Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topbankier waarschuwt voor 'onbedoelde gevolgen' SWIFT-sancties

Topbankier waarschuwt voor 'onbedoelde gevolgen' SWIFT-sancties

NEW YORK (ANP) - De uitsluiting van een aantal Russische banken van het interbancaire communicatiesysteem SWIFT kan "onbedoelde gevolgen" hebben, onder meer dat Rusland erin slaagt om met een manier te komen om de sanctie te omzeilen. Daarvoor waarschuwt Jamie Dimon, de topman van de grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase en een grote naam in de financiële wereld.

In een interview met Bloomberg Television heeft Dimon aangegeven dat de sancties die tegen Rusland zijn afgekondigd wel "zeer gericht, zeer specifiek, zeer zuiver" zijn. Maar zijn bank was eind vorige week een van de grote Wall Street-firma's die de Amerikaanse overheid adviseerden om Rusland niet buiten te sluiten van SWIFT. Dit omdat zo'n maatregel de wereldeconomie flink zou kunnen schaden.

Door bepaalde Russische banken uit te sluiten, verliezen die volgens de Europese Unie en de Verenigde Staten de toegang tot het mondiale financiële systeem. Het doel is om ze zodanig af te knijpen dat de oorlogskas van Poetin wordt geblokkeerd. Eerder klonk de roep om alle Russische banken uit te sluiten. Maar dat brengt ook grotere schade voor westerse economieën met zich mee, al is het maar doordat exporteurs aan Rusland betalingen mislopen en het moeilijker wordt voor gas te betalen.

SWIFT verzorgt de beveiligde uitwisseling van berichten voor betaalopdrachten en andere soorten transacties tussen meer dan 11.000 banken wereldwijd. Dit maakt snel internationaal financieel verkeer mogelijk, met dagelijks miljoenen berichten tussen banken. Bekend is dat Rusland al enige tijd aan een alternatief werkt voor SWIFT. Ze hebben al een eigen systeem en willen dat graag koppelen met een Chinees systeem. Het Russische systeem zou door een uitsluiting aan belang kunnen winnen en daarmee de positie van SWIFT ondermijnen.

Inmiddels sluiten steeds meer landen zich aan bij het weren van bepaalde Russische banken uit SWIFT. Ook Taiwan heeft inmiddels laten weten mee te doen. Ook heeft de eilandstaat humanitaire hulp naar Oekraïne gestuurd, naar eigen zeggen om steun te betuigen aan het internationale "democratische kamp".

Meer uit Financieel

CBS: veel minder goederen uit Rusland in zeehavens, meer uit VS

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van goederen uit Rusland in Nederlandse zeehavens daalde vorig jaar hard. Vanuit de Verenigde Staten kwamen juist veel meer goederen Nederlandse havens binnen. Zo verdubbelde de hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit dat land, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

1 uur geleden
Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

3 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

5 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

7 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

7 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

8 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

9 uur geleden