Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Top van het kabinet gaat provinciale verkiezingsuitslag bespreken

Top van het kabinet gaat provinciale verkiezingsuitslag bespreken

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft zijn drie vicepremiers uitgenodigd om de uitslag van de provinciale verkiezingen te bespreken. Bedoeling van het overleg, dat dinsdag plaatsvindt op zijn ministerie van Algemene Zaken, is om onder meer de grote overwinning van BoerBurgerBeweging (BBB) te duiden en analyseren, zo heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst meegedeeld. De coalitiepartijen verloren flink en BBB werd de grootste in alle provincies.

Rutte gaf eerder aan dat de grote winst van BBB een krachtig signaal is van de kiezer, en dat hij wil kijken hoe hiermee om te gaan als kabinet. Het is niet zo dat een coalitiepartij heeft gevraagd om het coalitieakkoord open te breken, meldt de woordvoerder. Er zullen waarschijnlijk meer kabinetsoverleggen over dit onderwerp volgen, verwacht hij. De minister-president vindt het volgens hem verstandig om eerst binnen de top van het kabinet te bespreken welke trends er ten grondslag liggen aan de steun voor de partij van Caroline van der Plas. Het gaat volgens onderzoekers niet alleen om stikstof, maar er zijn meerdere redenen voor de onvrede onder kiezers.

De premier en VVD-leider kan zich met de vicepremiers Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) ook meteen voorbereiden op het debat in de Tweede Kamer dat de week erna plaatsvindt, op 4 april. Dat debat, dat door GroenLinks werd aangevraagd, werd tot woede van de hele oppositie eerst geblokkeerd door de coalitiefracties. Maar zij bedachten zich enkele uren later.

Eerste Kamer

Afgelopen vrijdag, twee dagen na de verkiezingen, had de ministerraad ook al stilgestaan bij het verlies. Die is ook landelijk van betekenis, omdat de nieuwe leden van de Provinciale Staten eind mei de nieuwe Eerste Kamer kiezen. Daar wordt BBB de grootste met waarschijnlijk zeventien zetels. De vier coalitiepartijen zakken van 32 naar 22 zetels, volgens de prognose. Dat betekent dat het kabinet meer senatoren van oppositiepartijen achter zich moet zien te krijgen om beleid erdoorheen te krijgen. Dat zal waarschijnlijk leiden tot meer concessies.

Behalve de verkiezingsnederlaag lopen de meningen van de coalitiepartijen op enkele grote onderwerpen openlijk verder uiteen, zoals over het stikstofbeleid. Vooral 2030 als doel om de stikstofuitstoot te halveren, heeft gezorgd voor veel onvrede binnen het CDA. CDA-afdelingen in de provincies geven aan dat deze datum voor hun niet vaststaat, iets wat BBB ook niet wil. Ook op het asiel- en migratiebeleid staan de neuzen niet dezelfde kant op. VVD en CDA dringen aan op minder instroom terwijl D66 en ChristenUnie betere opvang bepleiten.

Meer uit Politiek

Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer stelt voor de mogelijkheden uit te breiden om Kamerleden te straffen als zij de gedragscode overtreden, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is nu al mogelijk om parlementariërs maximaal één maand te schorsen. Daar komen onder meer de opties bij om een Kamerlid voorwaardelijk te schorsen of de toegang tot debatten van een specifieke commissie tijdelijk te ontzeggen. Over het voorstel moet nog worden gedebatteerd en gestemd.

2 uur geleden
Van der Burg blij met oproep van het Rode Kruis aan gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is blij met de oproep van het Rode Kruis aan gemeenten om snel meer locaties te vinden waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. "Ik ben blij met die oproep, omdat die ook wel de urgentie benadrukt. En het laat ook zien dat het Rode Kruis zoals altijd zeer betrokken is bij hoe ervoor te zorgen dat dit goed verloopt. Dus ik zie hem als ondersteuning van: we hebben echt plekken nodig", zei hij donderdag na afloop van de ministerraad.

2 uur geleden
Dijkgraaf roept op termen hoog- en laagopgeleid niet te gebruiken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil af van de termen hoog- en laagopgeleid. In een open brief aan toekomstige studenten pleit hij ervoor om in het dagelijkse taalgebruik dergelijke "hiërarchische aanduidingen" niet meer te gebruiken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook hoger en middelbaar onderwijs.

20 uur geleden
Gräper wil elk halfjaar rapportage over veilige werkvloer NPO

DEN HAAG (ANP) - Het Commissariaat voor de Media (CvdM) moet elk halfjaar een rapportage uitbrengen over de sociale veiligheid bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), schrijft demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) aan de Tweede Kamer. De NPO heeft woensdagmiddag een plan gepubliceerd, na een stevig rapport naar aanleiding van misstanden bij NOS Sport en de voormalige talkshow DWDD. De mediatoezichthouder moet in de gaten houden hoe dit plan wordt uitgevoerd.

1 dag geleden
Informateurs dringen soms aan: laten we nu keihard onderhandelen

DEN HAAG (ANP) - Het is wel de bedoeling dat het af en toe schuurt aan de formatietafel, vinden informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Zij dringen er dan ook af en toe op aan dat de partijleiders en andere onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB hun ongezouten mening geven over elkaar. "Dan stellen we soms heel expliciet de vraag: laten we nu eens even keihard onderhandelen. Geef nou eens even heel scherp aan wat je hebt gehoord van de ander wat je helemaal niks vindt", aldus Dijkgraaf.

1 dag geleden
Kabinet gaat opvoersetjes e-bikes verbieden op de openbare weg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is van plan bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Daarover wordt binnenkort een officieel besluit genomen, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL Nieuws. Op eigen terrein blijven opgevoerde e-bikes wel toegestaan.

1 dag geleden
Kamerleden boos na opmerking Baudet over 'op de bek slaan'

DEN HAAG (ANP) - Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) en Jan Paternotte (D66) zijn tijdens een debat over een mogelijk Nexit-referendum hard in aanvaring gekomen met Thierry Baudet (FVD). Ze stelden Baudet vragen over de donaties die zijn gedaan aan de stichting die de voorloper is van diens politieke partij. De radicaal-rechtse politicus voelde zich "in zijn eer aangetast" toen Paternotte zei dat de uitingen van FVD erg overeenkomen met de belangen van het Kremlin. "In elke andere situatie zou ik iemand op de bek slaan als je zoiets van mij denkt", zei Baudet daarop.

1 dag geleden