Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman Boskalis: Fremantle Highway moest snel naar haven

Topman Boskalis: Fremantle Highway moest snel naar haven

EEMSHAVEN (ANP) - De brand op de Fremantle Highway is heel fel geweest en heeft het vrachtschip dusdanig beschadigd dat het snel naar een haven moest. Dat zegt Peter Berdowski, topman van maritiem dienstverlener Boskalis. Ook de slechte weersvooruitzichten maakten dat het schip spoedig naar een haven moest, zegt hij.

"Het weer op de Noordzee is best wel onstuimig. Dan is het lastig een dood schip op zijn plek te houden. Uit ervaring weten we dat sleepverbindingslijnen bij zwaar weer kunnen breken. Dan kan het schip op drift raken en had het naar de Waddeneilanden kunnen gaan. Dat zou redelijk rampzalig zijn."

SMIT Salvage, een dochterbedrijf van Boskalis, voert met Multraship Towage & Salvage uit Terneuzen de berging van het schip uit. Het schip kwam begin van de middag aan in de Eemshaven in Groningen. De eigenaar van de Fremantle, het Japanse Shoei Kisen Kaisha, wil dat het deel van de lading dat nog intact is uit het schip gehaald wordt, het schip stabiel wordt en gereed komt voor vervolgtransport, aldus de topman. Leendert Muller, managing director van Multraship, laat weten dat er nog dagen geïnspecteerd zal worden: "Alles dat op het schip gebeurt is afhankelijk van de veiligheid aan boord."

Deels ingestort

Het slepen van de Fremantle is volgens Berdowski "ongelooflijk snel gedaan". Boskalis heeft volgens hem wel eens "voor hetere vuren gestaan", maar een brand op een schip met auto's is altijd lastig, omdat branden dan onvoorspelbaar zijn. Bovendien zijn branden door elektrische accu's "notoir grillig". Bijna 500 van de 3784 auto's op het schip waren elektrisch. "Het is een soort drijvende parkeergarage, alles zit dicht op elkaar. Een elektrische auto kun je niet blussen, alleen in water onderdompelen of het vuur laten uitbranden." Daarvoor heeft Boskalis het schip steeds van buitenaf gekoeld door tegen de romp aan te blussen.

"We hebben een inspectie gedaan vanaf dek vijf, het oprijdek. Daaruit bleek dat dek één tot en met vier redelijk onbeschadigd zijn. Maar naarmate je naar boven komt is het erger. Dek acht is heel zwaar beschadigd en deels ingestort. Dat reflecteert hoe fel de brand is geweest", zegt de topman.

Geen tientallen miljoenen

Schade-experts moeten bepalen of het schip total loss is. Vervolgens moet de eigenaar besluiten of het schip naar een werf gesleept wordt, gerepareerd wordt of gesloopt. "Dat kan niet in de Eemshaven", zegt Berdowski. De eigenaar bepaalt waar dat gaat gebeuren.

Schattingen over eventuele schade wilde de topman nog niet geven. "De kosten voor het bergen an sich vallen mee, dan heb je het over een aantal schepen en een aantal dagen. Dat zijn geen tientallen miljoenen."

Meer uit Binnenland

CdK Friesland: ik hoop dat Joost Klein volgend jaar weer meedoet

LEEUWARDEN (ANP) - Arno Brok, de commissaris van de Koning in de provincie Friesland, pleit ervoor Joost Klein volgend jaar weer namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival te sturen. Dat zei hij in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. "Als blijkt dat hij onterecht is gediskwalificeerd, dan hoop ik dat hij zelf de kracht en de ambitie heeft om volgend jaar weer voor Nederland mee te doen", aldus Brok.

2 uur geleden
Zwitserland wint Eurovisie Songfestival, Israël op vijfde plek

MALMÖ (ANP) - Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is op de vijfde plek geëindigd. De Nederlandse Joost Klein zou ook in de finale staan, maar werd op zaterdagmiddag gediskwalificeerd om een incident.

8 uur geleden
Songfestivalbaas deelt Nederlandse jurypunten uit

MALMÖ (ANP) - Songfestivalbaas Martin Österdahl heeft zaterdagavond de punten van de Nederlandse jury bekendgemaakt tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. Onder luid boegeroep maakte hij bekend welke landen punten hebben gekregen. Nikkie de Jager zou dat eigenlijk doen, maar trok zich vlak voor de finale terug omdat het niet goed voelde.

8 uur geleden
Bijna 8000 bezoekers voor Europaparty zonder Nikkie en Joost

LEEUWARDEN (ANP) - Het grote songfestivalfeest Europaparty in het centrum van Leeuwarden trok zaterdagavond op het drukste punt ongeveer 5500 bezoekers. Dit meldt een woordvoerster van de organisatie.

10 uur geleden
NPO maakt mede namens AVROTROS bezwaar tegen diskwalificatie Klein

MALMÖ (ANP) - De NPO heeft mede namens omroep AVROTROS bezwaar gemaakt tegen de diskwalificatie van Joost Klein. Dat heeft de publieke omroep zaterdagavond laten weten. Het bezwaar is kort voor de start van de finale ingediend.

10 uur geleden
Universiteit van Amsterdam maandag weer open

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) opent komende maandag haar gebouwen weer, nadat die door acties vier dagen lang gesloten zijn geweest. Colleges en onderzoek kunnen vanaf maandag weer doorgaan, maakte de universiteit zaterdag bekend.

10 uur geleden
Zo'n 50 Gaza-demonstranten nabij songfestivalfeest Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Zo'n vijftig mensen voeren zaterdagavond in Leeuwarden actie in het kader van Fryslan foar Palestina. Ze dragen Palestijnse vlaggen en scanderen onder meer "Nederland financiert, Israël bombardeert". Op het plein staan krijttekeningen van Palestijnse vlaggen en met verf gespoten teksten als "Palestina will be free" "en Free free Palestine".

10 uur geleden