Topman Tony's Chocolonely aangehouden na 'politiek statement'
AMSTERDAM (ANP) - Henk Jan Beltman, directeur van chocolademerk Tony's Chocolonely, is donderdagmorgen in het centrum van Amsterdam aangehouden, op verdenking van vernieling. Dit meldt zijn advocaat Geertjan van Oosten. Beltman kwam na een verhoor op het politiebureau weer op vrije voeten.
Beltman zou verantwoordelijk zijn voor politiek getinte graffiti, aangebracht op een muur van de Beurs van Berlage, omdat daar een beeld van Jan Pieterszoon Coen is ingemetseld. De muurschildering, die inmiddels weer is verwijderd, bestond uit een afbeelding van een reep van Tony's Chocolonely, met daarbij de slogan Black Lives Matter. Tony's Chocolonely heeft een zogeheten superstore nabij de Beurs.
Volgens Van Oosten vindt Beltman het beeld nabij zijn winkel "niet gepast". Naast Beltman is nog een ander, bij de graffiti betrokkene aangehouden. De muurschildering is donderdagmorgen aangebracht. De Beurs overweegt aangifte, aldus Van Oosten.
Onderwerp van discussie
Tal van beelden van historische figuren met een mogelijk bedenkelijke reputatie zijn onderwerp van discussie geworden, sinds de zwarte Amerikaan George Floyd in Minnesota door een agent werd gedood en daarna wereldwijd een golf van protesten op gang is gekomen.
Jan Pieterszoon Coen (1587-1629), geboren in Hoorn, was gouverneur-generaal van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) en hield er een gewelddadige handelspolitiek op na. Onder zijn bewind moordde de VOC duizenden inwoners van de Banda-eilanden (de huidige Molukken) uit. In Hoorn is een groot standbeeld van Coen op stadsplein de Roode Steen middelpunt van de actuele discussie geworden.
"Wij willen die VOC-mentaliteit veranderen", zegt een woordvoerster van Tony's Chocolonely. "De gebeurtenissen van de laatste maanden, de pandemie en de protesten tegen racisme, laten zien hoe ongelijk het nog steeds is verdeeld in de wereld. Wij vinden het zinvol mensen te wijzen op dat beeld en in de winkel leggen we uit wie Coen was. We zijn met de Beurs in gesprek over hoe we dat samen kunnen doen."
Meer uit Binnenland
TER APEL (ANP) - Een informatiebord voor de ingang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel waarschuwt asielzoekers sinds dinsdagmiddag voor de grote drukte in de opvang. "We hebben niet voor iedereen een bed. U moet misschien de nacht buiten doorbrengen."
25 minuten geledenTER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft dinsdagavond toch nog een plek gevonden waar asielzoekers voor wie geen plek is in Ter Apel, de nacht kunnen doorbrengen. Dat meldt regiomanager Paula Lambeck van het COA buiten bij het terrein van het Groningse aanmeldcentrum. Voor één nacht wordt een sporthal in Valthermond in Drenthe gereedgemaakt. Er is plek voor honderd vluchtelingen die anders buiten de nacht hadden moeten doorbrengen.
28 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ministers van het kabinet-Schoof hoeven niet koste wat het kost 22 procent te bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Als zij een andere manier vinden om het besparingsdoel te halen, krijgen ze de vrijheid het op een andere manier in te vullen, zegt minister Eelco Heinen van Financiën tijdens een persgesprek op Prinsjesdag.
41 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel) wil de spreidingswet intrekken, maar ze krijgt in november van alle provincies nog gewoon informatie over hoeveel asielzoekers en andere vluchtelingen in welke gemeenten worden opvangen. Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, noemt dat "een cadeau voor de minister". "Je ziet welke gemeenten veel doen en welke geen moer."
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven roepen het kabinet op om de aanpak van de arbeidsmigratie niet te laten doorslaan. "Naast het aanboren van nieuw talent en andere maatregelen om de arbeidsmarktkrapte op te lossen blijven ook experts en technici van buiten Nederland nodig", zegt ondernemersorganisatie voor de Rotterdamse haven en industrie Deltalinqs op Prinsjesdag.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat zij met een budget van 49 miljoen euro, toegekend in de miljoenennota, nieuwe uitdagingen niet goed kan aanpakken. De privacywaakhond wijst op een berekening van de parlementaire-enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening, die een budget van 100 miljoen euro heeft aanbevolen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had gehoopt dat het kabinet op Prinsjesdag met een plan zou komen hoe gemeenten worden ondersteund bij zaken als bestaanszekerheid en het bouwen van woningen. Dat daar in de miljoenennota niet op wordt ingegaan, vindt VNG-voorzitter Sharon Dijksma teleurstellend.
2 uur geleden