Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topambtenaar: capaciteitstekort stroomnet is zwaar onderschat

Topambtenaar: capaciteitstekort stroomnet is zwaar onderschat

RIJSWIJK (ANP) - Het capaciteitstekort op het elektriciteitsnet is een probleem dat "zwaar is onderschat", concludeert topambtenaar Sandor Gaastra van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "Ik denk dat investeringen te traag op gang zijn gekomen", zei de directeur-generaal Klimaat en Energie tijdens de zogeheten CO2-conferentie in Rijswijk.

Hij reageerde daarmee op het nieuws dat bedrijven in Brabant en Limburg voorlopig geen nieuwe aansluiting op het net meer kunnen krijgen. "Een heel nare mededeling", noemde Gaastra dat tijdens de bijeenkomst. Om het netwerk in een hoger tempo te kunnen uitbreiden, moeten vergunningsprocedures wat hem betreft worden versneld. "Sommige gemeenten doen 14 jaar over een vergunning voor een transformatorstation", voegde hij er ter illustratie aan toe.

Het stroomnet raakt op steeds meer plaatsen in Nederland verstopt. In het zuiden is de grens zowat bereikt, maakte netbeheerder Tennet duidelijk. De afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld veel laadpalen voor elektrische auto's, warmtepompen en duurzame installaties in de industrie bijgekomen. Die gebruiken veel stroom. Tegelijkertijd wordt steeds meer groene elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Het netwerk heeft die groei niet goed bijgebeend.

Trage procedure

Ook hoogleraar en wetenschappelijk directeur van onderzoeksinstituut TNO Energietransitie André Faaij ziet trage procedures en inspraakrondes als "een van de grote problemen" in de energietransitie. "Daar moeten we grenzen aan durven stellen", zei hij tijdens de conferentie van het onafhankelijke bureau Management Producties. "Inspraak is een groot goed, maar deze transitie is essentieel."

Faaij wijst erop dat andere landen het veel sneller voor elkaar krijgen om bijvoorbeeld een vergunning voor een windpark op zee te leveren. "In Nederland doet de overheid daar zeven jaar over. In het Verenigd Koninkrijk is dat anderhalf jaar, in Denemarken één jaar. Waarom kijkt Nederland niet even over de grens?"

Sneller investeren is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook economisch "buitengewoon verstandig", vindt de energiekenner van TNO. Hij wijst erop dat alleen al de extreme buien en overstromingen die Duitsland, België en Nederland vorige zomer troffen voor 38 miljard euro aan schade veroorzaakten. Dat is een hoger bedrag dan de 35 miljard euro uit het klimaat- en transitiefonds waarmee de overheid Nederland de komende jaren wil verduurzamen. "Het gaat gewoon te traag", concludeert Faaij.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

11 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

18 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

19 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

19 uur geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

20 uur geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

23 uur geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

23 uur geleden