Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman Tony's Chocolonely aangehouden na 'politiek statement'

Topman Tony's Chocolonely aangehouden na 'politiek statement'

AMSTERDAM (ANP) - Henk Jan Beltman, directeur van chocolademerk Tony's Chocolonely, is donderdagmorgen in het centrum van Amsterdam aangehouden, op verdenking van vernieling. Dit meldt zijn advocaat Geertjan van Oosten. Beltman kwam na een verhoor op het politiebureau weer op vrije voeten.

Beltman zou verantwoordelijk zijn voor politiek getinte graffiti, aangebracht op een muur van de Beurs van Berlage, omdat daar een beeld van Jan Pieterszoon Coen is ingemetseld. De muurschildering, die inmiddels weer is verwijderd, bestond uit een afbeelding van een reep van Tony's Chocolonely, met daarbij de slogan Black Lives Matter. Tony's Chocolonely heeft een zogeheten superstore nabij de Beurs.

Volgens Van Oosten vindt Beltman het beeld nabij zijn winkel "niet gepast". Naast Beltman is nog een ander, bij de graffiti betrokkene aangehouden. De muurschildering is donderdagmorgen aangebracht. De Beurs overweegt aangifte, aldus Van Oosten.

Onderwerp van discussie

Tal van beelden van historische figuren met een mogelijk bedenkelijke reputatie zijn onderwerp van discussie geworden, sinds de zwarte Amerikaan George Floyd in Minnesota door een agent werd gedood en daarna wereldwijd een golf van protesten op gang is gekomen.

Jan Pieterszoon Coen (1587-1629), geboren in Hoorn, was gouverneur-generaal van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) en hield er een gewelddadige handelspolitiek op na. Onder zijn bewind moordde de VOC duizenden inwoners van de Banda-eilanden (de huidige Molukken) uit. In Hoorn is een groot standbeeld van Coen op stadsplein de Roode Steen middelpunt van de actuele discussie geworden.

"Wij willen die VOC-mentaliteit veranderen", zegt een woordvoerster van Tony's Chocolonely. "De gebeurtenissen van de laatste maanden, de pandemie en de protesten tegen racisme, laten zien hoe ongelijk het nog steeds is verdeeld in de wereld. Wij vinden het zinvol mensen te wijzen op dat beeld en in de winkel leggen we uit wie Coen was. We zijn met de Beurs in gesprek over hoe we dat samen kunnen doen."

Meer uit Binnenland

Tata Steel 'geraakt' door nieuw RIVM-rapport

VELSEN (ANP) - Tata Steel laat weten "geraakt" te zijn door de resultaten van nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat instituut concludeert dat de uitstoot vanaf het fabrieksterrein van Tata Steel de gezondheidsrisico's voor inwoners van de IJmond vergroot en de levensverwachting verkort. Gemiddeld verkorten de emissies de verwachte levensduur van omwonenden met 2,5 maand.

6 minuten geleden
RIVM: levensverwachting maanden korter door uitstoot Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Bewoners van de regio rond Tata Steel hebben extra kans om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van de staalfabriek. Gemiddeld verkorten de emissies de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met 2,5 maand, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na nieuw onderzoek.

7 minuten geleden
VNG is geen voorstander van dwang voor asielplekken

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is geen voorstander van het gedwongen aanwijzen van opvangplaatsen voor asielzoekers. Dat is volgens de organisatie met het oog op veiligheid en draagvlak niet gewenst en ook in bestuurlijke zin lastig. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft vrijdagmorgen gezegd dat hij locaties gaat aanwijzen als de gemeenten dit weekeinde niet zorgen voor honderden extra opvangplekken.

10 minuten geleden
Blokkade klimaatdemonstranten A12 weer beëindigd

DEN HAAG (ANP) - De blokkade van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag is weer beëindigd. "Actievoerders zijn verwijderd. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk vrijgegeven voor het verkeer", meldt de gemeente Den Haag.

22 minuten geleden
27 februari 2024 uitspraak in Marengo-proces

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam doet eind februari volgend jaar uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. "De rechtbank zal, behoudens bijzondere omstandigheden, in de zaken van alle verdachten vonnis wijzen op dinsdag 27 februari 2024", laat de rechtbank vrijdag weten.

36 minuten geleden
Kamer debatteert dinsdag en woensdag over spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer behandelt komende week de spreidingswet voor asielzoekers. Dinsdag en woensdag wordt gedebatteerd over het wetsvoorstel voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederland. Het ziet er naar uit dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zal steunen, maar wel met forse aanpassingen.

2 uur geleden
Heerma, Asscher en Weekers getuigen over fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, oud-minister Lodewijk Asscher (tevens voormalig PvdA-leider) en voormalig staatssecretaris Frans Weekers worden volgende week gehoord door de parlementaire enquêtecommissie over hun rol in het fraudebeleid van de afgelopen jaren. Heerma wordt gehoord over de tijd dat hij zich namens het CDA met sociale zaken bezighield, Asscher over zijn tijd als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Weekers, die net als Asscher al eens eerder in de enquêtezaal moest verschijnen, was in de tijd van de Bulgarenfraude als staatssecretaris verantwoordelijk voor toeslagen.

2 uur geleden