Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topbestuurders hebben volgens FNV nu al minimum jaarloon verdiend

Topbestuurders hebben volgens FNV nu al minimum jaarloon verdiend

UTRECHT (ANP) - Topbestuurders van bedrijven als Shell, PostNL, Randstad en Philips hebben sinds de jaarwisseling al het jaarloon verdiend dat iemand met het minimumloon zou verdienen. Daarop vestigt vakbond FNV de aandacht vanwege Fat Cat Day, een uit Engeland overgewaaid fenomeen waarbij wordt bijgehouden op welke dag de inkomsten van topmannen en -vrouwen het gemiddelde Britse jaarsalaris overtreffen.

Gemiddeld zouden de volgens FNV veertien invloedrijkste bestuurders in het Nederlandse bedrijfsleven vrijdag al meer hebben verdiend dan een minimumloner in een jaar. Het gaat hier wel om schattingen op basis van hun eerdere beloningen. Koplopers zijn de topman van medisch technologiebedrijf Philips Frans van Houten, Shell-baas Ben van Beurden en topman Frans Muller van supermarktconcern Ahold Delhaize. Zij hadden in de ochtend van 2 januari al een jaarsalaris van een werknemer met het wettelijk minimumloon verdiend. Dat bij komt bij een fulltime dienstverband uit op 20.700 euro voor mensen boven de 21 jaar.

Andere bestuurders in de lijst staan onder andere aan het hoofd van de banken ING en Rabobank, chemieconcern DSM, luchthaven Schiphol en KLM. Volgens de vakbond loopt de ontwikkeling van de koopkracht van mensen met een minimumloon al jaren achter op die van de gemiddelde werknemer. Hoewel de hoogte van het wettelijk minimumloon een politieke zaak is, roept FNV de veertien grootverdieners op om de lonen van hun eigen werknemers te verhogen tot minimaal 14 euro per uur voor zover dat nog niet het geval is.

FNV selecteerde de invloedrijkste bazen onder andere op basis van de vertegenwoordiging van hun bedrijven binnen het bestuur van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ook keek de vakbond naar de contacten die ze hebben met bewindslieden en hun positie op de lijst van invloedrijkste Nederlanders van de Volkskrant.

Meer uit Financieel

Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

30 minuten geleden
VDL gaat in Breda fietsframes produceren

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL gaat zich vanaf later dit jaar bezighouden met het produceren van fietsframes. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf zegt als alternatief te willen gaan optreden voor de producten die nu nog vooral uit Aziƫ komen. Er moeten per jaar 70.000 aluminium frames van de band in de fabriek in Breda gaan rollen.

1 uur geleden
Expert: benzineprijs stijgt pas over paar weken door accijns

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten hoeven zich de komende weken geen zorgen te maken over grote prijsstijgingen aan de pomp. Marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers verwacht niet dat de productiebeperking door oliekartel OPEC+ gaat zorgen voor veel duurdere olie. Een veel grotere invloed gaat het verhogen van de accijnzen per 1 juli hebben, waardoor de benzineprijs met ongeveer 14 cent omhoogschiet.

1 uur geleden
Krant: grote banken VS moeten hogere buffers gaan aanhouden

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Grote Amerikaanse banken zullen waarschijnlijk hun buffers om tegenslagen op te vangen moeten verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street op basis van anonieme bronnen. Na het omvallen van een aantal kleinere regionale banken eerder dit jaar zullen de kapitaaleisen van de grootbanken met gemiddeld 20 procent worden opgevoerd door de aankomende strengere regelgeving, aldus de bronnen.

2 uur geleden
Boete van 400.000 euro voor gokbedrijf Bingoal

DEN HAAG (ANP) - Aanbieder van sportweddenschappen Bingoal heeft een boete van 400.000 euro gekregen van de Kansspelautoriteit (Ksa). Volgens de toezichthouder heeft de onderneming, ook bekend als de naamgever van het Bingoal-stadion van voetbalclub ADO Den Haag, zich in reclame-uitingen gericht op jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, en dat is verboden.

2 uur geleden
Brussel vraagt techbedrijven aan te merken wat met AI is gemaakt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt internetbedrijven om met onmiddellijke ingang te vermelden of een foto, filmpje of tekst met kunstmatige intelligentie (AI) is gemaakt. Zij wil die afspraak opnemen in de vrijwillige gedragscode waaraan bijvoorbeeld Google en Meta zich houden. Dat kan "meteen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova, terwijl officiƫle Europese regels pas na de zomer ingaan.

2 uur geleden
Kleine winst voor AEX, Viaplay keldert na waarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht vooruit. Beleggers deden het rustig aan na de stevige winsten van vrijdag. Nu het gevaar voor wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken, wordt op de beursvloeren vooral uitgekeken naar de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken later deze maand.

3 uur geleden