Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman rechtse Twitter-variant Parler voorziet einde van app

Topman rechtse Twitter-variant Parler voorziet einde van app

WASHINGTON (ANP) - Microblogplatform Parler, dat geliefd is bij aanhangers van scheidend Amerikaans president Donald Trump, komt mogelijk niet meer terug online, heeft topman John Matze woensdag gezegd. Het sociale medium, dat door webhost Amazon offline is gehaald na de bestorming van het Capitool vorige week, heeft er woensdag bij de rechter op aangedrongen dat Amazon de webhosting hervat.

Parler, dat naar eigen zeggen vrijheid van meningsuiting hoog heeft zitten en volgens Matze 12 miljoen gebruikers telt, stelde in de rechtszaal dat het besluit van Amazon illegaal was en bedoeld om Twitter te bevoordelen. Volgens Parler heeft Amazon bovendien contractbreuk gepleegd.

Amazon had eerder laten weten dat het Parler had gewaarschuwd vanwege de haatdragende en dreigende taal op de website. Het bedrijf wees op denigrerende uitspraken over de voormalige first lady Michelle Obama op Parler en posts zoals "de enige goede Democraat is een dode. Vermoord ze allemaal." Ook legde Amazon de rechter een aantal Parler-berichten voor waarin met geweld werd gedreigd tegen zwarte Amerikanen, lhbti'ers en joden.

Het microblogplatform erkende daarop dat de taal op Parler soms haatdragend is, maar stelt dat die onder de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting valt. In gerechtelijke stukken stelde Parler woensdag dat het de meeste problematische berichten inmiddels heeft verwijderd.

"Wij hebben uitgelegd dat we, gezien de gebeurtenissen bij het Capitool en de dreigingen rond de komende inauguratie, echt bezorgd waren dat dergelijke inhoud tot meer geweld zou leiden", zegt een bedrijfsbestuurder van Amazon in een verklaring.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Ruim 3300 aanhangers Navalni opgepakt

MOSKOU (ANP/AFP) - Tijdens de betogingen ter ondersteuning van de gevangengenomen Kremlin-criticus Aleksej Navalni zaterdag in Rusland heeft de politie meer dan 3300 demonstranten gearresteerd. Dat meldt de protestmonitorgroep OVD-Info zondag.

3 uur geleden
Portugal kiest nieuwe president

LISSABON (ANP/DPA/BELGA) - In Portugal, dat bijzonder hard is getroffen door de coronapandemie, zijn zondagochtend de stembureaus opengegaan voor de presidentsverkiezingen. Er zijn zeven presidentskandidaten, maar de zittende conservatieve president Marcelo Rebelo de Sousa is favoriet. Volgens opiniepeilingen kan de 72-jarige zo'n 70 procent van de stemmen behalen.

3 uur geleden
Flink minder dagelijkse coronadoden in Duitsland

BERLIJN (ANP/RTR) - Het aantal nieuwe coronadoden in Duitsland is het afgelopen etmaal flink lager dan op zaterdag. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt zondag 349 sterfgevallen tegen 879 een dag eerder.

6 uur geleden
Deel Chinese mijnwerkers na twee weken gered

PEKING (ANP/AFP/RTR) - Reddingswerkers hebben volgens Chinese staatsmedia zondag elf van de 22 Chinese mijnwerkers gered die al twee weken ondergronds vastzitten na een explosie in de goudmijn waarin ze aan het werk waren.

8 uur geleden
Grote en lange stroomstoring in Suriname

PARAMARIBO (ANP) - Grote delen van Suriname hebben zaterdagavond vier tot vijf uur zonder stroom gezeten. Oorzaak van de storing was een probleem op het netwerk van de stroomleverancier, de Elektriciteits Bedrijven Suriname (EBS). Dat heeft de lokale nieuwssite Starnieuws zaterdagavond gemeld.

9 uur geleden
Zware aardbeving op Antarctica nabij Chileense basis

SANTIAGO (ANP) - Op Antarctica heeft zaterdagavond (lokale tijd) een zware aardbeving met een kracht van 7 tot 7,1 plaatsgevonden, vlakbij de Chileense luchtmachtbasis Eduardo Frei. De Chileense autoriteiten hadden inwoners op Antarctica opgeroepen "de kust te verlaten" vanwege mogelijk tsunamigevaar, maar die waarschuwing werd later ingetrokken.

9 uur geleden
VS roepen China op te stoppen met intimideren van Taiwan

WASHINGTON (ANP) - De nieuwe Amerikaanse regering heeft China opgeroepen zijn "militaire, diplomatieke en economische druk op Taiwan" stop te zetten. In plaats van de campagne om zijn buren te "intimideren" zou Peking het gesprek moeten aangaan met de democratisch gekozen regering van Taiwan, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gedrag van China ten opzichte van Taiwan en andere buurlanden is volgens het ministerie zorgwekkend.

9 uur geleden