Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman AstraZeneca: we hebben de winnende formule gevonden

Topman AstraZeneca: we hebben de winnende formule gevonden

LONDEN (ANP/AFP) - Het farmaciebedrijf AstraZeneca dat samen met de Universiteit van Oxford aan een coronavaccin werkt, heeft een "winnende formule" voor de werkzaamheid gevonden. Dat zegt topman Pascal Soriot van het Brits-Zweedse bedrijf in een zondag gepubliceerd interview met de krant The Sunday Times.

Het vaccin, dat momenteel wordt geëvalueerd door de Britse toezichthouder, biedt volgens hem "100 procent bescherming" tegen ernstige vormen van de ziekte Covid-19. "We denken dat we de winnende formule hebben gevonden en hoe we een effectiviteit kunnen bereiken die, met twee doses, net zo hoog is als elke andere", zegt Soriot. Hij voegde eraan toe dat testen zullen aantonen dat zijn vaccin een effectiviteit heeft die gelijk is met de 95 procent van Pfizer-BioNTech en de 94 procent van Moderna.

De Britse regering meldde op 23 december dat de ontwikkelaars van AstraZeneca en Oxford alle gegevens over het middel hebben ingediend bij de Britse medicijnenwaakhond MHRA. Volgens The Sunday Telegraph wordt naar verwachting op maandag 4 januari het groene licht gegeven om het vaccin te verspreiden.

Eerder kwam uit verschillende testen naar voren dat het vaccin van AstraZenecca een gemiddelde effectiviteit had van 70 procent. Maar dat steeg later naar 90 procent, afhankelijk van de dosering.

Nederland en andere Europese landen hebben in oktober alvast 300 miljoen doses besteld bij AstraZeneca, die worden afgenomen als het vaccin zich daadwerkelijk heeft bewezen. De Europese Commissie heeft soortgelijke deals gesloten met vijf andere vaccinmakers.

Meer uit Gezond

Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

LEIDEN (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt Pharming zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen.

1 dag geleden
Internist Maasstad uit beroep gezet om betasten coassistenten

AMSTERDAM (ANP) - Een internist die werkte voor het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam raakt de registratie voor zijn beroep kwijt, omdat hij zich seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen tijdens een les aan drie vrouwelijke coassistenten. Dat melden het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en het ziekenhuis. Hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen.

1 dag geleden
Bestrijding tuberculose in Europa laat te wensen over

STOCKHOLM (ANP) - De bestrijding van tuberculose in Europa verloopt niet zoals zou moeten, ook al hebben we er eigenlijk wel de middelen voor. Dat zeggen het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Regionaal Bureau voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We zijn nu nog "ver verwijderd" van de gewenste vermindering vóór 2030 van het aantal gevallen met 80 procent en het aantal sterfgevallen met 90 procent.

1 dag geleden
Wachttijd ggz daalt niet, nog steeds wachten tienduizenden te lang

DEN HAAG (ANP) - De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg dalen niet, ondanks inzet van regionale partijen. Uit de recentste cijfers blijkt dat bijna 84.000 mensen wachten op een aanmeldgesprek of behandeling, ruim de helft daarvan wacht langer dan de afgesproken norm van maximaal veertien weken. Dit melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

2 dagen geleden
Kosten diabetesmedicijnen vorig jaar met 19 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse apotheken deelden vorig jaar aan bijna 910.000 mensen diabetesmedicatie uit, bijna 40.000 meer dan in 2021. De kosten namen zelfs met bijna 48 miljoen euro toe tot bijna 300 miljoen. Dat is dus dik 19 procent meer, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad.

2 dagen geleden
GGD-medewerkers krijgen 'nare berichten' over Lentekriebelweek

UTRECHT (ANP) - GGD-medewerkers krijgen deze week "nare berichten" over de Week van de Lentekriebels, laat een woordvoerster van de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Of er ook medewerkers bedreigd worden kan ze niet direct zeggen.

2 dagen geleden
Coronazalen van ziekenhuizen lopen snel leeg

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt steeds sneller. In de afgelopen dag zijn netto 92 bedden vrijgekomen. Dat is de grootste daling sinds 11 januari. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 714 mensen die positief getest zijn op het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 27 februari, bijna een maand geleden.

2 dagen geleden