Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Top van het kabinet gaat provinciale verkiezingsuitslag bespreken

Top van het kabinet gaat provinciale verkiezingsuitslag bespreken

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft zijn drie vicepremiers uitgenodigd om de uitslag van de provinciale verkiezingen te bespreken. Bedoeling van het overleg, dat dinsdag plaatsvindt op zijn ministerie van Algemene Zaken, is om onder meer de grote overwinning van BoerBurgerBeweging (BBB) te duiden en analyseren, zo heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst meegedeeld. De coalitiepartijen verloren flink en BBB werd de grootste in alle provincies.

Rutte gaf eerder aan dat de grote winst van BBB een krachtig signaal is van de kiezer, en dat hij wil kijken hoe hiermee om te gaan als kabinet. Het is niet zo dat een coalitiepartij heeft gevraagd om het coalitieakkoord open te breken, meldt de woordvoerder. Er zullen waarschijnlijk meer kabinetsoverleggen over dit onderwerp volgen, verwacht hij. De minister-president vindt het volgens hem verstandig om eerst binnen de top van het kabinet te bespreken welke trends er ten grondslag liggen aan de steun voor de partij van Caroline van der Plas. Het gaat volgens onderzoekers niet alleen om stikstof, maar er zijn meerdere redenen voor de onvrede onder kiezers.

De premier en VVD-leider kan zich met de vicepremiers Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) ook meteen voorbereiden op het debat in de Tweede Kamer dat de week erna plaatsvindt, op 4 april. Dat debat, dat door GroenLinks werd aangevraagd, werd tot woede van de hele oppositie eerst geblokkeerd door de coalitiefracties. Maar zij bedachten zich enkele uren later.

Eerste Kamer

Afgelopen vrijdag, twee dagen na de verkiezingen, had de ministerraad ook al stilgestaan bij het verlies. Die is ook landelijk van betekenis, omdat de nieuwe leden van de Provinciale Staten eind mei de nieuwe Eerste Kamer kiezen. Daar wordt BBB de grootste met waarschijnlijk zeventien zetels. De vier coalitiepartijen zakken van 32 naar 22 zetels, volgens de prognose. Dat betekent dat het kabinet meer senatoren van oppositiepartijen achter zich moet zien te krijgen om beleid erdoorheen te krijgen. Dat zal waarschijnlijk leiden tot meer concessies.

Behalve de verkiezingsnederlaag lopen de meningen van de coalitiepartijen op enkele grote onderwerpen openlijk verder uiteen, zoals over het stikstofbeleid. Vooral 2030 als doel om de stikstofuitstoot te halveren, heeft gezorgd voor veel onvrede binnen het CDA. CDA-afdelingen in de provincies geven aan dat deze datum voor hun niet vaststaat, iets wat BBB ook niet wil. Ook op het asiel- en migratiebeleid staan de neuzen niet dezelfde kant op. VVD en CDA dringen aan op minder instroom terwijl D66 en ChristenUnie betere opvang bepleiten.

Meer uit Politiek

Le Pen wil bij winst verkiezingen regering van nationale eenheid

PARIJS (ANP/AFP) - Als de Rassemblement National (RN) de verkiezingen in Frankrijk wint, moet er een regering van nationale eenheid worden gevormd. Dat zei fractievoorzitter Marine Le Pen vrijdag.

44 minuten geleden
Ook Ieren weten eindelijk wie ze naar Europees Parlement sturen

BRUSSEL (ANP) - Als laatste EU-land weet ook Ierland hoe de Europese verkiezingen zijn uitgevallen. De stemmen zijn na bijna een week geteld. De Ieren gingen juist als een van de eersten, vorige week vrijdag al, naar de stembus.

1 uur geleden
Jetten (D66): bizar dat Markuszower überhaupt is voorgedragen

DEN HAAG (ANP) - Wat D66-leider Rob Jetten betreft is het "bizar dat deze man überhaupt is voorgedragen". Dat zegt de partijleider over de ingetrokken kandidatuur van Gidi Markuszower als migratieminister en vicepremier namens de PVV in het nieuwe kabinet. Dat gebeurde na onderzoek van de veiligheidsdiensten, maar ook op basis van zijn uitlatingen als parlementariër had de PVV'er nooit kans mogen maken, vindt Jetten.

1 uur geleden
Yeşilgöz: ook zorgen om 'niet onomstreden' PVV-kandidaat Faber

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft ook twijfels over de nieuwe kandidaat-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) die de PVV naar voren heeft geschoven. Faber is "niet onomstreden", aldus Yeşilgöz. Die zorgen heeft ze tegenover PVV-leider Geert Wilders en de formateur geuit, zegt ze vrijdag voor de ministerraad.

1 uur geleden
Van lekken verdachte NCTV'er wil dat Dick Schoof komt getuigen

ROTTERDAM (ANP) - De NCTV-medewerker die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten wil dat zijn voormalige baas en toekomstig premier Dick Schoof gehoord wordt als getuige. De advocaat van Ab el M. bevestigt berichtgeving van NRC dat hij een verzoek daartoe gaat indienen.

13 uur geleden
Blijft Markuszower Kamerlid, vragen oppositiepartijen na screening

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen zich af of PVV'er Gidi Markuszower nog Kamerlid kan blijven na het bericht dat hij geen minister en vicepremier wordt na een screening door de AIVD. DENK-leider Stephan van Baarle wil komende dinsdag een debat aanvragen over de gang van zaken en is van plan om hier Kamervragen over in te dienen. Markuszower verliest wat hem betreft ook zijn baan als parlementariër. SP en D66 gaan niet zover, maar laten wel hun ongenoegen en verbazing blijken.

15 uur geleden
Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer moet als aanstaande minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hard aan het werk om voor lagere huurprijzen te zorgen en meer sociale huurwoningen te bouwen. Dat verklaart de Woonbond naar aanleiding van de beoogde benoeming van de BBB-politica.

15 uur geleden