5 jaar cel.
De drie Amerikanen moesten in opdracht van F. de bioboer dwingen 462.000 euro te betalen, die hij nog schuldig zou zijn aan een bedrijf in Macedonië. Steven C. (54) en Jacob M. (41) drongen de woning binnen en sloegen het slachtoffer, bonden hem vast en tapeten zijn mond dicht. M. sneed Schwarz uiteindelijk de keel door.
Zes jaar
Opdrachtgever Lukas F. kreeg zes jaar en drie maanden wegens afpersing en vrijheidsberoving. Steven C. kreeg vijf jaar en vier maanden om diezelfde redenen. De voormalige sheriff Will J. (37), die tijdens de operatie op de uitkijk stond, kreeg een celstraf gelijk aan het voorarrest, 520 dagen. Hij mocht de rechtbank als vrij man verlaten.
Het Openbaar Ministerie had gevangenisstraffen van negen tot twintig jaar tegen het viertal geëist.
Spil
De rechtbank ziet F. als spil van het geheel. "Zonder zijn opdracht tot een criminele incasso-operatie had er geen misdrijf plaatsgevonden", aldus de rechtbank. "F. neemt echter geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn eigen handelen en schuift de schuld naar zijn medeverdachten."
William J. en Steven C. werden vrijgesproken van doodslag, omdat ze niet hadden kunnen weten dat M. een mes bij zich had en zijn slachtoffer de keel zou doorsnijden. Bovendien deed M. dat op een onbewaakt moment, toen C. even naar buiten was om J., de chauffeur van de vluchtauto, te wenken.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Enkele honderden mensen hebben in Den Haag de genocide in Srebrenica in 1995 herdacht. Op de Lange Voorhout kwamen zij samen om stil te staan bij de massamoord 30 jaar geleden. Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een vredesmars gelopen vanuit Wassenaar. Een groot aantal deelnemers droeg een wit shirt met de tekst 'never forget Srebrenica', sommigen hadden de Bosnische vlag om.
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De ministerraad heeft ingestemd met een nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Vanaf 1 januari 2026 zal Marc Kuipers deze positie vervullen. Hij vervangt dan Pieter-Jaap Aalbersberg, die de functie sinds 2019 bekleedt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigratie in toom te houden moet de vraag naar goedkope arbeid omlaag. Bijvoorbeeld door het minimumloon te verhogen en te ontmoedigen dat bedrijven uitzendkrachten inzetten voor werk dat altijd moet worden gedaan. Dat adviseert een werkgroep van ambtenaren die daar onderzoek naar heeft gedaan op verzoek van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
3 uur geleden