Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman Duits energieconcern E.ON: Russisch gas is nodig

Topman Duits energieconcern E.ON: Russisch gas is nodig

ESSEN (ANP/DPA) - De topman van het grote Duitse energieconcern E.ON denkt dat Russisch gas nodig zal blijven als Europa afscheid wil nemen van vervuilende kolencentrales en de energieprijzen betaalbaar wil houden. Dat zei Leonhard Birnbaum op een bijeenkomst.

"Wij geloven dat we Russisch gas nodig hebben. Punt", aldus de hoogste bestuurder van E.ON, moederbedrijf van Essent. "Zeker als we meer op gas vertrouwen omdat we steenkoolcentrales willen uitschakelen." Europa is voor ongeveer 40 procent van zijn aardgasbehoefte afhankelijk van Rusland.

Ook denkt hij dat de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 die loopt van Rusland naar Duitsland kan helpen om de gasprijzen in Europa betaalbaar te houden. De pijpleiding is al af maar wacht nog op formele goedkeuring voor ingebruikname. De Verenigde Staten en Duitsland hebben met zware sancties gedreigd tegen Nord Stream 2 als Rusland Oekraïne zou binnenvallen.

Birnbaum stelt dat gas dat komt via Nord Stream 2 goedkoper is dan vloeibaar gemaakt aardgas (lng) dat elders vandaan gehaald moet worden met tankschepen. "Als we op lng moeten vertrouwen dan zal de gasprijs in Europa veel hoger zijn dan in het verleden. Als we willen dat de prijzen dalen, is het nodig dat meer gas via pijpleidingen naar Europa komt." Hij hoopt dat er een vreedzame oplossing wordt gevonden voor het conflict rond Oekraïne.

Meer uit Financieel

Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

17 minuten geleden
Wagamama sluit bij rechter akkoord met schuldeisers

AMSTERDAM (ANP) - Restaurantketen wagamama heeft een akkoord bereikt met schuldeisers bij de rechtbank van Amsterdam. De keten, met negen vestigingen in Nederland, kwam in de problemen door de coronamaatregelen. Als gevolg daarvan moest het enkele restaurants sluiten. Een faillissement lijkt nu afgewend.

22 minuten geleden
Philips en ASMI aan kop in positieve AEX, Prosus onderaan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde maandag wat herstel onder aanvoering van zorgtechnologieconcern Philips en chipbedrijf ASMI. Techinvesteerder Prosus kampte daarentegen met een stevig koersverlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler bij de hoofdfondsen.

23 minuten geleden
Statiegeld op 2,5 miljard blikjes per jaar: 'gigantische operatie'

UTRECHT (ANP) - De invoering van statiegeld op blikjes is een "gigantische operatie" op logistiek gebied. Dat zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen. Het Afvalfonds is verantwoordelijk voor recycling van alle verpakkingen zoals glas en papier maar ook voor statiegeld. Per 1 april zit er 15 eurocent statiegeld op blik. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen.

41 minuten geleden
Nederlanders kochten afgelopen jaar vaker biologische producten

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders kochten afgelopen jaar meer en vaker biologische producten. En ook inflatie zorgde ervoor dat de omzet in biologisch voedsel afgelopen jaar met 25 procent steeg, komt naar voren uit onderzoek van marktonderzoeksinstituut GfK.

48 minuten geleden
Voorzitter Saudische bank vertrekt na debacle rond Credit Suisse

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Ammar al-Khudairy, de voorzitter van Saudi National Bank (SNB), heeft ontslag genomen. Volgens de Saudische bank, die grootaandeelhouder was van Credit Suisse, treedt de voorzitter om "persoonlijke redenen" af. Het vertrek van de voorzitter volgt ruim een week nadat hij met zijn opmerkingen over de noodlijdende Zwitserse bank een koersval van het aandeel veroorzaakte.

2 uur geleden
Bonden beslissen maandagmiddag over nieuwe acties streekvervoer

DEN HAAG (ANP) - De vakbonden FNV en CNV hakken maandagmiddag de knoop door of er opnieuw gestaakt gaat worden in het streekvervoer. "We zijn nog met alle partijen in gesprek, het kan nog alle kanten op", zegt een woordvoerder van FNV. "Straks maken wij de balans op", voegt een woordvoerder van CNV daar aan toe.

2 uur geleden