Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topvrouw IMF vindt dat China strenge corona-aanpak moet herzien

Topvrouw IMF vindt dat China strenge corona-aanpak moet herzien

WASHINGTON (ANP/RTR) - China zou zijn strenge corona-aanpak moeten herzien omdat de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus toch anders is dan eerdere virusgolven. Dat vindt topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Ze heeft de indruk dat de strikte beperkingen voor bijvoorbeeld fabrieken en havens steeds meer op een "last" beginnen te lijken, die het economisch herstel zowel in China zelf als in het algemeen in de weg staan. Tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC zei ze dat China's aanpak hoewel aanvankelijk succesvol, nu meer risico's dan voordelen met zich meebrengt.

Van omikron is bekend dat het heel besmettelijk is, maar dat de variant minder ziekmakend is. China kent al langer hele strenge quarantaineregels voor mensen die positief op corona testen. Die kunnen daardoor niet naar het werk. Ook schuwen de autoriteiten er niet voor om grote beperkingen op te leggen voor bijvoorbeeld de overslag van goederen.

Scheepvaart

Onlangs bleek dat de scheepvaart in Chinese havens weer flink werd ontregeld door corona. Door vertragingen en omleidingen raakten vaarschema's behoorlijk vertraagd. Ook moest bijvoorbeeld autofabrikant Toyota weer een fabriek stilleggen. Dergelijke verstoringen zorgen wereldwijd voor problemen omdat ze de leveringsketens van bedrijven in de war schoppen.

Het IMF komt volgende week met zijn nieuwe economische prognoses voor de wereldeconomie. Dat is later dan gepland, aangezien de organisatie naar eigen zeggen meer tijd nodig had om de nieuwe virusgolf te verwerken in de berekeningen. Georgieva zei vorige maand al dat de nieuwe ramingen voor de wereldwijde economische groei waarschijnlijk somberder zijn dan die van het afgelopen najaar.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Zeeuw65 3 maanden geleden
Ja hier zeuren ze al als de horeca dicht moet. Iedereen puffen en zuchten terwijl er veel te veel horeca is. Soms 20 cafés in een straat. Ze beconcurreren elkaar als gekken. Er mag best 40% failliet gaan om de horeca weer gezonder te maken, maar het gekke is dat er sinds jaren niet zo weinig faillissementen geweest zijn. Er gaan er juist heel veel open. Als je dan kijkt naar China das andere koek. Zijn er 5 besmettingen in een miljoenenstad dan gaat de gehele stad in quarantaine, met miljoenen mensen tegelijk en mag je niet meer naar buiten. ook niet voor boodschappen.

Meer uit Financieel

Mercedes-Benz veilt 300 SLR Uhlenhaut Coupé voor 135 miljoen euro

STUTTGART (ANP/BLOOMBERG) - Een Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé uit 1955 is eerder deze maand geveild voor een recordbedrag van 135 miljoen euro. Dat heeft topman Ola Källenius van de Duitse autofabrikant bevestigd. Dat maakt het verreweg de duurste auto ooit verkocht, al is het mogelijk dat er privé nog meer is betaald voor een auto.

2 uur geleden
Harley-Davidson onderuit op Wall Street na stilleggen productie

NEW YORK (ANP) - Harley-Davidson is donderdag flink lager gezet op Wall Street. De fabrikant van motorfietsen legt de productie de komende twee weken grotendeels stil vanwege een probleem bij een leverancier van onderdelen. De aandelenbeurzen in New York sloten wat lager na de zeer zware verliezen van een dag eerder.

2 uur geleden
Harley-Davidson legt productie stil om probleem bij leverancier

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson gaat zijn productie de komende twee weken grotendeels stilleggen vanwege een probleem bij een leverancier van onderdelen. De Amerikaanse motorfietsenfabrikant heeft de beslissing met "een overvloed aan voorzichtigheid" genomen omdat de leverancier kampt met een "regelgevingskwestie". Het is niet duidelijk om welke leverancier of om welke onderdelen het gaat omdat Harley-Davidson niet meer informatie wil geven.

3 uur geleden
Kleine brouwers verwachten prijsverhogingen door gestegen kosten

DEN HAAG (ANP) - Kleine bierbrouwers verwachten dit jaar de prijzen te moeten verhogen door gestegen kosten, melden ze na een rondgang van het ANP op de negende editie van het Nederlands Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag. "Als prijsstijgingen zo extreem zijn, moet je daar in mee gaan", zegt Henk Timmerman, oprichter en mede-eigenaar van brouwerij Maallust uit Veenhuizen, winnaar van het Beste Bier van Nederland 2022.

4 uur geleden
Twitter: overname door Musk niet 'on hold'

SAN FRANCISCO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De overname van Twitter door miljardair Elon Musk gaat gewoon door. Dat hebben directeuren van Twitter aan medewerkers van het socialmediaplatform verteld tijdens een onlinebijeenkomst. Ook wordt er niet opnieuw onderhandeld over de overnameprijs.

5 uur geleden
Graanexport Oekraïne in mei sterk gedaald door oorlog

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft deze maand bijna twee derde minder graan geëxporteerd dan een jaar eerder. Sinds het begin van mei voerde het door Rusland aangevallen land 643.000 ton graan uit, meldt het Oekraïense ministerie voor landbouw. Dat was in dezelfde periode in 2021 nog 1,8 miljoen ton.

5 uur geleden
EU-parlement voor minimaal 15 procent winstbelasting multinational

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement is voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting voor multinationals met een jaaromzet van 750 miljoen euro of meer. Tijdens een plenaire zitting in Brussel stemde het parlement in met het beoogde minimale belastingtarief dat onderdeel is van een akkoord tussen bijna 140 landen over een wereldwijde belastingherziening. Die is bedoeld om belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan.

5 uur geleden