Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman bunq ziet vooral voordelen van crisissfeer rond banken

Topman bunq ziet vooral voordelen van crisissfeer rond banken

AMSTERDAM (ANP) - De onzekerheid rond de bankensector en renteverhogingen komt onlinebank bunq niet slecht uit, zegt oprichter en topbestuurder Ali Niknam. Het bedrijf wist eind vorig jaar winstgevend te worden en is daarom niet op zoek naar meer externe geldschieters, die door de crisissfeer steeds verder in hun schulp kruipen. Daarnaast trekt het Nederlandse bedrijf veel nieuwe rekeninghouders aan die hun geld aan bunq toevertrouwen.

"Wij krijgen er alleen maar gebruikers bij, dat gaat ongelooflijk hard bij ons. In Europa zien we ook dat als het een beetje onzeker wordt, mensen hun geld bij meerdere banken spreiden omdat het tot 100.000 euro onder het garantiestelsel valt. Dat komt voor ons erg mooi uit", verklaart de oprichter en topbestuurder van bunq.

De optimistische boodschap van Niknam staat in contrast met de onrust rond middelgrote banken in de Verenigde Staten en de redding van Credit Suisse in Zwitserland. In de VS ging de op de techsector gerichte Silicon Valley Bank ten onder doordat veel klanten hun geld weghaalden, waarna een toezichthouder de controle overname en alle tegoeden garandeerde. Maar in Nederland en andere Europese markten ziet bunq geen negatieve gevolgen van die crises, zegt Niknam.

Spaarrentes

Bunq zocht woensdag de publiciteit met een nieuwe verhoging van de spaarrentes, die hoger liggen dan bij de grotere banken in Nederland. Waar bij ING, ABN AMRO en Rabobank spaarders 0,5 procent krijgen over hun spaargeld, gaat het bij bunq om 2,01 procent. Het voornamelijk digitaal opererende bedrijf zegt de spaarrentes dichter bij de flink gestegen rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) te kunnen houden door efficiënter te werken. Dat is volgens Niknam onder andere te danken aan de zelf opgebouwde systemen, waardoor bunq geen kosten heeft voor externe softwareleveranciers.

Ondertussen groeit bunq hard. De klanttegoeden bij bunq zijn opgelopen tot 2,3 miljard euro, maakte het bedrijf eerder deze maand bekend. Dat is 91 procent meer dan een jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2022 boekte bunq voor het eerst in zijn bestaan een nettowinst. Bunq hoopt nu in Duitsland hard te groeien en internationaal uit te breiden, waarbij spaar- en betaaldiensten de hoofdmoot blijven.

Extra investeerders in bunq heeft Niknam, die meerderheidsaandeelhouder is, niet nodig. In 2021 stapte de Britse investeerder Pollen Street Capital nog in voor een belang van 10 procent, maar nieuwe investeringsrondes zijn voorlopig uitgesloten. "Nee, we zijn nu winstgevend. Ik zou nu ook niet graag afhankelijk willen zijn van externe geldschieters", aldus Niknam. "Maar als ondernemer zou ik het heel mooi vinden om ooit een beursgang te ervaren, maar of dat met bunq is of een van mijn andere ondernemingen is mij om het even."

Meer uit Financieel

ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

9 uur geleden
Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

9 uur geleden
Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

10 uur geleden
Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

BEIJING (ANP) - China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

11 uur geleden
Krant: Sony alleen geïnteresseerd in bezittingen Paramount

NEW YORK (ANP/RTR) - De filmtak van Sony en investeerder Apollo hebben geheimhoudingsovereenkomsten ondertekend die hen in staat stellen de boeken van Paramount te bekijken voorafgaand aan een mogelijk bod op bezittingen van de filmstudio. Maar ze zijn niet meer geïnteresseerd in een overname van Paramount als geheel, heeft The New York Times gehoord van ingewijden.

12 uur geleden
Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd. In de dit weekend aangekondigde bezwaarstap verwijst de luchtvaartmaatschappij naar dezelfde 'balanced-approach-procedure' waarover eerder rond Schiphol veel te doen was.

14 uur geleden
Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

15 uur geleden