Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman Russisch cybersecuritybedrijf opgepakt voor verraad

Topman Russisch cybersecuritybedrijf opgepakt voor verraad

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische autoriteiten hebben de topman van het vooraanstaande cybersecuritybedrijf Group IB aangehouden op verdenking van landverraad. Volgens een rechtbank in Moskou wordt topman Ilja Satsjkov twee maanden in hechtenis gehouden.

Wat de aanklacht precies inhoudt, is nog niet duidelijk. Volgens Group IB zijn kantoren in Moskou dinsdag doorzocht door de autoriteiten. Op de aanhouding van Satsjkov heeft het bedrijf nog niet gereageerd. Wel liet het weten dat alle diensten "doorgaan als normaal" en dat de data van cliënten veilig zijn.

Group IB spitst zich toe op onderzoek naar grote cybercrimezaken en onlinefraude. Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft klanten in onder meer de banken- energie- en telecomsector. Ook de internationale politieorganisatie Interpol is een klant van de Russische firma.

Meerdere Russische wetenschappers, militairen en overheidsfunctionarissen zijn de afgelopen jaren beschuldigd van verraad, meestal omdat ze informatie zouden hebben doorgespeeld aan het buitenland. Details van dergelijke zaken komen zelden volledig naar buiten, omdat die volgens de autoriteiten geclassificeerde informatie bevatten.

Op verraad staat in Rusland een gevangenisstraf tot twintig jaar. In 2019 werd Roeslan Stojanov, een voormalig manager van de Russische cyberbeveiliger Kaspersky, tot veertien jaar cel veroordeeld. Sergej Michailov, een oud-medewerker van de Russische geheime dienst FSB, kreeg 22 jaar gevangenisstraf. De twee zouden regelmatig informatie over Russische hackers hebben gedeeld met Amerikaanse beveiligers.

Meer uit Buitenland

Onderzoekers: methaanuitstoot in de EU kan veel minder

UTRECHT (ANP) - De olie-industrie in Roemenië stootte in 2019 evenveel methaan uit als alle andere olie-industrieën in Europa samen. Dat signaleert een team van wetenschappers in een nieuw onderzoek. Ze zien in het EU-land een "enorm potentieel" voor de vermindering van methaanuitstoot.

1 uur geleden
Oekraïne: snel overleg met Polen over graanruzie

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Poolse en Oekraïense ministers van Landbouw gaan in gesprek om een oplossing te zoeken voor het dispuut over Oekraïens graan, meldt Oekraïne. Het ministerie van Landbouw benadrukt dat de banden tussen de landen onverminderd "nauw" is. Die verklaring volgt op een telefoongesprek tussen de ministers.

1 uur geleden
Meer dan 43.000 mensen ontheemd door noodweer noordoost Libië

DUBAI/DERNA (ANP/DPA/RTR) - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gemeld dat door het hevige noodweer en de overstromingsramp in het noordoosten van Libië zeker 43.059 menen zijn ontheemd. Met name uit de zwaarst getroffen stad Derna trekken ook nu nog veel mensen weg, omdat er geen drinkwater meer is. Veel mensen gaan naar het oosten naar Tobruk of in westelijke richting naar de stad Benghazi. Velen kunnen bij familie terecht, volgens de IOM.

1 uur geleden
Nog geen resultaat gesprekken Armeniërs uit enclave en Bakoe

JEVLACH/STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - Bij een eerste gespreksronde over de toekomst van de enclave Nagorno-Karabach is nog geen concreet resultaat geboekt. Een delegatie van etnische Armeniërs uit de enclave sprak donderdag in de Azerbeidzjaanse plaats Jevlach met Azerbeidzjaanse gezanten.

2 uur geleden
India schort visumproces Canada op, Canada haalt diplomaten terug

TORONTO/NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - India verstrekt voorlopig geen visa meer aan Canadezen. Op de website van de organisatie die verantwoordelijk is voor de visumverstrekking staat dat de diensten "om operationele redenen" vanaf deze donderdag zijn opgeschort. Details worden niet vermeld. India en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie. Canada heeft besloten om diplomaten terug te halen uit het land.

2 uur geleden
Poolse vicepremier: zullen zien of wapenleveranties hervat worden

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen weet nog niet of het in de toekomst weer wapens gaat leveren aan Oekraïne. "Op dit moment is het zoals de minister-president heeft gezegd, in de toekomst zullen we zien", zo zei de Poolse vicepremier en minister van Staatseigendommen Jacek Sasin in een radio-interview.

4 uur geleden
Oekraïne meldt weer nachtelijke beschietingen op grote schaal

KYIV (ANP/AFP/DPA) - Oekraïne heeft donderdag melding gemaakt van veel Russische aanvallen op het land, onder meer met kruisraketten. Er zijn onder meer inslagen gemeld in Kyiv, Charkiv, Cherson en rond de steden Loetsk en Lviv. In de stad Tsjerkasy, 150 kilometer ten zuidoosten van Kyiv, zou onder meer een hotel zijn getroffen. Daarbij zouden zeker zeven mensen gewond zijn geraakt volgens binnenlandminister Ihor Klymenko.

5 uur geleden