Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toponderhandelaar VS: vastlopen overleg schuld van Noord-Korea

Toponderhandelaar VS: vastlopen overleg schuld van Noord-Korea

SEOUL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toponderhandelaar Stephen Biegun verwijt Noord-Korea dat het veel kansen heeft laten liggen in het overleg over het nucleaire programma van de dictatuur. "Jullie vragen je wellicht af of ik teleurgesteld ben dat we de afgelopen twee jaar niet meer hebben bereikt. Dat ben ik inderdaad", zei de Amerikaan bij een Zuid-Koreaanse denktank.

De rakettesten en kernproeven van de Noord-Koreanen vormen al jaren een hoofdpijndossier voor Amerikaanse leiders. Ook aankomend president Joe Biden moet besluiten wat hij aan moet met het regime van Kim Jong-un. De huidige president Donald Trump heeft de Noord-Koreaanse leider herhaaldelijk persoonlijk ontmoet, maar dat leidde niet tot een doorbraak.

Kim deed in 2018 weliswaar de vage toezegging dat hij wilde "toewerken naar de volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland", maar een akkoord bleef uit. Een top in Hanoi eindigde een jaar later in een mislukking. Biegun klaagde dat de Noord-Koreaanse onderhandelaars te vaak hebben gezocht naar "obstakels voor onderhandelingen".

De Amerikaanse topfunctionaris noemde de aanpak van Trump "ambitieus en moedig". Hij riep de Noord-Koreaanse leider op verder te praten. "We verwachten niet dat Noord-Korea alles doet voordat wij iets doen", benadrukte hij. "Maar we moeten het eens worden over een plan van aanpak en we moeten het eens worden over het eindpunt van dat plan van aanpak."

Meer uit Buitenland

Enorme natuurbrand in Texas is zichtbaar vanuit de ruimte

AUSTIN (ANP) - Een enorme natuurbrand die sinds deze week in Texas en delen van Oklahoma raast, bestrijkt meer dan 400.000 hectare en is daarmee de grootste brand in de geschiedenis van Texas. De brand is zo groot dat deze vanuit de ruimte zichtbaar is.

57 minuten geleden
Oppositieleider Navalny wordt begraven in Rusland

MOSKOU (ANP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt begraven in Moskou. Er staat een uitvaartplechtigheid gepland in een kerk in stadsdeel Marjino, waar de politicus vroeger woonde. Daarna wordt hij begraven op een nabijgelegen begraafplaats.

1 uur geleden
Amerikaanse Senaat keurt wet goed, shutdown voorkomen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de wetgeving waardoor de federale overheid geld kan blijven uitgeven. Het Huis van Afgevaardigden had eerder op donderdag al voor gestemd. Het wetsvoorstel gaat nu naar president Joe Biden die het moet ondertekenen.

1 uur geleden
Guterres: dodelijk geweld bij voedselhulp Gaza vereist onderzoek

NEW YORK (ANP) - Secretaris-generaal António Guterres van de VN wil een onafhankelijk onderzoek naar het doden van meer dan honderd mensen die humanitaire hulp zochten bij een konvooi met hulpgoederen in Gaza. Guterres zei donderdag "geschokt" te zijn door deze gebeurtenis.

1 uur geleden
Frankrijk: schieten bij voedselhulp is niet te rechtvaardigen

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft donderdag de dodelijke gebeurtenissen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza veroordeeld. "Het schieten door Israëlische soldaten op burgers die voedsel proberen te bemachtigen is niet te rechtvaardigen", aldus een persbericht van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

3 uur geleden
Spanje veroordeelt dodelijk geweld bij uitdelen voedselhulp Gaza

MADRID (ANP) - De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, heeft donderdag de gebeurtenissen "onaanvaardbaar" genoemd die volgens Hamas hebben geleid tot de dood van ruim honderd mensen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza.

3 uur geleden
Leger Israël zegt niet op menigte in Gaza te hebben geschoten

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger zegt dat er niet op de grote menigte is geschoten die op een konvooi met hulpgoederen in Gaza was afgekomen. In een verklaring zegt het leger dat er wel waarschuwingsschoten zijn gelost en volgens The Times of Israel meldt het leger ook dat op een aantal mensen is geschoten die op militairen en een tank afliepen.

6 uur geleden