Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman ING benadrukt inspanningen om klimaatdoelen te halen

Topman ING benadrukt inspanningen om klimaatdoelen te halen

AMSTERDAM (ANP) - ING-topman Steven van Rijswijk benadrukt tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING dat de bank veel inspanningen levert om de klimaatdoelen te halen. Daarmee reageert hij op de klimaatactivisten die de aandeelhoudersvergadering van maandag probeerden te stoppen. "We zijn ermee bezig, maar verandering heeft tijd nodig. Ik vind het heel moeilijk om te accepteren dat er agressieve acties genomen worden zoals het blokkeren van gebouwen en het intimideren van klanten en personeel."

In de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van ING probeerden demonstranten van Extinction Rebellion de ingangen van het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ waar de vergadering plaatsvindt te blokkeren, maar dat is niet gelukt. Bij de aandeelhoudersvergadering zijn ook activisten van Milieudefensie aanwezig om vragen aan het ING-bestuur te stellen over het klimaatbeleid van de bank.

Volgens Van Rijswijk investeert ING juist veel in hernieuwbare energieprojecten. "Onze portefeuille is sinds vorig jaar gegroeid van 8,5 miljard euro naar 9,7 miljard. Dat is meer geld dan alle Nederlandse banken samen." Wel geeft de topman toe dat de bank nog in de fossiele industrie zit, maar om daar gelijk uit te stappen zou juist een onverantwoorde keuze zijn, zegt hij. "Per direct stoppen met fossiele financiering leidt niet tot minder uitstoot van de hele industrie, we zullen het samen moeten doen."

Leningen

ING wil de leningen die het aan de olie- en gasindustrie verstrekt tegen 2030 met 35 procent terugbrengen en tegen 2040 geen leningen meer open hebben staan. "Wat betreft olie en gas willen we de uitstoot in absolute zin afbouwen. Voor andere industrieën willen we kijken naar de intensiteit van de uitstoot", legt Van Rijswijk uit. "We beginnen met de sectoren die de grootste impact hebben en daarna kijken we naar andere sectoren."

Toch vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dat ING de transitie niet snel genoeg doorzet. "We zien de afbouw en we begrijpen dat het niet van de een op de andere dag gerealiseerd kan worden, maar de boodschap van ING is nihil. De transitie had sneller gemoeten", stelt directeur Gerben Everts van de VEB.

Meer uit Financieel

Crypto.com wil meer sportsponsoring na deal Miami Grand Prix

SINGAPORE (ANP) - Crypto.com wil meer sporten gaan sponsoren, nadat het handelsplatform voor cryptomunten de titelsponsor werd van het Formule 1-evenement in Florida, de Crypto.com Miami Grand Prix. Het bedrijf ziet sport als groeimotor om mensen bekend te maken met de cryptowereld, zegt Steven Kalifowitz, marketingdirecteur van Crypto.com, tegen Bloomberg News.

7 uur geleden
Recordomzet voor iPhone-maker Foxconn in april

ZHENGZHOU (ANP/BLOOMBERG) - iPhone-producent Foxconn heeft zijn inkomsten vorige maand aanzienlijk zien stijgen, tot het hoogste niveau ooit voor de maand april. De omzet klom met 19 procent tot omgerekend 14,8 miljard euro, maakte het Taiwanese bedrijf zondag bekend. Hierdoor kunnen de verwachtingen van marktkenners voor de verkoop van iPhones mogelijk naar boven worden bijgesteld.

11 uur geleden
Bureau: stem tegen beloning Boeing-topman van 33 miljoen dollar

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing krijgen het dringende advies om tegen een salarispakket van 32,8 miljoen dollar (31 miljoen euro) voor topman David Calhoun te stemmen. Dat meldt Adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS), dat onder meer pensioenfondsen en verzekeraars adviseert.

13 uur geleden
Israël doodt Palestijnse 'terroristen' op Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen vijf Palestijnse terroristen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie raakte een Israëlische soldaat gewond. Zeker vier doden waren lid van de gewapende tak van Hamas.

1 dag geleden
Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

1 dag geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

1 dag geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

1 dag geleden