Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman Accell gelooft niet in kwade opzet bij problemen Babboe

Topman Accell gelooft niet in kwade opzet bij problemen Babboe

HEERENVEEN (ANP) - Het kwaliteitssysteem van het geplaagde bakfietsenmerk Babboe functioneerde slecht, maar topman Tjeerd Jegen van moederbedrijf Accell gelooft "niet dat hier met kwade opzet dingen zijn gebeurd". Dat heeft Jegen gezegd in een interview in Het Financieele Dagblad. Babboe is eerder dit jaar in opspraak geraakt doordat verschillende bakfietsmodellen onveilig bleken. Naar die kwestie loopt ook een strafrechtelijk onderzoek.

"Over het strafrechtelijk onderzoek kan ik niets zeggen", geeft Jegen aan in de krant. "Zelf zijn we met een feitenonderzoek gestart naar wat er fout is gegaan. Dat is nog niet afgerond."

Jegen stelt dat hij dus nog geen "harde conclusies" kan geven. "Maar wat ik tot nu toe heb gezien is een bedrijf dat klanttevredenheid zo belangrijk vond, dat elke klant individueel zo snel mogelijk werd geholpen. De klant moest weer kunnen rijden, dat was het doel."

Kapotte frames

Volgens de Accell-topman, die eerder aan het hoofd stond van winkelketen HEMA, was het probleem dat dit niet leidde tot een diepere analyse van de problemen bij Babboe. "Bij een normaal functionerend kwaliteitssysteem gebeurt dit wel."

RTL Nieuws kwam eerder met opnames van vermeende Babboe-medewerkers die kapotte frames in bestelbusjes verstopten. Maar Jegen wil op basis daarvan geen conclusies trekken en vindt dat de lopende onderzoeken antwoorden moeten bieden. Volgens hem is het "tegenwoordig makkelijk om met opnames die je misschien niet helemaal goed uitlegt" dingen in een "bepaald daglicht te zetten".

Terugroepactie

De problemen bij Babboe kosten Accell veel geld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verplichtte het merk eerder dit jaar veel bakfietsen terug te roepen en verbood Babboe nieuwe fietsen te verkopen. Tegen de krant zegt Jegen dat de kosten voor het inspecteren, repareren en vervangen van de bakfietsen naar schatting 50 miljoen euro bedragen.

De terugroepactie is nog niet afgerond. Volgens Jegen heeft Babboe zo'n 7500 fietsen opgehaald bij klanten. Het bedrijf heeft inmiddels zo'n 2750 fietsen geïnspecteerd. Bijna achthonderd mensen hebben tot nu toe een vervangend exemplaar gekregen, becijfert de topman in het FD.

Accell zelf gaat ook door een moeilijke periode door de nasleep van de coronapandemie op de fietsenmarkt. De fabrikant, die tevens eigenaar is van fietsmerken als Batavus en Sparta, kampt met een schuld van meer dan een miljard euro. Jegen onderhandelt nu met geldverstrekkers over sanering van schulden.

Meer uit Financieel

Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

19 minuten geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

24 minuten geleden
Hogere winst Harley-Davidson door meer verkopen duurdere motoren

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 16 procent meer motoren verkocht, vooral de duurdere en meer winstgevende modellen waren in trek. Ook de winst ging omhoog, maakte de Amerikaanse motorfabrikant bekend.

56 minuten geleden
Ook miljoenenboete van Britse waakhond voor cryptobeurs Coinbase

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse toezichthouder op de financiële markten FCA geeft cryptobeurs Coinbase een boete van ruim 4 miljoen euro. Coinbase kreeg vorig jaar ook al een miljoenenboete van De Nederlandsche Bank (DNB).

1 uur geleden
Shell bouwt grote waterstoffabriek in Duitsland

KEULEN (ANP) - Shell gaat een grote waterstoffabriek in Duitsland bouwen. Het concern heeft daarover een definitief investeringsbesluit genomen. De zogeheten elektrolyser van 100 megawatt op de productielocatie in Keulen is naar verwachting in 2027 klaar voor gebruik.

1 uur geleden
Nieuwe handelsovereenkomst Europese Unie en Singapore

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Singapore hebben donderdag een digitale handelsovereenkomst gesloten. Hierin zijn bindende regels opgenomen die het digitale consumentenvertrouwen moeten vergroten en belemmeringen voor digitale handel moeten wegnemen en voorkomen. Dat hebben Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel) en de Singaporese handelsminister Grace Fu donderdag tijdens een persbijeenkomst bekendgemaakt.

2 uur geleden
Chauffeur zomerpendelbus weet tachograaf beter te bedienen

UTRECHT (ANP) - Nog lang niet alle chauffeurs van zomerpendelbussen maken op de juiste manier gebruik van de tachograaf, waarmee rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand moeten worden bijgehouden. Toch ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een flinke verbetering in de bediening van het apparaat.

2 uur geleden