Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tot 10 procent nieuwe Franse coronagevallen mogelijk omikron

Tot 10 procent nieuwe Franse coronagevallen mogelijk omikron

PARIJS (ANP/RTR) - Frankrijk ziet het aantal besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus snel oplopen. Het gaat vermoedelijk om tot 10 procent van de nieuwe coronagevallen, zegt de Franse gezondheidsminister Olivier Véran. De nieuwe variant is volgens Véran de belangrijkste reden dat Franse autoriteiten een vaccinatiebewijs willen verplichten voor het krijgen van een coronapas.

Momenteel is een negatieve coronatest genoeg om in Frankrijk een coronapas te krijgen en dus naar bijvoorbeeld restaurants te mogen. Met het nieuwe beleid zouden mensen alleen nog een pas kunnen krijgen als ze een vaccinatiebewijs hebben. Dat beleid zou begin volgend jaar in moeten gaan.

De Franse regering kondigde donderdag in de strijd tegen de omikronvariant strenge inreisbeperkingen aan voor mensen die aankomen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Reizigers moeten vanaf zaterdag in quarantaine na aankomst. Voor zij vertrekken vanuit het VK moeten zij een uiterlijk 24 uur oude negatieve PCR-test laten zien.

Kinderen

Naar verwachting begint Frankrijk aankomende week met het vaccineren van kinderen van 5 tot 11 jaar oud. Sommige andere EU-landen zijn daar al mee begonnen. Zo ging het inenten van die leeftijdsgroep zaterdag van start in Portugal. Denemarken begon al in november met het vaccineren van jonge kinderen.

Verschillende landen worstelen momenteel met de verspreiding van de nieuwe virusvariant. In Nederland kondigen demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vermoedelijk zaterdagavond nieuwe coronamaatregelen aan.

Meer uit Gezond

Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

1 dag geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

2 dagen geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

2 dagen geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

2 dagen geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

2 dagen geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

2 dagen geleden