Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman bunq ziet vooral voordelen van crisissfeer rond banken

Topman bunq ziet vooral voordelen van crisissfeer rond banken

AMSTERDAM (ANP) - De onzekerheid rond de bankensector en renteverhogingen komt onlinebank bunq niet slecht uit, zegt oprichter en topbestuurder Ali Niknam. Het bedrijf wist eind vorig jaar winstgevend te worden en is daarom niet op zoek naar meer externe geldschieters, die door de crisissfeer steeds verder in hun schulp kruipen. Daarnaast trekt het Nederlandse bedrijf veel nieuwe rekeninghouders aan die hun geld aan bunq toevertrouwen.

"Wij krijgen er alleen maar gebruikers bij, dat gaat ongelooflijk hard bij ons. In Europa zien we ook dat als het een beetje onzeker wordt, mensen hun geld bij meerdere banken spreiden omdat het tot 100.000 euro onder het garantiestelsel valt. Dat komt voor ons erg mooi uit", verklaart de oprichter en topbestuurder van bunq.

De optimistische boodschap van Niknam staat in contrast met de onrust rond middelgrote banken in de Verenigde Staten en de redding van Credit Suisse in Zwitserland. In de VS ging de op de techsector gerichte Silicon Valley Bank ten onder doordat veel klanten hun geld weghaalden, waarna een toezichthouder de controle overname en alle tegoeden garandeerde. Maar in Nederland en andere Europese markten ziet bunq geen negatieve gevolgen van die crises, zegt Niknam.

Spaarrentes

Bunq zocht woensdag de publiciteit met een nieuwe verhoging van de spaarrentes, die hoger liggen dan bij de grotere banken in Nederland. Waar bij ING, ABN AMRO en Rabobank spaarders 0,5 procent krijgen over hun spaargeld, gaat het bij bunq om 2,01 procent. Het voornamelijk digitaal opererende bedrijf zegt de spaarrentes dichter bij de flink gestegen rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) te kunnen houden door efficiënter te werken. Dat is volgens Niknam onder andere te danken aan de zelf opgebouwde systemen, waardoor bunq geen kosten heeft voor externe softwareleveranciers.

Ondertussen groeit bunq hard. De klanttegoeden bij bunq zijn opgelopen tot 2,3 miljard euro, maakte het bedrijf eerder deze maand bekend. Dat is 91 procent meer dan een jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2022 boekte bunq voor het eerst in zijn bestaan een nettowinst. Bunq hoopt nu in Duitsland hard te groeien en internationaal uit te breiden, waarbij spaar- en betaaldiensten de hoofdmoot blijven.

Extra investeerders in bunq heeft Niknam, die meerderheidsaandeelhouder is, niet nodig. In 2021 stapte de Britse investeerder Pollen Street Capital nog in voor een belang van 10 procent, maar nieuwe investeringsrondes zijn voorlopig uitgesloten. "Nee, we zijn nu winstgevend. Ik zou nu ook niet graag afhankelijk willen zijn van externe geldschieters", aldus Niknam. "Maar als ondernemer zou ik het heel mooi vinden om ooit een beursgang te ervaren, maar of dat met bunq is of een van mijn andere ondernemingen is mij om het even."

Meer uit Financieel

Onderzoek: Koreaanse cultuur goed voor miljardenexport

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten wereldwijd hebben een groeiende interesse in de Zuid-Koreaanse cultuur. Zij geven daardoor steeds meer uit aan zaken als etenswaren, cosmetica, popmuziek en series uit Zuid-Korea. De populaire video-app TikTok en adviesbureau Kantar verwachten op basis van onderzoek dat de exportwaarde van deze producten tegen 2030 bijna verdubbelt tot 143 miljard dollar.

16 minuten geleden
Geplaagd IT-bedrijf Centric van Gerard Sanderink verkocht

GOUDA (ANP) - IT-bedrijf Centric van de omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt overgenomen door een consortium van Nederlandse ondernemers. Dat meldt het bedrijf maandagochtend. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

35 minuten geleden
TomTom zakt op Damrak na omzetwaarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 5 procent.

1 uur geleden
Bronnen: moeder Google praat met Wiz over grootste overname ooit

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet is in gesprek om cybersecurity-start-up Wiz over te nemen. Dat melden persbureau Bloomberg en zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen. Met de inlijving is mogelijk 23 miljard dollar gemoeid, waarmee het de grootste overname ooit zou worden voor het Amerikaanse technologieconcern.

1 uur geleden
Bitcoin verder omhoog door hoop overwinning Trump

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van de bitcoin is maandag verder gestegen tot 63.000 dollar. De bekendste en grootste cryptomunt ter wereld steeg zondag al tot boven de 60.000 dollar, na de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Trump, die namens de Republikeinen kandidaat is voor de presidentsverkiezingen, staat bekend als een voorstander van cryptovaluta. Marktanalisten denken dat de aanslag de kans vergroot dat Trump de verkiezingen in november wint.

1 uur geleden
Aandacht voor aanslag op Trump en cijfers TomTom op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar de aanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Marktanalisten denken dat de aanslag de kans vergroot dat Trump de verkiezingen in november wint. Ze verwachten onder Trump een strenger handelsbeleid, minder regelgeving en soepelere klimaatregels.

2 uur geleden
TomTom breidt samenwerking met Microsoft uit in nieuwe deal

AMSTERDAM (ANP) - TomTom gaat kaarten en verkeersinformatie leveren aan meer producten van Microsoft. De Nederlandse navigatiedienstverlener heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse techconcern die loopt tot het einde van het decennium. Ook willen de bedrijven samen nieuwe innovaties op de markt brengen, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden