Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman Samsung krijgt boete voor gebruik kalmerend middel

Topman Samsung krijgt boete voor gebruik kalmerend middel

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De topman van Samsung heeft van een Zuid-Koreaanse rechtbank een boete gekregen voor het illegaal gebruik van een kalmerend middel. Lee Jae-yong bekende eerder al dat hij het middel propofol, een verdovingsmiddel dat wordt gebruikt bij anesthesie, vaak toegediend had gekregen.

Lee kreeg het middel volgens zijn advocaten in een periode van vijf jaar 41 keer toegediend op doktersrecept. Hij was in behandeling gegaan na de ziekenhuisopname van zijn vader in 2014, die toen topman was van Samsung. De rechter legde Lee een boete op van 70 miljoen won, omgerekend ruim 50.000 euro.

Het personeel van de kliniek waar Lee het kalmeringsmiddel toegediend kreeg heeft ontkend iets verkeerd te hebben gedaan. Zij worden afzonderlijk berecht, omdat volgens de Zuid-Koreaanse wet zowel de ontvanger van een illegaal toegediend middel als degenen die het toedienen aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Omkoopschandaal

De leider van Samsung zit al jaren in juridische problemen. Hij kwam in augustus nog voorwaardelijk vrij nadat hij was veroordeeld in een omkoopschandaal. Lee kan nog steeds in de gevangenis belanden als hij wordt veroordeeld voor andere aanklachten. Zo wordt zijn betrokkenheid bij financiële misdrijven nog onderzocht in verband met een fusie van twee filialen van Samsung in 2015.

Lee bekleedt bij Samsung formeel de positie van vicevoorzitter. Zijn vader Lee Kun-hee was tot zijn dood, iets meer dan een jaar geleden, de eigenlijke voorzitter. Die zat eerder ook al in de gevangenis vanwege corruptie.

Meer uit Financieel

Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

1 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

8 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

11 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

13 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden