Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topambtenaar centrale bank VS ziet inflatiedruk afnemen

Topambtenaar centrale bank VS ziet inflatiedruk afnemen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De inflatiedruk in de Verenigde Staten is aan het afnemen doordat de problemen met het aanbod en transport van goederen en materialen minder lijken te worden. Dat heeft een topambtenaar van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve gezegd.

Volgens John Williams, president van de Fed in New York, zal de inflatie dit jaar dalen tot 2,5 procent. Maar hij waarschuwde daarbij wel gelijk dat de voorspelling door de aanhoudende coronapandemie met grote onzekerheid is omgeven. Gelet op het snelle herstel en de hoge inflatie komt het moment dat de Fed een beslissing zal nemen over het verhogen van de rente steeds dichterbij, verzekerde Williams.

De inflatie in de VS staat met 7 procent op jaarbasis op het hoogste niveau in bijna 40 jaar tijd. Door de aanhoudend hoge geldontwaarding staat de Fed steeds meer onder druk de rente te verhogen om de inflatie te beteugelen. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft al gezegd dat de rentes mogelijk eerder omhoog moeten als de prijzen te snel blijven stijgen.

In de markten wordt alom verwacht dat de rentes in de VS in maart zullen worden verhoogd. Volgens Williams hangt de tijdspanne af van hoe het herstel uit de crisis vordert. Tegen 2023 zal de inflatie volgens hem op het beoogde doel van circa 2 procent uitkomen.

Meer uit Financieel

BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

12 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

12 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

13 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

15 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

16 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

17 uur geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

19 uur geleden