Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toshiba daalt op Japanse beurs na wegstemmen voorzitter

Toshiba daalt op Japanse beurs na wegstemmen voorzitter

TOKIO (ANP) - Op de aandelenbeurs in Tokio was vrijdag een hoofdrol weggelegd voor Toshiba. Beleggers reageerden op het nieuws dat een meerderheid van de aandeelhouders tegen de herbenoeming van voorzitter Osamu Nagayama heeft gestemd. De algehele stemming op de Japanse markt was positief in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street, die volgden op een akkoord in Washington over een pakket van honderden miljarden dollars aan investeringen in infrastructuur van de Verenigde Staten.

De Nikkei in Tokio ging 0,7 procent hoger het weekeinde in op 29.066,18 punten. Toshiba zakte 0,7 procent. De positie van voorzitter Nagayama kwam deze maand al verder onder vuur te liggen nadat uit onderzoek bleek dat het Japanse technologie- en elektronicaconcern heeft samengespannen met de Japanse regering om activistische buitenlandse investeerders onder druk te zetten.

Andere technologiebedrijven werden juist hoger gezet in navolging van de koerswinsten onder Amerikaanse branchegenoten. De Japanse chipbedrijven Advantest en Tokyo Electron wonnen tot 1,6 procent. Panasonic dikte 4,5 procent aan. Uit documenten van het Japanse technologiebedrijf bleek dat het concern zijn hele belang in de Amerikaanse maker van elektrische auto's Tesla vorig jaar heeft verkocht.

De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 1,2 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong klom 1,3 procent. De All Ordinaries in Sydney won 0,6 procent. In de Australische miljoenenstad Sydney gaan vanaf vrijdag enkele wijken een week in lockdown vanwege een uitbraak van de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Nvidia omlaag op Wall Street na tegenvallende omzet

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen gesloten. Chipbedrijf Nvidia ging flink omlaag op Wall Street na bekendmaking van tegenvallende omzetcijfers. Nvidia gaf aan dat de vraag naar zijn grafische kaarten vanuit de gamesindustrie veel zwakker is geworden. De producent van elektrische auto's Tesla was juist een winnaar na de goedkeuring van het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden in de Amerikaanse Senaat.

1 uur geleden
Hervatten levering Boeing 787 Dreamliner deze week verwacht

ARLINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verwacht dat vliegtuigbouwer Boeing deze week de leveringen van de 787 Dreamliner hervat. Die werden in mei vorig jaar stopgezet als gevolg van constructiefouten.

2 uur geleden
President Mexico wil verbod op brouwen bier in noorden om droogte

MONTERREY (ANP/BLOOMBERG) - Het noorden van Mexico moet stoppen met het brouwen van bier. Dat zegt de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador. De regio, waar ook het Nederlandse Heineken actief is, heeft te maken met ernstige watertekorten.

3 uur geleden
Airbus levert minder vliegtuigen af door productieproblemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft in juli minder vliegtuigen afgeleverd dan in juni vanwege productieproblemen door verstoringen in de levering van onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld vanwege de problemen bij de toelevering.

4 uur geleden
Reuters: Russische vliegtuigen worden gestript voor onderdelen

MOSKOU (ANP) - Russische luchtvaartmaatschappijen zijn begonnen met het strippen van hun eigen vliegtuigen om zo onderdelen veilig te stellen. De luchtvaartmaatschappijen kunnen namelijk geen onderdelen meer kopen in het buitenland door de sancties die westerse landen Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

5 uur geleden
Carlsberg verwacht fors meer winst door goede bierverkopen

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De Deense bierbrouwer Carlsberg gaat de rest van dit jaar fors meer winst maken dan waar het bedrijf eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Concurrent Heineken meldde vorige week al betere resultaten dan vorig jaar, ook door de heropening van de horeca na de coronapandemie.

5 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen koploper in hogere AEX, Just Eat omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst gesloten, waarmee wat herstel werd getoond van de koersverliezen op vrijdag. Het sentiment onder beleggers werd geholpen door sterke handelscijfers uit China. Betalingsverwerker Adyen was koploper in de hoofdindex op Beursplein 5. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler na een adviesverlaging door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

6 uur geleden