Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topturnsters melden nog steeds grensoverschrijdend gedrag

Topturnsters melden nog steeds grensoverschrijdend gedrag

UTRECHT (ANP) - Nog steeds is er sprake van grensoverschrijdend gedrag in de gymsport, concluderen de opstellers van het rapport Ongelijke Leggers. In het door onderzoeksbureau Verinorm uitgevoerde onderzoek, in opdracht van gymnastiekbond KNGU, wordt gesteld dat het tegenwoordig minder gaat om fysiek of mentaal geweld maar dat bijvoorbeeld het doortrainen met blessures met name in de top van het vrouwenturnen nog voorkomt.

Onder anderen voormalig topturnsters benoemden tegenover de onderzoekers Marjan Olfers en Anton van Wijk een algehele angstcultuur. Zij spraken over "het constant leven onder bedreiging van vernederen, beledigen, negatieve kritiek geven, voor de groep voor gek zetten, schreeuwen, manipuleren, intimideren, isoleren, uitschelden, dwang, chantage, controleren, dreiging, het doortrainen met blessures en het aanzetten tot ongezond gewichtsverlies."

De onderzoekers stellen dat het mogelijk is dat vooral slachtoffers hebben meegewerkt aan het onderzoek. "Maar dit laat onverlet dat de gerapporteerde misstanden ernstig zijn."

Mentaal geweld

Onder huidige sporters is er volgens het rapport minder sprake van wantoestanden. Wel worden naast het 'doortrainen met blessures' ook andere vormen van mentaal geweld genoemd zoals het niet mogen geven van de eigen mening. Ernstige vormen van grensoverschrijdend gedrag (fysiek geweld en verkrachting) worden vrijwel niet door de huidige sporters gerapporteerd.

Uit het onderzoek blijkt dat hoe hoger het sportniveau is des te meer sporters grensoverschrijdend gedrag rapporteren. Het meest komt het voor bij de gymsporters die op internationaal wedstrijdniveau actief zijn. De disciplines waarin het meeste grensoverschrijdend gedrag wordt gerapporteerd, zijn vrouwenturnen, acrobatische en ritmische gymnastiek. Het rapport noemt het machtsoverwicht van de trainer, de beslotenheid van de topsportcultuur, het op zeer jonge leeftijd selecteren en de vele trainingsuren als belangrijke risicofactoren.

Vaker mannelijke plegers

Plegers zijn naar verhouding vaker man, maar ook vrouwen maken zich er schuldig aan. Uit het onderzoek komt naar voren dat een derde van de oud-sporters na grensoverschrijdend gedrag te hebben ondervonden geen actie heeft ondernomen. Zij misten vertrouwen dat instanties als de KNGU of NOC*NSF er iets mee zouden doen. Naar hun mening zijn eerdere schandalen in de doofpot gestopt.

Op aandringen van de KNGU is het Algemeen Tuchtreglement van het Instituut Sportrechtspraak, dat voor diverse sportbonden rechtspreekt, uiteindelijk in 2020 uitgebreid met artikelen op het gebied van ander grensoverschrijdend gedrag naast seksuele intimidatie.

Meer uit Sport

Fransman Bouhanni beëindigt wielerloopbaan

PARIJS (ANP) - De Franse renner Nacer Bouhanni heeft zijn wielerloopbaan beëindigd. Het lukt de 33-jarige coureur van Arkéa Samsic na zijn zware val vorig jaar in de Ronde van Turkije niet meer om op zijn oude niveau te komen.

6 uur geleden
Ook turnsters zeker van olympisch teamticket

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turnsters hebben zich bij de WK in Antwerpen net als hun mannelijke collega's verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs. Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman en Vera van Pol kwamen tot een teamtotaal van 161,197 punten. Daarmee staan ze na acht van de tien zogenoemde subdivisies voorlopig vijfde. Omdat er maandagavond nog maar vijf landen in actie komen, is een plek bij de beste twaalf al veiliggesteld. Die klassering was nodig om een olympisch teamticket af te dwingen.

7 uur geleden
Team Andretti stap verder in aanvraagproces Formule 1

PARIJS (ANP) - Het team van oud-coureur Michael Andretti heeft een belangrijke hindernis genomen op weg naar mogelijke toetreding tot de Formule 1 vanaf 2025. Autosportbond FIA keurde de aanmelding van Andretti Formula Racing LLC goed, zodat het Amerikaanse team door is naar de volgende fase van het aanvraagproces. Meerdere teams toonden interesse om toe te treden, maar alleen de formatie van Andretti is door naar de volgende fase.

9 uur geleden
Tennisster Gauff wint eerste duel als grandslamkampioene

BEIJING (ANP) - De Amerikaanse tennisster Coco Gauff heeft haar eerste wedstrijd als grandslamkampioene gewonnen. De nummer 3 van de wereld was op het WTA-toernooi van Beijing met 7-5 6-3 te sterk voor de Russische Ekaterina Aleksandrova.

14 uur geleden
Sénéchal stapt over naar wielerploeg Arkéa-B&B Hotels

PARIJS (ANP) - Florian Sénéchal komt vanaf volgend jaar uit voor de Franse wielerploeg Arkéa-B&B Hotels. De 30-jarige Fransman is afkomstig van het Belgische Soudal Quick-Step en tekende een contract voor twee jaar bij de ploeg waar B&B Hotels de plaats inneemt van Samsic als mede-hoofdsponsor.

15 uur geleden
Geen veldritten voor wielrenster Vos na operatie

DEN BOSCH (ANP) - Marianne Vos zal de komende winter niet aan de start staan bij veldritten. De 36-jarige veelvoudig wereldkampioene is in augustus geopereerd aan een liesslagader en heeft pas vijf weken later de training hervat. In overleg met haar nieuwe coach Rutger Tijssen heeft Vos besloten te werken aan een goede basis voor het wegseizoen.

17 uur geleden
Tennissers klagen over wekelijks wisselende balsoorten

BEIJING (ANP) - Tennissers klagen over de wekelijks wisselende balsoorten op de ATP Tour. Door op ieder toernooi met andere ballen te spelen, zou de kans op blessures toenemen. Ook de nummer 1 van de wereld, Carlos Alcaraz, deed dit weekend zijn zegje.

19 uur geleden