Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Topevenementen als Wimbledon en Aken doorstaan dit wel'

'Topevenementen als Wimbledon en Aken doorstaan dit wel'

AKEN (ANP) - De grootste sportevenementen van Europa die van de kalender verdwenen wegens de gevolgen van de coronacrisis blijven vermoedelijk wel bestaan. Denk bijvoorbeeld aan Wimbledon, de Giro of Roland Garros. Dat zegt de Nederlander Frank Kemperman, directeur van zo'n evenement, het hippische CHIO van Aken. "Maar het moet natuurlijk niet veel vaker voorkomen."

Kemperman werkt bij één van Duitslands grootste sportevenementen in uitgerekend één van de zwaarst getroffen gebieden van het land, Noordrijn-Westfalen. Het verging hem als zovelen. "Zoals eigenlijk iedereen reageerden wij aanvankelijk ook met: geen paniek, het valt allemaal wel mee", blikt hij terug. "Zoals in Italië? Nee, dat gebeurt hier niet."

Kemperman: "Dan ga je het ineens merken. Mensen die je kent, die bedrijven hebben, betrokken zijn, worden ziek. Dan is het ineens schrikken. Dan zie je dat het niet meer is te houden. Als evenement is het dan vooral van belang de schade beperkt te houden. Vorige week hebben we definitief gezegd, het gaat voorlopig niet door. Achter de schermen waren we daar met alle partijen al langer mee bezig."

Iedereen wil helpen

Vervolgens treedt voor toernooien van het grootste kaliber een mechanisme in werking. Kemperman: "Of we 'to big to fall' zijn durf ik niet te zeggen. We hebben 30, 40 mensen in vaste dienst. Maar gelukkig zijn we gezond en kunnen we een klapje aan. Verder ben je afhankelijk van anderen. Hoe reageren sponsoren, wat doen al die mensen die al kaarten hebben gekocht. Iedereen wil helpen is onze ervaring. De topevenementen overleven daarom vermoedelijk wel."

Kemperman: "We willen overleven in deze wereld. Maar straks willen we samen weer naar de film, het restaurant, eens de hand van iemand vasthouden, of ja, samen naar een sportwedstrijd. Daarom moeten we zo gauw het weer kan hard aan het werk gaan om alles overeind te houden. Want natuurlijk gaat het ook om de economie. Dat realiseert iedereen zich gelukkig ook."

3 miljard

Neem alleen de paardenwereld, waarin in Nederland al rond de 3 miljard euro per jaar omgaat. In Duitsland is dat een veelvoud. "Om deze discipline draait een omvangrijke economie met heel veel geld", aldus Kemperman. "Dat ligt allemaal stil. In geen enkele manege wordt nog les gegeven, er wordt geen paard verkocht, de horeca kan zijn tent niet meer opslaan bij onze evenementen. Dat alles moet weer op gang komen."

Kemperman hoopt met Aken dit jaar naar een later tijdstip te kunnen uitwijken. "Het is het beste scenario. Voor onze sponsoren, voor de toeschouwers en deelnemers, maar ook de hotels en de leveranciers in de buurt kunnen dan nog wat geld verdienen. We kijken nu naar de kalender of het gaat lukken."

Meer uit Sport

Shorttrackers zonder Knegt naar wereldbeker in Montreal

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse shorttrackers reizen zonder routinier Sjinkie Knegt naar de eerste wereldbekerwedstrijd die van 20 tot en met 22 oktober wordt verreden in het Canadese Montreal. De 34-jarige Fries is niet geselecteerd door de selectiecommissie van schaatsbond KNSB. Bij de shorttracksters hebben de 16-jarige Angel Daleman en de 19-jarige Diede van Oorschot een plek in het team gekregen.

7 minuten geleden
Wielrenster Wiebes eerste Europees kampioene gravel

OUD-HEVERLEE (ANP) - Lorena Wiebes is Europees kampioene gravelrijden. De Nederlandse wielrenster kwam als tweede over de finish in het Belgische Oud-Heverlee, maar omdat de winnares Tiffany Cromwell Australische is, krijgt zij geen prijs. Wiebes is de eerste Europees kampioene ooit.

1 uur geleden
Turner Schmidt kan geluk niet op na behalen olympisch ticket

ANTWERPEN (ANP) - Turner Casimir Schmidt (27) is dolblij dat de Nederlandse ploeg erin geslaagd is om een olympisch teamticket af te dwingen. Schmidt, die twee keer de Spelen miste, hoopt dat hij er in Parijs ook daadwerkelijk bij kan zijn.

2 uur geleden
Brons voor Nederlandse beachkoppels in Parijs

PARIJS (ANP) - Beachkoppels Alexander Brouwer/ Robert Meeuwsen en Katja Stam/Raïsa Schoon hebben het Elite16-toernooi in Parijs met een bronzen medaille afgesloten. In de strijd om de derde plaats versloegen Brouwer en Meeuwsen de Oostenrijkers Julian Hörl en Alexander Horst met 18-21 21-18 15-13. In halve finales waren de Nederlandse finalisten van vorig jaar zaterdag niet opgewassen tegen het Tsjechische duo Ondrej Perusic en David Schweiner: 21-16 21-15.

2 uur geleden
Turners grijpen olympisch teamticket bij WK

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turners hebben zich bij de WK in Antwerpen verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs. Casimir Schmidt, Loran de Munck, Bart Deurloo, Jordi Hagenaar en Jermain Grünberg kwamen tot een teamtotaal van 246,028 punten. Daarmee eindigden ze in de kwalificaties als elfde. Een plek bij de beste twaalf was nodig om een olympisch teamticket af te dwingen.

3 uur geleden
Tennisster Rus snel uitgeschakeld bij toernooi in Beijing

BEIJING (ANP) - Tennisster Arantxa Rus is in de eerste ronde uitgeschakeld bij het toernooi in Beijing. De beste Nederlandse speelster van de wereldranglijst (51e) was niet opgewassen tegen Linda Fruhvirtova. De 18-jarige Tsjechische won de partij met 6-0 6-3.

5 uur geleden
Nederlandse turners zakken naar voorlopige tiende plek op WK

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turners staan met nog één subdivisie te gaan op de voorlopige tiende plek in het landenklassement bij de WK turnen. De ploeg van bondscoach Dirk van Meldert, die zaterdagavond nog achtste stond, is twee plekken gezakt door sterke optredens van Canada en Zwitserland. Een plek bij de beste twaalf landenteams levert Oranje een olympisch teamticket op. Bij een klassering tussen plek dertien en vijftien krijgt Nederland één individueel startbewijs voor de Olympische Spelen.

5 uur geleden