Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Topcompetities in amateurvoetbal liggen er definitief uit'

'Topcompetities in amateurvoetbal liggen er definitief uit'

AMSTERDAM (ANP) - De competities in de top van het amateurvoetbal voor senioren liggen er definitief uit. Dat zegt Ad Westerhof, als voorzitter van de Amsterdamse tweede divisieclub AFC verantwoordelijk voor één van de grootste verenigingen van Nederland. "Het is klaar", aldus Westerhof na de beslissing van het kabinet een dag eerder. "Ons eerste elftal had begin maart weer in training gemoeten. Dat gaat niet gebeuren."

Westerhof is blij met de beslissing dat spelers tot 27 jaar (was tot 18) weer in groepsverband mogen trainen. "Maar we hebben ook een paar jongens van 28 in de selectie. En nog een paar van boven de dertig. Die mogen nog niet meedoen. Met een half elftal kunnen we het seizoen straks niet hervatten. De hele groep heeft zeker een maand, vijf weken van gezamenlijke training nodig. Dat zit er niet meer in."

Westerhof gaat er wel van uit dat er dit seizoen nog gevoetbald wordt. "Daar geloof ik in. Het weer wordt beter, dat helpt. De KNVB is nog bezig met competities voor onder 23 jaar, en onder 21 jaar. De jeugd heeft natuurlijk wel steeds kunnen trainen, die zijn voldoende fit om weer wedstrijden te spelen. Met het eerste elftal gaan we kijken of een regionale competitie nog mogelijk is, met minder reisafstanden. Daar zouden we nu heel blij mee zijn."

Westerhof had niet anders verwacht dan dat de mogelijkheden slechts zeer beperkt zouden verbeteren. "We weten nu zo langzamerhand wel hoe de vlag erbij hangt. Ik heb het gevoel dat ik sta te springen in een lift die naar beneden gaat. Hoe hoog ik ook spring, ik kom straks gewoon op de grond terecht. We willen de spanning, de uitwedstrijden in de dorpen, de competitie, maar het is helaas niet mogelijk."

Het definitieve einde van de competitie in de Tweede Divisie kost de club opnieuw veel geld, ook los nog van de inkomsten uit kantine en kaartverkoop. Westerhof: "We hebben natuurlijk contracten met ESPN, maar die kan nu onze wedstrijden niet uitzenden. Dat is voor alle clubs heel jammer. Maar we wanhopen niet, er komt ongetwijfeld een nieuw contract voor volgend seizoen. En ondanks alles heeft de crisis ook voordelen. We staan al acht maanden bovenaan en zijn al twee jaar kampioen. Daar zie ik voorlopig nog geen veranderingen in komen."

AFC is een vereniging met zo'n 2200 leden, onder wie 1300 jeugdleden. De club levert jaarlijks tientallen spelers aan het betaalde voetbal.

Meer uit Voetbal

Vicepresident Argentinië slaat terug na racismerel voetballers

BUENOS AIRES (ANP) - Vicepresident Victoria Villarruel van Argentinië heeft hard teruggeslagen in de racismerel rond het nationale voetbalteam van Argentinië. Voetballer Enzo Fernández plaatste een video in de nasleep van de door Argentinië gewonnen finale van de Copa América, waarin de spelers, onder wie hijzelf, een racistisch lied zingen.

1 uur geleden
AZ ziet Australische keeper Ryan naar AS Roma gaan

ROME (ANP) - AZ ziet de Australische keeper Mathew Ryan vertrekken naar AS Roma. De 32-jarige doelman tekende begin 2023 voor anderhalf jaar in Alkmaar.

13 uur geleden
Celstraf van acht maanden voor onlineracisme tegen spelers Real

MADRID (ANP/BELGA) - Een Spaanse rechter heeft een man een celstraf van acht maanden opgelegd omdat hij racistische boodschappen online had verspreid gericht aan Real Madrid-spelers Vinícius Júnior en Antonio Rüdiger. Dat heeft Real woensdag bevestigd.

15 uur geleden
Heitinga assistent van trainer Slot bij Liverpool

LIVERPOOL (ANP) - John Heitinga wordt een van de assistenten van hoofdtrainer Arne Slot bij Liverpool. De 40-jarige oud-verdediger speelde als voetballer voor Everton, de rivaal en stadgenoot van Liverpool.

18 uur geleden
Nederlandse voetbalsters bij loting EK in pot 3

LAUSANNE (ANP) - De Nederlandse voetbalsters kunnen in de groepsfase van het komende Europees kampioenschap zware tegenstanders treffen. Het elftal van bondscoach Andries Jonker zit maandag 16 december tijdens de loting in Lausanne in pot 3, meldt de UEFA.

19 uur geleden
Heerenveen-speler Ali met Irak naar Olympische Spelen

HEERENVEEN (ANP) - Sc Heerenveen kan voorlopig niet beschikken over Hussein Ali. De 22-jarige verdediger is door de Iraakse voetbalbond opgeroepen voor de Olympische Spelen in Parijs. Begin dit jaar kon Heerenveen ook al een tijdje geen beroep doen op Ali, toen door de Azië Cup.

20 uur geleden
Middenvelder Modric (38) jaar langer door bij Real Madrid

MADRID (ANP) - Luka Modric gaat nog een seizoen door met voetballen. De middenvelder van Real Madrid heeft bijgetekend tot de zomer van volgend jaar. De 38-jarige Kroaat won in zijn voorgaande twaalf seizoenen in Madrid 26 prijzen, waaronder zes Champions Leagues.

20 uur geleden