Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topdirigent Van Zweden viert 60e in Concertgebouw zonder publiek

Topdirigent Van Zweden viert 60e in Concertgebouw zonder publiek

AMSTERDAM (ANP) - Topdirigent Jaap van Zweden, chef van het New York Philharmonic en van het Hong Kong Philharmonic, viert zaterdag zijn zestigste verjaardag in het Concertgebouw in Amsterdam.

Het programma NTR ZaterdagMatinee presenteert de in Amsterdam geboren maestro daar met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor in een uitvoering van Beethovens opera Fidelio. De concertante uitvoering zal in de Grote Zaal via de radio, NPO Radio 4, ten gehore worden gebracht vanaf 14.15 uur. Het complete concert zal op zondagavond vanaf 19.10 uur via televisie, NPO 2, nog eens worden uitgezonden.

Fidelio oder Die Eheliche Liebe is de enige opera die Ludwig van Beethoven schreef. De première vond plaats in 1805 in Wenen. Het is deze maand 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Aanvankelijk werd echter voor de verjaardag de Götterdämmerung van Richard Wagner overwogen, maar dat is onder de huidige coronaregels niet te doen. Zelf voor het betreden van het podium zijn regels.

De coronabeperkingen maken ook dat Van Zweden het concert alleen met musici en technici beleeft, zelfs familie en vrienden van de jarige job kunnen er niet bij zijn.

Meer uit Binnenland

Oekraïense vlag gehesen bij Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Oekraïense vlag is zaterdagochtend in top gehesen bij de Tweede Kamer. Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

1 uur geleden
Mark Rutte richt zich in video tot Oekraïners na twee jaar oorlog

DEN HAAG (ANP) - "Jullie zijn niet alleen. Wij staan achter jullie", zegt demissionair premier Mark Rutte in een Engelstalige videoboodschap aan de Oekraïners. Zaterdag is het precies twee jaar geleden dat Rusland het land binnenviel.

1 uur geleden
Meerdere bijeenkomsten ter herdenking van begin oorlog Oekraïne

UTRECHT (ANP) - Op meerdere plekken in het land komen zaterdag mensen samen om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne, die precies twee jaar geleden begon. Zo is er in Utrecht aandacht voor de vluchtelingen van de oorlog.

6 uur geleden
Klimaatactivisten willen ondanks verbod A10 blokkeren

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.

6 uur geleden
Jaar van de draak verwelkomd tijdens viering Chinees Nieuwjaar

DEN HAAG (ANP) - Het Chinees Nieuwjaar wordt zaterdag gevierd. In het centrum van Den Haag is het de hele dag feest. Het is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur en vindt altijd eind januari of begin februari plaats. Het jaar 4722 staat in het teken van de draak.

6 uur geleden
Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij uit kabinet stapte

DEN HAAG (ANP) - Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.

9 uur geleden
Brennerautobahn weer open, vakantiegangers kunnen naar huis

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

9 uur geleden