Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topvrouw IMF vindt dat China strenge corona-aanpak moet herzien

Topvrouw IMF vindt dat China strenge corona-aanpak moet herzien

WASHINGTON (ANP/RTR) - China zou zijn strenge corona-aanpak moeten herzien omdat de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus toch anders is dan eerdere virusgolven. Dat vindt topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Ze heeft de indruk dat de strikte beperkingen voor bijvoorbeeld fabrieken en havens steeds meer op een "last" beginnen te lijken, die het economisch herstel zowel in China zelf als in het algemeen in de weg staan. Tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC zei ze dat China's aanpak hoewel aanvankelijk succesvol, nu meer risico's dan voordelen met zich meebrengt.

Van omikron is bekend dat het heel besmettelijk is, maar dat de variant minder ziekmakend is. China kent al langer hele strenge quarantaineregels voor mensen die positief op corona testen. Die kunnen daardoor niet naar het werk. Ook schuwen de autoriteiten er niet voor om grote beperkingen op te leggen voor bijvoorbeeld de overslag van goederen.

Scheepvaart

Onlangs bleek dat de scheepvaart in Chinese havens weer flink werd ontregeld door corona. Door vertragingen en omleidingen raakten vaarschema's behoorlijk vertraagd. Ook moest bijvoorbeeld autofabrikant Toyota weer een fabriek stilleggen. Dergelijke verstoringen zorgen wereldwijd voor problemen omdat ze de leveringsketens van bedrijven in de war schoppen.

Het IMF komt volgende week met zijn nieuwe economische prognoses voor de wereldeconomie. Dat is later dan gepland, aangezien de organisatie naar eigen zeggen meer tijd nodig had om de nieuwe virusgolf te verwerken in de berekeningen. Georgieva zei vorige maand al dat de nieuwe ramingen voor de wereldwijde economische groei waarschijnlijk somberder zijn dan die van het afgelopen najaar.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

1 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabiƫ en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

2 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

3 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

5 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde SachverstƤndigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

8 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden