Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman Pfizer prefereert jaarlijkse vaccinatie boven boosteren

Topman Pfizer prefereert jaarlijkse vaccinatie boven boosteren

JERUZALEM (ANP/RTR) - Albert Bourla, de topman van het farmaceutische bedrijf Pfizer Inc, heeft zaterdag gezegd dat jaarlijks inenten tegen Covid-19 de voorkeur geniet boven het frequenter geven van een boosterprik in de strijd tegen de coronapandemie. Het vaccin van Pfizer/BioNTech beschermt goed tegen ernstig ziek worden of overlijden door de zwaar gemuteerde omikronvariant, maar is minder effectief in het voorkomen van virusoverdracht.

Door de enorme toename van de besmettingsgevallen hebben verscheidene landen het boosterprogramma uitgebreid of de periode tussen de vaccinaties ingekort in een poging de snelle verspreiding een halt toe te roepen. In een interview met de Israëlische zender N12 News werd de mening van Bourla gevraagd over een regelmatige herhalingsdosis elke vier of vijf maanden.

"Dat zou geen goed scenario zijn. Ik hoop op een vaccin dat je een keer per jaar krijgt toegediend", reageerde Bourla. "Eens per jaar. Het is gemakkelijker mensen ervan overtuigen die te nemen. Het is ook gemakkelijker te onthouden. Dus vanuit het perspectief van de volksgezondheid is dat een ideale situatie. We kijken of we een vaccin kunnen ontwikkelen dat beschermt tegen omikron en de andere varianten niet vergeet. Dat zou een oplossing kunnen zijn".

Bourla vertelde dat Pfizer mogelijk in maart een aangepast vaccin tegen omikron ter goedkeuring kan voorleggen en daarna tot massaproductie kan overgaan. Amerikaanse studies geven aan dat een derde dosis mRNA-vaccin een sleutel is om omikron te bestrijden, met 90 procent bescherming tegen ziekenhuisopname. Israëlische onderzoekers stelden vast dat een vierde prik voor een nog hogere concentratie antilichamen zorgt maar de omikronvariant toch niet voldoende lijkt af te weren. Niettemin wordt zo'n tweede booster aanbevolen voor risicogroepen.

Meer uit Buitenland

Ryan Gosling gaat I'm just Ken live zingen bij de Oscars

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan Gosling gaat het nummer I'm just Ken uit de film Barbie live zingen bij de Oscars. Dat meldt Variety maandag. Er werd al weken gespeculeerd of de acteur het nummer, dat hij in de film zingt als het personage Ken, tijdens de ceremonie zou gaan uitvoeren.

2 uur geleden
Op zijn kant liggende Odysseus stuurt eerste beelden van de maan

HOUSTON (ANP/AFP) - Maanlander Odysseus heeft zijn eerste beelden van de maan gestuurd, meldt het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines. De beelden zijn van het zuidelijkste punt op de maan dat een voertuig ooit heeft bereikt.

4 uur geleden
Israël informeert internationaal hof over voorkomen genocide Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag laten weten hoe de strijdkrachten genocide onder Palestijnen in de Gazastrook voorkomen. De Israëlische regering reageert hiermee op een tussentijdse uitspraak van het hof, nadat Zuid-Afrika de kwestie had aangekaart en Israël van volkerenmoord had beschuldigd.

5 uur geleden
Rusland meldt drie burgerdoden door droneaanval op Belgorod

BELGOROD (ANP/RTR) - Door een Oekraïense droneaanval op Belgorod zijn drie burgers omgekomen en drie anderen gewond geraakt, meldt de gouverneur van de Russische regio, Vjatsjeslav Gladkov. De drone raakte een auto.

6 uur geleden
Israël: burgers pas terug naar Noord-Gaza als gijzelaars vrij zijn

TEL AVIV (ANP) - De honderdduizenden Palestijnen die Israël uit het noorden van Gaza heeft verdreven, kunnen er pas terugkeren "als alle gijzelaars zijn vrijgelaten". Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant gezegd tegen familieleden van de Israëlische gijzelaars die Hamas sinds 7 oktober vasthoudt, zo bericht de Israëlische krant Yedioth Ahronoth.

7 uur geleden
NAVO-topman: lidmaatschap Zweden maakt ons sterker

BRUSSEL (ANP) - Het NAVO-lidmaatschap van Zweden zal "ons allemaal" sterker en veiliger maken, reageert de topman van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, op het Hongaarse akkoord voor toetreding.

7 uur geleden
Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot een boete van in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro). Trump had al aangekondigd het vonnis van 16 februari aan te vechten. De zaak kan zich nog maanden, tot mogelijk een jaar, voortslepen.

7 uur geleden