
Topman EBN wil dat overheid ontwikkeling warmtenetten versnelt
DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de energietransitie versnellen door sneller warmtenetten te ontwikkelen en met een duidelijk beleid rond waterstof te komen. Hiervoor pleitte de topman van Energie Beheer Nederland (EBN), Jan Willem van Hoogstraten, dinsdag na het Energieontbijt in Den Haag.
Tijdens de bijeenkomst met enkele honderden mensen uit de energie- en klimaatsector presenteerde EBN een analyse over de energietransitie in Nederland met cijfers van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Uit de analyse komt naar voren dat 89 procent van de energie die in Nederland wordt gebruikt voor warmte van aardgas en andere fossiele bronnen komt. Slechts 11 procent komt van duurzame bronnen.
"Dat moet snel omhoog, dit jaar moet enorme voortgang geboekt worden met de warmtetransitie", zei hij. Van Hoogstraten hoopt dat de Tweede Kamer later dit jaar instemt met een wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat huizen en gebouwen makkelijker een aansluiting op een collectief warmtesysteem kunnen krijgen. De Wet collectieve warmte biedt volgens hem de kans om meer warmtenetten mogelijk te maken, zodat Nederland versneld van het gas af kan.
Aanleg warmtenet gestopt
Eerder is veel onrust ontstaan over de hoge tarieven voor warmtenetten vergeleken met gas en de kosten voor het ontwikkelen van warmtenetten. Zo stopte energieleverancier Eneco vorig jaar met het ontwikkelen van een warmtenet voor laagbouwwoningen in een wijk in Utrecht omdat de aanleg te duur zou zijn. Vattenfall schrapte plannen in Amsterdam voor de aansluiting van 7000 tot 15.000 woningen op warmtenetten. De energieleverancier vreesde dat de kosten daarvan zo hoog zouden uitvallen dat het onmogelijk is betaalbare tarieven te rekenen zonder daar zelf verliezen op te lijden.
Verder meldde EBN dat plannen voor waterstofprojecten nog nauwelijks worden uitgevoerd. Van Hoogstraten wijt dit aan onduidelijk beleid rond waterstof. "Waterstof is een ontzettend belangrijke energiedrager, maar het kabinet maakt niet duidelijk welke ambities het wil realiseren. Als we de industrie in Nederland willen houden, hebben we op grote schaal betaalbare waterstof nodig." Volgens EBN lagen er in 2024 plannen voor in totaal bijna 8400 megawatt aan waterstof, maar daarvan is slechts 222 megawatt daadwerkelijk in uitvoering.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
32 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
14 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
15 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
16 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
16 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Vooral de verladende partijen in de Rotterdamse haven zullen de gevolgen van importheffingen vanuit de VS merken. Dat zei een woordvoerster van de haven na de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om op producten uit de Europese Unie importheffingen van 30 procent in te voeren.
17 uur geleden