Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topfunctionarissen VS: ons land doet weer mee op klimaatgebied

Topfunctionarissen VS: ons land doet weer mee op klimaatgebied

GLASGOW (ANP/AFP) - De Verenigde Staten willen op de internationale klimaattop COP26 laten zien dat ze weer het voortouw nemen bij de aanpak van klimaatverandering. Klimaatgezant John Kerry zei dat het doel is "om bij het vertrek uit Glasgow het internationale ambitieniveau fors te hebben verhoogd", zodat de wereld beter in staat is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad ten opzichte van pre-industriële tijden.

Kerry wees op de "zware" delegatie die zijn land naar het Verenigd Koninkrijk stuurt voor COP26. Die bestaat uit ministers, hoofden van overheidsdiensten en tientallen parlementsleden. President Joe Biden wordt er maandag verwacht en vliegt een dag later weer terug naar de VS. Anders dan zijn voorganger Donald Trump ziet hij de aanpak van klimaatverandering als een van zijn speerpunten.

Klimaatadviseur Gina McCarthy zei tegen de pers dat Biden en zijn topfunctionarissen tijdens COP26 een duidelijke boodschap gaan afgeven. "De VS doen weer mee. We zijn terug. En we hopen de wereld te mobiliseren om de klimaatcrisis aan te pakken."

Ondanks de grote internationale klimaatambities van Biden, komt zijn binnenlandse klimaatagenda maar moeilijk van de grond. Het lukte de Democraat in aanloop naar COP26 niet om ambitieuze klimaatplannen door het Amerikaanse Congres te loodsen. De plannen worden niet gesteund door de Republikeinen en ook sommige Democraten liggen dwars.

Klimaatbeleid ligt in de VS al tientallen jaren politiek gevoelig. President Bill Clinton steunde het Kyoto Protocol uit 1997. Zijn opvolger George W. Bush trok vervolgens de handen af van dat akkoord. De VS sloten zich onder president Barack Obama aan bij het klimaatverdrag van Parijs uit 2015. Zijn opvolger Donald Trump draaide dat later weer terug. Dat besluit is vervolgens weer ongedaan gemaakt door Biden.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden