Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topwetenschapper EU stapt op uit frustratie over coronabeleid

Topwetenschapper EU stapt op uit frustratie over coronabeleid

BRUSSEL (ANP) - Mauro Ferrari, president van de Europese Onderzoeksraad (ERC), is opgestapt uit onvrede over de gebrekkige reactie van de EU op de coronacrisis. De Italiaans-Amerikaanse wetenschapper was op 1 januari aangetreden als topman van de belangrijkste wetenschappelijke adviesinstantie van de Europese Unie.

Ferrari is "extreem teleurgesteld" in de Europese respons op de pandemie, zegt hij in een verklaring aan de Financial Times. Volgens hem ontbreekt alle coördinatie tussen de lidstaten als het gaat om gezondheidsbeleid. Ook hekelt hij het verzet tegen financiële steunmaatregelen, eenzijdige besluiten om grenzen te sluiten en de in zijn ogen beperkte wetenschappelijke samenwerking.

Hij had voorgesteld om een speciaal programma met de beste wetenschappers op te zetten in de strijd tegen Covid-19, maar kreeg de handen daarvoor niet op elkaar. Ferrari (60) zet die strijd naar eigen zeggen wel voort, maar dan "weg van de kantoren in Brussel, waar mijn politieke vaardigheden duidelijk niet adequaat zijn".

De ERC betreurt de verklaring van Ferrari en zegt in een reactie dat alle negentien actieve leden van de wetenschappelijke raad het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Zij hadden hem op 27 maart unaniem gevraagd af te treden. Hij zou de afgelopen maanden een compleet gebrek aan inzicht hebben getoond in de bestaansreden van de ERC en belangrijke vergaderingen hebben gemist. Ook heeft Ferrari "kostbare tijd" in de VS doorgebracht, programma’s van de ERC niet verdedigd en zonder overleg persoonlijke (ook commerciële) initiatieven ontplooid, aldus de ERC in een verklaring. De organisatie wijst op de meer dan vijftig ERC-onderzoeksprojecten rond de Covid-19-pandemie ter waarde van 100 miljoen euro.

Meer uit Buitenland

President Guyana stemt in met dialoog over grensconflict

CARACAS/GEORGETOWN (ANP/AFP) - De Venezolaanse regering heeft buurland Guyana voorgesteld een bijeenkomst "op hoog niveau" te houden om het conflict rond de olierijke grensregio Essequibo te bespreken. Volgens media in Georgetown heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali daarmee ingestemd. Een datum voor de top zal snel worden geprikt.

4 minuten geleden
Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

2 uur geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

3 uur geleden
Palestijnen: dodental Gazastrook nadert 18.000

GAZA-STAD (ANP) - Volgens de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook stijgt het dodental door de "Israëlische agressie" richting 18.000. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid meldt op X inmiddels 17.700 doden en 48.780 gewonden sinds het begin van het gewapende conflict op 7 oktober.

4 uur geleden
Dissidente Iraanse Nobelprijswinnares in hongerstaking

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Narges Mohammadi, is een dag voor de prijsuitreiking in een driedaagse hongerstaking gegaan. De in Iran opgesloten mensenrechtenactiviste maakte dit bekend op haar Instagrampagina, die vrienden in het buitenland voor haar bijhouden.

5 uur geleden
Erdogan veroordeelt veto VS tegen wapenstilstand Gaza

ANKARA (ANP/DPA/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza veroordeeld. "Helaas werd de wapenstilstand afgewezen, met alleen de Amerikaanse stem tegen. Een rechtvaardige wereld is mogelijk, maar niet met de VS", zei de Turkse president.

5 uur geleden
Team van Russische dissident Navalni heeft al dagen geen contact

MOSKOU (ANP/DPA) - Het team van de gevangen Kremlin-tegenstander Aleksej Navalni heeft nog steeds geen teken van leven van de 47-jarige dissident, die in slechte gezondheid verkeert. Er is nog steeds geen nieuws, vertelde een advocaat van de fervent criticus van president Vladimir Poetin. Het team probeert inmiddels al vijf dagen contact met hem op te nemen.

8 uur geleden