Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman Maersk: nog geen 'roaring twenties' in China

Topman Maersk: nog geen 'roaring twenties' in China

BEIJING (ANP) - China's economische herstel is zwakker dan verwacht. Daarvoor waarschuwt de topman van de Deense containerrederij A.P. Møller-Maersk. Volgens de baas van de grote vrachtvervoerder zijn consumenten in het Aziatische land nog erg voorzichtig ondanks dat ook China inmiddels is afgestapt van hele strenge coronamaatregelen.

"Dit is niet helemaal de 'roaring twenties'-achtige stemming die men had kunnen verwachten", stelde Vincent Clerc in een interview met zakenkrant Financial Times. Daarmee verwees hij naar de bewogen jaren twintig van de vorige eeuw, waarin in het Westen sprake was van een enorme economische welvaart.

"Toen we het jaar begonnen, was er de hoop dat als China na covid weer opengaat, we een heel sterke opleving zouden zien", verduidelijkt Clerc die samen met andere topmannen van grote bedrijven in Beijing bijeenkwam voor de jaarconferentie China Development Forum. "Ik denk dat we het nog niet hebben gezien."

Coronavirus

Eerder deze maand werd al bekend dat de Chinese overheid voor dit jaar mikt op een economische groei van "ongeveer" 5 procent. Dat is een van de laagste groeidoelen in decennia. Voor afgelopen jaar had het land een groei van 5,5 procent voorspeld, maar groeide de economie vanwege het aanhoudende coronavirus maar 3 procent.

De Maersk-baas zei wel dat de handelsvolumes die verband houden met de Chinese economie veerkrachtig blijven. Volgens hem zouden er daarbij weinig tekenen zijn dat de recente spanningen tussen China en de Verenigde Staten impact hebben op de handelsstromen. "In zekere zin heeft China nog nooit zoveel met de rest van de wereld verhandeld als vorig jaar."

Militaire doeleinden

De Amerikanen zijn al langer bezig met het afknijpen van de levering van hoogwaardige technologie aan het Aziatische land, om te voorkomen dat die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt. Onlangs bereikten de VS, Nederland en Japan een akkoord over de verdere beperking van de export van geavanceerdere chipmachines naar China. Het Nederlandse ASML kan daardoor nog minder versies van zijn chipmachines exporteren naar het land dan voorheen.

Meer uit Financieel

Aandeelhouders OCI stemmen voor omstreden belastingconstructie

AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van OCI hebben voor twee wijzigingen van de statuten gestemd, waarmee het chemieconcern geen dividendbelasting hoeft te betalen. De aandeelhouders steunden deze omstreden constructie donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van OCI, meldt het concern.

19 minuten geleden
Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

1 uur geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

1 uur geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

1 uur geleden
Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

2 uur geleden
Bodycam in supermarkt is geen goed idee, volgens FNV

AMSTERDAM (ANP) - FNV vindt het gebruik van bodycams in de supermarkt "geen goed idee". De vakbond betwijfelt of het gebruik van de kleine camera's de-escalerend werkt, zoals supermarkt Dirk van den Broek beweert.

2 uur geleden
Unilever-topman predikt 'realistische' duurzaamheidsdoelen

LONDEN (ANP) - Topman Hein Schumacher van Unilever wil dat het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern voortaan vooral "realistische" doelen nastreeft op het gebied van duurzaamheid. In het verleden stelde het bedrijf "met opzet ambitieuze doelen", maar nu is het volgens de Nederlander zaak om op de kortere termijn concrete resultaten te boeken.

2 uur geleden