Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Top wereldleiders in Davos in teken oorlogen Gaza en Oekraïne

Top wereldleiders in Davos in teken oorlogen Gaza en Oekraïne

DAVOS (ANP/RTR/AFP) - De wereldwijde politieke en zakelijke elite komt aanstaande week weer bijeen in het Zwitserse Davos voor de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF). De 54e editie van de bijeenkomst in het Zwitserse skigebied vindt volgens de Noorse WEF-president Børge Brende plaats tegen de "meest gecompliceerde geopolitieke en economische achtergrond in decennia". De oorlogen in de Gazastrook en Oekraïne staan dan ook hoog op de agenda. Ook andere mondiale bedreigingen zoals klimaatverandering, de crisis in de kosten van levensonderhoud en de kwakkelende economie komen aan bod tijdens het forum.

De bijna twee jaar durende oorlog in Oekraïne stond ook al centraal tijdens de eerdere edities van het WEF. Kyiv stuurde functionarissen en wetgevers om bij bondgenoten te lobbyen voor meer wapens en financiering in de strijd tegen de Russen. Zondag zal aan de vooravond van het forum al een bijeenkomst plaatsvinden van nationale veiligheidsadviseurs over de "Oekraïense vredesformule", waar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky voor het eerst persoonlijk aanwezig zal zijn. Volgens het WEF is het nog onduidelijk of er ook Russische functionarissen aanwezig zullen zijn.

Naast de voortslepende oorlog in Oekraïne wordt de bijeenkomst gedomineerd door de zorgen dat de oorlog van Israël met Hamas zou kunnen uitgroeien tot een breder conflict in het Midden-Oosten. Zo wordt de wereldhandel al ontwricht door aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen op schepen in de Rode Zee. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben daardoor onlangs luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van de Houthi's in Jemen.

Blinken

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan zullen de prominentste leden van de Biden-regering in Davos zijn. Zij zullen gesprekken voeren met de leiders van Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten en de Israëlische president Isaac Herzog over de oorlog in Gaza. VN-secretaris-generaal António Guterres en meer dan veertig ministers van Buitenlandse Zaken zullen ook aanwezig zijn.

Naast de oorlogen dragen de diplomatieke spanningen tussen de VS en China ook bij aan de complexe geopolitieke situatie. Zo wordt het forum gehouden vlak na de verkiezingen in Taiwan, het democratische eiland dat China als een afvallige provincie beschouwt. De Amerikanen steunen juist een onafhankelijk Taiwan. De Chinese premier Li Qiang zal de hoogste Chinese functionaris zijn die Davos bezoekt.

Meer uit Financieel

Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

4 minuten geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

25 minuten geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israëlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

52 minuten geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

1 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

2 uur geleden
Computerstoring ontregelt internationaal handelsverkeer

NEW YORK (ANP) - De wereldwijde computerstoring heeft het internationale handelsverkeer ernstig ontregeld. Financiële instellingen in grote delen van de wereld ondervonden problemen met hun computersystemen, waardoor transacties moesten worden uitgesteld, blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.

6 uur geleden