
Topambtenaar EU: lidstaten moeten nog niet stoppen met coronasteun
BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Lidstaten van de Europese Unie doen er goed aan de subsidiekraan niet te snel dicht te draaien in de nasleep van de coronacrisis. Zelfs bedrijven die de crisis hebben overleefd zonder overheidssteun kunnen nog last krijgen als coronamaatregelen weer aangescherpt worden. Dat vindt Olivier Guersent, topambtenaar bij de afdeling van de Europese Commissie die gaat over de handhaving van de Europese mededingingsregels.
Volgens Guersent zou het een vergissing zijn als staatssteun stopgezet wordt voordat het duidelijk is hoe goed Europese lidstaten de verspreiding van het virus aanpakken of als er een nieuwe variant opduikt waar nog geen vaccin voor is. "We hadden allemaal gehoopt te weten waar dit eindigt, maar we zijn er nog niet", zegt Guersent in een interview met persbureau Bloomberg.
De Europese Unie neemt binnenkort een besluit of coronasteun na het einde van het jaar moet doorlopen. De coronasteun valt onder de Europese regels over staatssteun, die de EU in maart versoepelde toen de crisis uitbrak. Lidstaten bepalen zelf hoe ze staatssteun geven, maar moeten zich hiervoor wel aan het tijdelijke kader houden dat de EU opgesteld heeft. De opschorting van de regels voor staatssteun loopt voorlopig tot eind dit jaar.
3 biljoen euro aan steun
Tot dusver hebben overheden bedrijven voor opgeteld 3 biljoen euro kunnen steunen om economieën te helpen de coronacrisis door te komen. Toezichthouders hebben voorgesteld om tegen juni volgend jaar de programma's voor steun te laten eindigen.
Hoewel de EU op enig moment wel moet stoppen met de steun, zou de unie overheden meer speelruimte kunnen geven om investeringssteun te geven voor het innoveren van bijvoorbeeld de gezondheidszorg, zei Guersent. Staatssteun is volgens hem afhankelijk van besluiten van ministers van Financiën en de centrale banken, zei hij. "Je kunt niet een flexibel beleid voor staatssteun erop nahouden en tegelijkertijd tegen overheden zeggen dat ze terug naar normaal moeten en zich moeten houden aan de strikte regels van de EU", vindt Guersent.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.
5 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
11 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.
13 uur geleden