Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

"Laat me dit ondubbelzinnig zeggen: ByteDance is geen agent van China of enig ander land", staat in een schriftelijke uitwerking van opmerkingen van de Singaporees Chew die alvast beschikbaar zijn gesteld.

Het is de eerste keer dat de topman van TikTok voor een commissie van het Amerikaanse Congres verschijnt. Hij doet dat vanwege de toenemende zorgen over de Chinese app. Amerikaanse politici, vooral Republikeinen, zijn bang dat TikTok data deelt met de Chinese overheid en de app inzet voor propaganda en manipulatie.

Spanningen

TikTok ligt al langer onder vuur vanwege de banden met de Chinese overheid en de vele informatie die de app verzamelt over zijn gebruikers. Onlangs eiste de Amerikaanse commissie voor buitenlandse investeringen (CFIUS) naar verluidt zelfs dat ByteDance TikTok verkoopt of dat TikTok verboden wordt in de VS.

De kwestie zorgt voor spanningen tussen de VS en de Chinese regering. De VS moeten ophouden met "onterechte aanvallen" op TikTok, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken eerder deze maand nog. Volgens hem zou Washington "tot nu toe geen bewijs geleverd" hebben voor de beschuldigingen.

Oplossing

TikTok is zelf van mening dat een gedwongen verkoop helemaal geen oplossing biedt. Het socialemediabedrijf wil graag maatregelen nemen om de zorgen binnen de VS over de nationale veiligheid weg te nemen. Dat plan omvat onder meer het inschakelen van het Amerikaanse techbedrijf Oracle om Amerikaanse gebruikersgegevens te beheren en het aanstellen van een door de VS goedgekeurde raad van toezicht.

Volgens Chew heeft TikTok al 1,5 miljard dollar gespendeerd aan de maatregelen. In de VS zouden 1500 medewerkers zijn ingeschakeld om de plannen ten uitvoer te brengen.

Uit de al vrijgegeven opmerkingen komt ook naar voren dat Chew donderdag verkapt kritiek zal uiten op rivaliserende Amerikaanse sociale media als YouTube en Facebook. TikTok "is niet het voorkeursplatform voor personen die schadelijk gedrag willen vertonen", zal de TikTok-baas in het Congres benadrukken.

Meer uit Financieel

Eurostar verkoopt bijna de helft meer treinkaartjes in EK-periode

LONDEN (ANP) - Spoorbedrijf Eurostar ziet grote interesse in treinkaartjes naar het EK voetbal in Duitsland. Van 14 juni tot 14 juli, de periode van het toernooi, zijn vergeleken met een jaar eerder bijna de helft meer kaartjes verkocht, laat een woordvoerster weten. Eurostar verkoopt de meeste treinkaartjes rond wedstrijden van de nationale teams van Engeland, Frankrijk en België.

11 minuten geleden
Uitzendlicenties EK-wedstrijden weer in trek bij horecabazen

GORINCHEM (ANP) - Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

18 minuten geleden
Cao-akkoord in Duitse bouw na reeks stakingen

FRANKFURT (ANP/DPA) - De grote vakbond IG BAU heeft met werkgevers in de Duitse bouwsector een nieuw cao-akkoord bereikt na een reeks stakingen voor hoger loon. Als de cao wordt goedgekeurd gaat die gelden voor ongeveer 930.000 bouwvakkers in Duitsland.

1 uur geleden
Megaovername van Anglo American door BHP lijkt van de baan

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Mijnbouwgigant BHP krijgt geen uitstel voor zijn overname van Anglo American. De deadline verloopt woensdag en Anglo American wil die niet verder verlengen. Daarmee lijkt het samengaan van twee van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld van de baan.

2 uur geleden
Nieuw onderzoek Italië naar redding oudste bank ter wereld

MILAAN (ANP) - Een rechtbank in Milaan begint een nieuw onderzoek naar de redding van Monte dei Paschi di Siena. De oudste bank ter wereld zou mogelijk fraude hebben gepleegd, volgens documenten die persbureau Bloomberg heeft ingezien.

3 uur geleden
Grootaandeelhouder PostNL neemt Brits postbedrijf Royal Mail over

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský, grootaandeelhouder van PostNL, mag het Britse Royal Mail overnemen. Het moederbedrijf van Royal Mail heeft ingestemd met de overname. Křetínský betaalt bijna 3,6 miljard pond, circa 4,1 miljard euro, voor het Britse postbedrijf.

3 uur geleden
FT: ConocoPhillips wil voor miljarden Marathon Oil overnemen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Amerikaanse olie- en gasconcern ConocoPhillips is in vergevorderde gesprekken over een overname van de kleinere branchegenoot Marathon Oil. Dat meldt zakenkrant Financial Times op basis van bronnen. Met die overname zou een bedrag van meer dan 15 miljard dollar gemoeid zijn.

4 uur geleden