Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman Boeing noemt cultuur op werkvloer 'verre van perfect'

Topman Boeing noemt cultuur op werkvloer 'verre van perfect'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De cultuur op de werkvloer van Boeing is "verre van perfect", maar de vliegtuigfabrikant boekt wel vooruitgang. Dat zei topman David Calhoun aan het begin van een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat over problemen met de kwaliteitscontroles bij de productie van vliegtuigen. Nadat een Boeing 737 MAX 9 in januari kort na het opstijgen een deurpaneel had verloren, komen steeds meer signalen naar buiten dat het concern het niet zo nauw neemt met veiligheidsvoorschriften.

"Onze cultuur is verre van perfect, maar we ondernemen actie en boeken vooruitgang. We zien de ernst ervan in, zetten ons in voor meer transparantie en verantwoordelijkheidsgevoel en vergroten de betrokkenheid van werknemers", zei Calhoun in zijn openingsverklaring voor een groep senatoren.

Volgens senator Richard Blumenthal is er veel bewijs dat justitie in de VS Boeing moet vervolgen. Hij hekelde ook druk die Boeing op werknemers zou leggen om commerciële doelen te halen. "Dit is een cultuur die nog altijd winsten voorrang geeft, grenzen verlegt en geen rekening houdt met werknemers", zei de voorzitter van de subcommissie die de hoorzitting hield.

Excuses

Calhoun bood nabestaanden van de 346 slachtoffers van twee crashes in 2018 en 2019 met 737 MAX-toestellen ook zijn excuses aan. Hij erkende dat Boeing verantwoordelijk was voor die ongelukken, die werden veroorzaakt door slecht werkende veiligheidsfuncties.

De Boeing-topman kreeg kritische vragen van Blumenthal over de maatregelen die het bedrijf zou hebben genomen om personeel aan te moedigen om misstanden aan te kaarten. Zo zouden sommige klokkenluiders zijn tegengewerkt. Calhoun zei dat Boeing medewerkers heeft ontslagen omdat ze kritische collega's hadden aangepakt, maar hij kon niet zeggen hoeveel. Een andere senator vroeg Calhoun, die later dit jaar aftreedt als hoogste baas bij Boeing, waarom hij niet per direct opstapt.

Nieuwe klokkenluider

De afgelopen maanden stelden meerdere medewerkers of oud-medewerkers dat Boeing bepaalde veiligheidsprocedures niet goed naleefde. Daar is onlangs een nieuwe klokkenluider bij gekomen, werd dinsdag bekend bij de hoorzitting. Een inspecteur van Boeing verklaarde dat het bedrijf het zicht op honderden defecte onderdelen voor de 737 MAX kwijtraakte, waardoor ze mogelijk in nieuwe toestellen terecht zijn gekomen. Hij stelde ook dat Boeing bij controles door luchtvaartautoriteit FAA "met opzet" verhulde dat bepaalde grote onderdelen niet goed waren opgeslagen.

Meer uit Financieel

Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

42 minuten geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

45 minuten geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

2 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

2 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

3 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

3 uur geleden
Reisorganisaties in afrondende fase met afhandelen storingschade

LEUSDEN (ANP) - Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen zijn druk bezig met het op pad helpen van de laatste reizigers die vertraging hebben opgelopen door de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag. Dat was van het weekend nog anders, toen sommige reisorganisaties zeker "10 procent van hun klanten moesten omboeken", zegt directeur Frank Radstake van reisbranchevereniging ANVR.

4 uur geleden