Topambtenaar EU: lidstaten moeten nog niet stoppen met coronasteun
BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Lidstaten van de Europese Unie doen er goed aan de subsidiekraan niet te snel dicht te draaien in de nasleep van de coronacrisis. Zelfs bedrijven die de crisis hebben overleefd zonder overheidssteun kunnen nog last krijgen als coronamaatregelen weer aangescherpt worden. Dat vindt Olivier Guersent, topambtenaar bij de afdeling van de Europese Commissie die gaat over de handhaving van de Europese mededingingsregels.
Volgens Guersent zou het een vergissing zijn als staatssteun stopgezet wordt voordat het duidelijk is hoe goed Europese lidstaten de verspreiding van het virus aanpakken of als er een nieuwe variant opduikt waar nog geen vaccin voor is. "We hadden allemaal gehoopt te weten waar dit eindigt, maar we zijn er nog niet", zegt Guersent in een interview met persbureau Bloomberg.
De Europese Unie neemt binnenkort een besluit of coronasteun na het einde van het jaar moet doorlopen. De coronasteun valt onder de Europese regels over staatssteun, die de EU in maart versoepelde toen de crisis uitbrak. Lidstaten bepalen zelf hoe ze staatssteun geven, maar moeten zich hiervoor wel aan het tijdelijke kader houden dat de EU opgesteld heeft. De opschorting van de regels voor staatssteun loopt voorlopig tot eind dit jaar.
3 biljoen euro aan steun
Tot dusver hebben overheden bedrijven voor opgeteld 3 biljoen euro kunnen steunen om economieën te helpen de coronacrisis door te komen. Toezichthouders hebben voorgesteld om tegen juni volgend jaar de programma's voor steun te laten eindigen.
Hoewel de EU op enig moment wel moet stoppen met de steun, zou de unie overheden meer speelruimte kunnen geven om investeringssteun te geven voor het innoveren van bijvoorbeeld de gezondheidszorg, zei Guersent. Staatssteun is volgens hem afhankelijk van besluiten van ministers van Financiën en de centrale banken, zei hij. "Je kunt niet een flexibel beleid voor staatssteun erop nahouden en tegelijkertijd tegen overheden zeggen dat ze terug naar normaal moeten en zich moeten houden aan de strikte regels van de EU", vindt Guersent.
Meer uit Financieel
ARLINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en vakbond IAM zijn er niet in geslaagd om tot een overeenkomst te komen. Boeing zei dinsdag het loonaanbod voor de ongeveer 33.000 stakende fabrieksmedewerkers in te trekken en meldde dat er geen verdere onderhandelingen met de vakbondsvertegenwoordigers gepland staan.
16 minuten geledenHAMILTON (ANP) - De voetbalsters van FC Twente zijn de Champions League begonnen met een overwinning op Celtic. De regerend landskampioen, die zijn debuut maakte in de groepsfase van het Europese toernooi, won de wedstrijd in Schotland met 2-0.
7 uur geledenBRASILIA (ANP/RTR) - De hoogste rechter in Brazilië heeft de blokkade van socialemediaplatform X opgeheven. Eind augustus dwong het Braziliaanse hooggerechtshof X op zwart te gaan, omdat het bedrijf geen wettelijk vertegenwoordiger in het Zuid-Amerikaanse land had aangesteld. Voorafgaand aan die beslissing weigerde X bepaalde accounts te schrappen van gebruikers die nepnieuws of haatdragende berichten zouden hebben verspreid.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - Optimisme over grote techbedrijven heeft voor winsten gezorgd op de aandelenbeurzen in New York. Vooral Nvidia, dat chips ontwikkelt voor AI-toepassingen, won aan waarde. Beleggers trokken zich op aan het bericht dat Nvidia's samenwerkingspartner Hon Hai Precision Industries investeert in extra servercapaciteit door de grote vraag naar rekenkracht voor kunstmatige intelligentie.
8 uur geledenLOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Limp Bizkit-frontman Fred Durst heeft muziekconcern Universal Music Group (UMG) aangeklaagd en eist een schadevergoeding van 200 miljoen dollar van het bedrijf. Volgens de artiest heeft UMG hem nooit royalty's betaald, terwijl Limp Bizkit meer dan 45 miljoen albums en singles heeft verkocht.
8 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Werknemers van gezondheids- en voedingsbedrijf dsm-firmenich gaan woensdag toch niet staken. Eerder kondigden vakbonden de actie aan om een beter cao-bod af te dwingen. Na een toezegging van dsm-firmenich besloten de bonden FNV, CNV, De Unie en Synergo/VHP2 weer in gesprek te gaan met het bedrijf over een nieuw pakket arbeidsvoorwaarden.
10 uur geledenUTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunkin' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven. Het is niet direct duidelijk hoeveel werknemers worden getroffen door het bankroet.
10 uur geleden