Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topvrouw IMF naar verluidt ondervraagd over beschuldigingen

Topvrouw IMF naar verluidt ondervraagd over beschuldigingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Voor topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt dinsdag een belangrijke dag. Naar verluidt wordt ze deze dag ondervraagd door andere bestuurders van het IMF over de beschuldigingen van onethisch gedrag die tegen haar zijn geuit. De geruchten gaan dat het nog maar de vraag is of de Bulgaarse kan aanblijven als hoofd van de belangrijke financiële organisatie.

Georgieva wordt ervan beticht een aantal jaar geleden, toen ze nog bij de Wereldbank werkte, druk te hebben uitgeoefend om China beter te laten presteren in een ranglijst voor landen met een aantrekkelijk bedrijfsklimaat. In die periode was de Wereldbank ook bezig met een kapitaalverhoging voor de eigen organisatie, waarbij China een sleutelrol moest spelen. Zelf heeft Georgieva de beschuldigingen fel tegengesproken. Ze zou nooit op het verdraaien van feiten hebben aangedrongen.

Het IMF heeft besloten om de zaak grondig te onderzoeken, meldde persbureau Reuters onlangs op basis van ingewijden. Meerdere betrokken personen zouden deze week afzonderlijk van elkaar worden ondervraagd. Tot nu toe hebben invloedrijke landen binnen het fonds, waaronder de Verenigde Staten, nog niet publiekelijk hun conclusies getrokken. Persbureau Bloomberg meldde onlangs wel dat de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen niet meer zou reageren op telefoontjes van Georgieva.

Voorlopig is Georgieva nog steeds het hoofd van het IMF. In die hoedanigheid houdt ze dinsdag ook nog een belangrijke toespraak. Daarin zal ze het hebben over de stand van de wereldeconomie. Mogelijk zegt ook alvast iets over de nieuwe economische ramingen van het IMF. Die komen volgende week naar buiten, als het IMF en de Wereldbank ook hun jaarlijkse najaarsvergaderingen houden.

Meer uit Financieel

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden. SEC-voorzitter Gary Gensler stelt dat consumenten hun "zuurverdiende bezittingen" niet "via of bij deze onwettelijke platformen" zouden moeten onderbrengen.

4 minuten geleden
Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. De aankondiging kwam aan het eind van de jaarlijkse presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie WorldWide Developer Conference (WWDC). Daarvoor gebruikte Apple-topman Tim Cook de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs bijvoorbeeld gebruikte bij de introductie van de iPhone.

42 minuten geleden
EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

59 minuten geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

2 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

3 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

3 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

4 uur geleden